Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

26 stvari u domu koje većina koristi krivo: Posudice, blender

Većinu kućanskih predmeta koristimo po navici, intuiciji ili inerciji, a proizvođači su zapravo zamislili nešto drugo. Provjerite kako sebi možete olakšati buduće kuhanje ili korištenje

Foto: Dreamstime/123RF/Thinkstock
11 komentara

1. Posudice za spremanje hrane

Neovisno jesu li staklene ili plastične, nisu sve posudice za skladištenje hrane idealne za mikrovalnu. Bolje je kada su okruglog ili ovalnog oblika jer se tako hrana bolje zagrije.

Kutevi obično privlače više energije od ostalih područja pa se hrana na tim mjestima zna prekuhati. Okruglasti oblik omogućava ravnomjernije zagrijavanje.

POGLEDAJTE VIDEO - KAKO PRAVILNO KUHATI JAJA:

2. Blender

Nije svejedno kako ubacujete sastojke u blender - o tome ovisi hoće li raditi kako treba. Započnite s tekućim dijelom sastojaka koje blendate, a potom najprije stavite sitnije narezane i mekše komade, a na kraju krupnije i čvršće. Npr. u smoothie prvo dodajte jogurt pa ostale sastojke. 

Tekućina na dnu omogućit će noževima da glatko rade i usitnjavaju ravnomjernije bez zapinjanja i zastoja.

3. Toster

Bijeli i slatki kruh brže će se zagrijati od onih težih kakav je raženi. Čak i šnite iz iste štruce znaju zahtijevati različito vrijeme grijanja - manje i svježe kriške tostiraju se kraće.

U 8 KORAKA Naučite slagati Rubikovu kocku jednom zauvijek, nije preteško

4. Sol i mikrovalna

Sol privlači energiju mikrovalne pećnice pa je radije dodajte nakon zagrijavanja ili je dobro umiješajte u hranu. Ako ostane na površini, vanjski sloj jela bit će suh.

5. Lonac za sporo kuhanje

Otvaranje poklopca na loncu za sporo kuhanje hrane ometa proces kuhanja jer toplina izlazi pa se oduprite iskušenju da samo malo provirite ili promiješate jelo sve dok ne ostane oko pola sata do kraja kuhanja.

Sve dok je vašeg jela do pola u loncu ili do tri četvrtine, kuhat će se sasvim dobro i bez vaših intervencija.

Foto: 123RF

6. Procesor hrane

Blenderi imaju jače motore i slabije oštrice, dok je kod procesora hrane obrnuto - noževi su vrlo oštri, a motor slabije snage. Stoga, blender koristite kada želite dobiti vrlo glatku smjesu, poput smoothieja, kremastih juha...

Ali, kada želite usitniti tvrđu hranu poput orašastih plodova ili češnjaka, posegnite za procesorom hrane jer je idealniji za pripremu hrane koja ne treba biti posve glatka, poput pesta.

7. Perilica posuđa

Studija Sveučilišta u Birminghamu otkriva da najbolje mjesto za pranje u vašoj perilici posuđa ovisi o vrsti nereda na tanjuru. Sredina stroja dobiva najjači mlaz vode, što je najbolje za uklanjanje naslaga hrane na bazi ugljikohidrata, poput krumpira.

S druge strane, deterdženta je u najvećoj koncentraciji na krajevima perilice, gdje se vraća poput slapa, što to mjesto čini najučinkovitijim kod naslaga na bazi proteina, poput jaja, kojima je potrebno više vremena za namakanje. 

8. Samostojeći mikser

Mikseri s postoljem izrađeni su tako da imaju pravu visinu, ali tijekom isporuke ili korištenja, metlice mogu biti malo pomaknute. Između dna posude i metlice trebao bi biti razmak u visini dvije debljine lista papira.

Ukoliko je razmak veći ili manji, podesite ga kako je navedeno u uputama za korištenje.

9. Noževi

Mnogi ljudi drže nož tako da ga omotaju dlanom. Međutim, pravilno je držati ga tako da su palac i kažiprst sa strane drške noža, tako će rezovi biti precizniji.

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

10. Plastična folija

Na ambalaži plastične folije, a jednako je i na aluminijskoj, postoji jednostavan kartonski mehanizam koji drži foliju odvojenom od role (da se ne zalijepi), kao i male kartonske izbočine unutar kutije koje rolu drže u ambalaži i omogućavaju odmotavanje bez da izleti iz kutije.

Također, vjerojatno vam nisu promakli zupci koji služe za rezanje folije tako da je ne trebate trgati rukama.

