Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

25 zdravih slatkih recepata: Svi redom su odlični za vitku liniju pa ih jedite bez grižnje savjesti

25 zdravih slatkih recepata: Svi redom su odlični za vitku liniju pa ih jedite bez grižnje savjesti

U receptima koje smo pripremili za vas pronađite inspiraciju za vlastite zdrave obroke ili iznenadite nepce neočekivanim kombinacijama poput kolača sa slanutkom ili ciklom

VIDEO

1. Namaz od datulja

Sastojci:

  • 15 suhih datulja
  • 1 dcl vode
  • 1 žlica cimeta

U blender staviti sjeckane datulje s vodom i cimetom te ostaviti sat vremena da odstoji te izmiksati u glatku smjesu. Može izdržati u hladnjaku par dana.

2. Kolač od jabuka i rogača

Sastojci:

  • 6 jabuka
  • 2 jaja
  • 150 gr zobenog ili pirovog brašna
  • 150 gr rogača
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 žlice sirupa agave, meda ili drugog zaslađivača

Od bjelanjaka napraviti snijeg i staviti sa strane. U međuvremenu naribati jabuke, a zatim u drugoj zdjeli izmiksati žumanjke sa sirupom te ubaciti sve ostale sastojke. Smjesu pomiješati s jabukama, a potom pjenjačom umiješati bjelanjke. Staviti na pola sata na 180 stupnjeva.

3. Kolačić od batata i banane

Sastojci:

  • 1 banana
  • 1 srednji batat
  • 1 žličica cimeta
  • 50 gr zobenog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 aroma vanilije


Bananu izmiksati štapnim mikserom. Dodati naribani batat i pomiješati sve sastojke te prebaciti u silikonski kalup od 13 cm i staviti na 180 stupnjeva 40 minuta. Ostaviti da se ohladi i stisne te izvaditi iz kalupa.

Zdravi ljudi ne trebaju smanjiti unos masnoća: 'Važnije je da loše masti zamijene zdravima'
Zdravi ljudi ne trebaju smanjiti unos masnoća: 'Važnije je da loše masti zamijene zdravima'

4. Sladoled od breskve

Sastojci:

  • 4 breskve
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 3 žlice grčkog jogurta

Izmiksati breskve, dodati ostale sastojke i dobro promiješati. Preliti u kalupe i zamrznuti.

5. Pita od krem jabuka

Sastojci:

  • 300 gr raženog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vrećica arome vanilije
  • 1 korica limuna
  • 3 žlice sirupa od jabuke
  • Malo maslinovog ulja

Za fil:

  • 4 - 5 jabuka
  • Sok 1 limuna
  • 3 žlice sirupa od jabuka
  • 100 ml bademovog mlijeka
  • 3 - 4 žlice pirovog griza
  • 1 žličica cimeta

Od brašna, jaja i ostalih sastojaka umijesiti tijesto i podijeliti na 2 dijela. Smjesa je za manji kalup 22x22. Izvaljati prvu koru i položiti je u kalup koji ste lagano premazali maslinovim uljem. Izbockati koru. Jabuke naribati na sitno i ubaciti u lonac sa sirupom od jabuke, sokom limuna i cimetom te prokuhati na laganoj vatri dok ne omekšaju. Potom štapnim mikserom usitniti u kašu. Dodati mlijeko i griz (ako je vodenije, malo više griza) te prokuhati da se zgusne. Smjesu preliti preko kore u kalup. Razvaljati drugu koru, staviti je preko smjese i izbockati vilicom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata, a potom dobro ohladiti prije rezanja.

6. Pogačice sa sirom

Sastojci:

  • 1 svježi kvasac
  • 1, 5 dcl bademovog mlijeka
  • 1 žličica kokosovog šećera
  • 300 gr pirovog brašna
  • Prstohvat soli
  • 4 žlice sirupa agave
  • 2 jaja
  • 1 aroma vanilije
  • 1 korica limuna
  • 1 šaka grožđica
  • 250 gr posnog sira
  • 1 žličica cimeta

Kvasac izmrviti u toplo mlijeko pomiješano sa šećerom i ostaviti 10 minuta da naraste. Kvas pomiješati sa brašnom, 1 jajetom, 2 žlice agave, cimetom i prstohvatom soli. Po potrebi dodati mlijeka i umijesiti tijesto. Ostaviti na toplom da se digne. Sir pomiješati s limunom, vanilijom, grožđicama i preostalom agavom. Tijesto tanko razvaljati na par milimetara i čašom izrezivati krugove. Na donji krug staviti nadjev od sira, poklopiti gornjim krugom i pritisnuti krajeve te slagati na pek papir. Ostaviti još pola sata da se malo podigne, a onda premazati smjesom jaja i malo mlijeka te peći na 180 stupnjeva 20 - 25 minuta.

7. Zobene iz mikrovalne

Sastojci:

  • 1 banana
  • 30 - 40 gr zobenih pahuljica

Bananu zgnječiti vilicom, dodati zobene i dobro promiješati. Ubaciti u mikrovalnu na minutu i pol.

8. Okruglice od mrkve

Sastojci:

  • 4 mrkve
  • 1 žlica sirupa agave

Mrkvu izmiksati štapnim mikserom i prebaciti u lonac. Dodati agavu i miješajući kuhati oko pola sata dok se ne zgusne, odnosno dok većina vode ne ispari. Prohladiti te oblikovati kuglice, ostaviti u hladnjaku par sati prije konzumacije.

9. Laganini kolačić

Sastojci:

  • 50 gr zobenog brašna
  • 1 žlica stevije
  • 3 žlice bademovog mlijeka
  • 100 gr quarka
  • 50 gr smrznutih višanja
  • Cimet

Pomiješati brašno, pola žlice stevije i mlijeko te oblikovati podlogu na tanjuriću i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati da se stisne. Višnje odmrznuti i ocijediti te pomiješati sa ostatkom stevije. Prije konzumacije staviti quark na podlogu i po vrhu složiti višnje te posuti cimetom.

10. Borovnice i ricotta

Sastojci:

  • 100 gr ricotte
  • Šaka borovnica
  • Po želji cimet i stevija

11. Štangice punjene bananom

Sastojci:

  • 200 gr zobenog brašna
  • 300 gr pirovog brašna
  • 4 žlice sirupa agave
  • 2 jaja
  • 1 kvasac
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 2 korice limuna
  • 2 banane
  • Cimet, kokosovo ulje

Pomiješati žlicu agave sa mlijekom i zagrijati. U toplo mlijeko namrviti kvasac i kad se digne pomiješati sa brašnom, jajetom i koricom limuna te ostatkom agave i umijesiti tijesto. Premazati kistom umočenim u kokosovo ulje i ostaviti na toplom da se digne. Kad udvostruči volumen, premijesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati te rezati na kocke. Sa dvije strane napraviti resice na izrezanoj kocki tijesta, a sredinu puniti bananom narezanom na kockice i posuti cimetom. Resice prebaciti preko sredine i utisnuti rubove te štangice slagati na masni papir. Složene premazati kokosovim uljem i staviti peći oko pola sata na 180 stupnjeva.

12. Zarobljene jagode

Sastojci:

  • 500 gr jagoda
  • 10 gr agartina
  • 500 ml vode
  • 2 žlice sirupa agave
  • Sirup datulje za dekoraciju

Jagode ubaciti u 4 - 5 čaša i zaliti sa malo agave. Agartin pripremiti u skladu sa uputama na pakiranju i gotovi žele preliti tako da potopi jagode. Ohladiti, izvaditi iz čaša te ukrasiti jagodama i sirupom datulje.

13. Kuglice od datulje i rogača

Sastojci:

  • 4 svježe datulje
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 10 žlica rogača

Datulje izmiksati u mlijeku štapnim mikserom i dodati rogač. Promiješati i oblikovati kuglice. Od smjese ispadne oko 20 kuglica. Ostaviti u hladnjaku barem dva sata prije posluživanja.

14. Slatka kopriva

Sastojci:

  • 1 vezica svježe koprive
  • 500 gr posnog sira
  • 2 jaja
  • 2 žlice kristal stevije
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 korice limuna
  • 2 žlice soka limuna
  • 1 aroma vanilije
  • 150 gr pirovog brašna
  • 70 gr heljdinog brašna
  • 1 dcl bademovog mlijeka
  • Par kapi kokosovog ulja

Listove koprive minutu blanširati u kipućoj vodi, a zatim ocijediti i izblendati štapnim mikserom. Ohladiti. Izmiksati bjelanjke u snijeg. Žumanjke miksati sa stevijom, dodati sir i nastaviti miksati dodajući aromu, limun, brašno i prašak te mlijeko. Ubaciti koprivu te ručno umiješati snijeg. Smjesu prebaciti u kalup 22x22 premazan kokosovim uljem i peći 35 minuta na 180 stupnjeva. Provjeriti čačkalicom. Nema veze ako se kolač malo napuhne, jer se slegne dok se hladi. Ohladiti prije posluživanja.