11. Pasta za zube

Mnogi pretjeruju s količinom paste za zube. Stomatolozi kažu da je dovoljna količina veličine zrna graška kako bi zubi bili dobro oprani.

12. Boca kečapa

Umjesto da tresete bočicu ne bi li iz nje izašlo nešto kečapa, Heinzov glasnogovornik kaže da postoji bolji trik - udarite bocu na mjestu gdje se vrat počinje sužavati, izaći će brže i lakše.

Janitor Cleaning Stain On Carpet ZA TEPIH KAO NOV Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo

13. Mala petlja na košulji

Na leđima muških košulja može se naći komad tkanine ušiven kao petlja (nalik onima na kaputima i jaknama koji služe za vješanje). Ta petlja je izmišljena 60-ih godina kako bi muškarci košulju mogli objesiti dok vježbaju, a da se ne izgužva.

14. Banane

Većina ljudi banane guli od dna (od peteljke), a zapravo je pravilno od vrha. Naima, prvi način guljenja često dovodi do trganja ili gnječenja. Umjesto toga, počnite s guljenjem s druge strane tako da najprije prstima stisnete vrh kako bi se razdvojio, dalje sve ide lako.

15. Četkica za zube

Zubi se pravilno peru pod kutem od 45 stupnjeva u odnosu na desni, savjetuju u Američkoj udruzi stomatologa. Da bi vam prednji zubi bili ljepši i čišći, perite ih gore-dolje potezima, ne lijevo-desno.

Fotolia | Autor: Fotolia Foto: Fotolia

16. Rašpica za nokte

Velika većina rašpa nokte na način naprijed-nazad, no to je pogrešno jer slabi nokte. Umjesto toga, rašpajte ih na način da povlačite rašpicu u jednom smjeru od kraja nokta prema sredini pa tako sa svake strane, i na kraju malo poravnate vrh. 

17. Toaletni papir

Da bi papir za WC bio pravilno postavljen na držač, listovi za trganje moraju visjeti sa prednje strane, a ne vući se po zidu iza role.

18. Filter za kavu

Jednokratni filteri za kavu znaju se zatvarati kada ih stavite u aparat za kavu. To se događa zato što ste propustili napraviti važan korak - prije nego ga rastvorite, preklopite ga po naborima na dnu i sa strane. Tako će biti stabilniji.

19. Ladica ispod pećnice

Smještena je na dnu pećnice i rijetki znaju čemu služi - nije za odlaganje protvana i tava. Ta ladica služi za držanje jela toplim dok ne bude spremno za serviranje.

20. Štapići za uši

Čačkanje štapićima po ušima zapravo je sve samo ne dobra ideja jer tako možete cerumen i nakupljenu prljavštinu gurnuti dublje u uho i riskirati infekciju.

21. Stropni ventilator

Oni ne moraju služiti samo za rashlađivanje prostora ljeti, odlični su i za zimu jer mogu držati dom ugodno toplim. Naime, poznato je da topli zrak ide prema vrhu prostorije, dok se hladniji zadržava dolje.

Upalite li zimi stropni ventilator na najmanji broj okretaja, on će vam fino miješati zrak i onaj topli spuštati dolje. Uključite ga da se okreće u smjeru kazaljke na satu.

22. Ladica u hladnjaku

Donja ladica u hladnjaku najidealnija je za čuvanje voća i povrća, posebno onoga sklonog sušenju (poput lisnatog) jer je u njoj vlage najviše. Ne perite voće i povrće prije stavljanja u hladnjak jer će se tako lakše pokvariti.

23. Četka za kosu

Čini se prirodnim početi češljati kosu od korijena prema dolje, ali tako samo riskirate da vam se kosa zapetlja. Pravilnije je prvo raščešljati vrhove pa polako ići prema korijenu kose. Foto: Dreamstime

24. Čepovi na proizvodima

Možda ste primijetili da neki proizvodi, poput krema u tubi ili pasti za zube pakiranih u aluminijsku ambalažu, na vanjskoj strani čepa imaju uvučen svojevrsni šiljak.

On služi za probijanje aluminijske zaštite na otvoru proizvoda - samo okrenite čep i s tom šiljastom stranom pritisnite otvor.

25. Papir za zaštitu u WC-u

Papir oblika zahodske školjke, koji se može pronaći u mnogim javnim zahodima, ali i nekim privatnim, pravilno se stavlja tako da srednji dio pada u školjku s prednje strane (tamo gdje sjedite), a