15. Brzi kolač od prosa i borovnica

Sastojci:

  • 200 gr kuhanog prosa
  • 100 gr smrznutih borovnica
  • 1 dcl bademovog mlijeka
  • 1 žlica sirupa agave

Proso skuhati u vodi bez dodataka. Dodati borovnice i agavu te promiješati i prebaciti u silikonski kalup od 13 cm. Preliti mlijekom i staviti na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Ohladiti.

16. Pita od sira i prosa

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 150 gr prosenog brašna
  • 50 gr zobenog brašna
  • 500 gr posnog sira
  • 2 žlice sirupa agave
  • 2 korice limuna
  • 2 žlice soka limuna
  • 1 prašak za pecivo
  • Par žlica zobenog mlijeka
  • Maslinovo ulje

Od bjelanjaka napraviti snijeg. Žumanjke pomiješati sa pola žlice agave, brašnom, mlijekom, praškom i jednom koricom limuna te napraviti tijesto i podijeliti ga na dva dijela. Razvaljati prvi dio i staviti ga na dno tepsije 22x22 premazane maslinovim uljem te izbockati vilicom. Izmiksati sir, drugu koricu, sok i ostatak agave te ručno umiješati bjelanjke. Smjesu prebaciti u tepsiju i prekriti drugom polovicom razvaljanog tijesta te također izbockati vilicom. Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ohladiti prije rezanja.

17. Pjenasti biskvit sa umakom od aronije

Sastojci:

  • 1 banana
  • 100 gr pirovog brašna
  • 2 korice limuna
  • 1 aroma vanilije
  • 3 bjelanjka
  • 1,5 - 2 dcl bademovog mlijeka
  • Šaka smrznutih aronija
  • 1 - 2 žličice kristal stevije
  • Cimet
  • Kokosovo ulje

Bananu izmiksati štapnim mikserom, dodati brašno, mlijeko, koricu i vaniliju te izmiksati mikserom. Bjelanjke istući u snijeg te lagano ručno umiješati u smjesu. Silikonski kalup od 23 cm premazati kokosovim uljem i preliti smjesu te peći na 180 stupnjeva 35 - 40 minuta, provjeriti čačkalicom kad je gotovo. Aroniju posipati stevijom i dodati cimet te preliti žlicom ili dvije vode i lagano kuhati oko pola sata. Kad je biskvit gotov, ohladiti ga i kod posluživanja preliti žlicom umaka od aronije.

18. Kakao kolač od cikle i banane

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 2 srednje cikle
  • 8 suhih datulja
  • 2 žlice kakaa
  • 2 dcl bademovog mlijeka
  • 1/ vrećice praška za pecivo
  • 10 žlica pirovog griza
  • 1 jaje
  • Kokosovo ulje

Pjenasto izmiksati jaja te u njih ručno dodati štapnim mikserom izmiksane banane sa kakaom i izmiksanu svježu ciklu. Štapnim izmiksati datulje u mlijeku te dodati smjesi i ubaciti griz sa praškom. Preliti u silikonski kalup 10x22 premazan uljem i peći na 180 stupnjeva 40 - 45 minuta. Provjeriti čačkalicom. Pustiti da se ohladi prije vađenja iz kalupa.

Top savjeti za pravilno kuhanje tjestenine i 10 odličnih recepata
Top savjeti za pravilno kuhanje tjestenine i 10 odličnih recepata

19. Košarice od malina i quarka

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 150 - 200 gr zobenog brašna
  • 2 žlice bademovog mlijeka po potrebi
  • 2 žlice sirupa agave
  • Korica limuna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 250 gr quarka
  • Šaka smrznutih malina

Od zobi, jaja, korice, sode i 1 žlice agave umijesiti tijesto. Ako je pretvrdo, dodati malo bademovog mlijeka. Razvaljati i rezati kalupe za silikonske košarice za muffine.  Pomiješati sir sa drugom žlicom agave i malinama te napuniti košarice. Peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta.

20. Ječmene palačinke sa sirom i jabukom

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 2 korice limuna
  • 1 aroma vanilije
  • Sok 1/2 limuna
  • 500 - 600 ml sirutke
  • 200 - 300 gr ječmenog brašna
  • Prstohvat soli
  • 5 žlica sirupa agave
  • 5 žlica grčkog jogurta
  • Cimet
  • 2 jabuke
  • 300 - 400 gr posnog sira
  • Maslinovo ulje

Izmiksati jaje, koricu limuna, 2 žlice agave, sol i vaniliju. Ulijevati sirutku i miksajući dodavati brašno. Tavu premazati kapljicom ulja peći palačinke. Ispadne 10 - 15 komada, pa ne moraju sve biti sa sirom. U drugoj posudi izmiksati sir, žlicu agave i koricu limuna. Sjediniti smjese i puniti palačinke te ih stavljati u vatrostalnu posudu. Grčki jogurt pomiješati sa preostalom žlicom agave i premazati palačinke te ih na pola sata staviti na 200 stupnjeva.

21. Kolač od slanutka i jabuke

Sastojci:

  • 240 gr slanutka iz konzerve
  • 2 - 3 dcl sirutke
  • 1 jaje
  • 1 aroma vanilije
  • 2 žlice sirupa agave
  • 80 gr ječmenog brašna
  • 1 žlica cimeta
  • 2 jabuke
  • 2 žličice sode bikarbone

Slanutak izmiksati sa sirutkom u kašu. Jabuke naribati i pomiješati sa cimetom. Jaje izmiksati u gustu kremu sa sirupom agave i vanilijom. Dodati brašno i sodu miksajući, umiješati smjesu sa slanutkom i na kraju dodati jabuke i dobro izmiješati. Smjesu preliti u silikonski kalup od 22 cm i peći na 180 stupnjeva 45 minuta. Ostaviti da se ohladi i stisne, okrenuti na tanjur i poslužiti. Kolačić je mekan i kremaste teksture, a za one koji žele slađu varijantu, dodati više agave ili drugog sladila.

22. Kocke od skute i borovnice

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 gr skute
  • 200 gr grčkog jogurta
  • 4 žlice sirupa agave
  • 60 gr pirovog brašna
  • 150 gr smrznute borovnice
  • 1 korica limuna
  • 1 aroma vanilije

Od bjelanjaka napraviti snijeg. Žumanjke izmiksati sa agavom, koricom limuna i vanilijom. Nakon nekoliko minuta ubaciti skutu i grčki jogurt te nastaviti miksati dok se smjesa ne prožme. Ubaciti borovnice i dobro pomiješati te pjenjačom dodati snijeg. Smjesu prebaciti u tepsiju 22x22 koju ste premazali maslinovim uljem te pecite na 180 stupnjeva oko pola sata, a testirajte čačkalicom kad je gotovo. Dobro ohladiti i rezati na kocke.

23. Pahuljica sa malinom

Sastojci:

  • 300 ml bjelanjaka
  • 35 - 40 kapi stevije
  • 350 gr ricotte
  • 100 gr smrznutih malina
  • 2 žlice sirupa agave
  • Prstohvat soli

Bjelanjke, steviju i sol izmiksati u čvrsti snijeg. Na pek papir razmazati bjelanjke u 3 - 4 biskvitne podloge i peći na 160 stupnjeva oko 15 minuta. Ohladiti. Pomiješati 250 gr ricotte sa 1 žlicom agave i malinama. Staviti na tanjur prvi biskvit, premazati smjesom i tako redom, završiti s biskvitom od bjelanjaka. Ostatak sira i agave dobro promiješati te premazati tortu i ostaviti barem nekoliko sati da se ohladi. Ukrasiti s još malo malina.

24.  Čupavci

Sastojci:

  • 50 gr kokosovog brašna
  • 50 gr pirovog brašna
  • 2 jaja
  • 25 kapi stevije
  • 3 dcl rižinog mlijeka
  • 2 čajne žličice kokosovog ulja
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 30 gr čokolade 85 %
  • 9 žlica rižinog mlijeka
  • Ribani kokos listići

Odvojiti bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napraviti snijeg, a žumanjke kremasto izmiksati sa stevijom. Dodati brašna, ulje, prašak i mlijeko te izmiksati. Ako je pregusto, dodati još mlijeka. Oprezno pjenjačom umiješati bjelanjak te izliti tijesto u mali kalup (20x12). Peći na 180 oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom je li gotovo. Otopiti čokoladu s mlijekom. Topli biskvit narezati na kocke, umočiti u čokoladu i uvaljati u kokosove listiće.

25. Zobeni puding

Sastojci:

  • 2 dcl zobenog mlijeka
  • 3 žlice zobenog brašna
  • 1 kockica tamne 95 % čokolade
  • 2 žlice malina

Zakuhati mlijeko, dodati čokoladu da se otopi te ubaciti brašno i miješati pjenjačom na laganoj vatri nekoliko minuta da se zgusne. Preliti u zdjelicu i ohladiti te po želji dodati maline, borovnice ili šumsko voće.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'TKO MI BOLJE KUHA?'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci
Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom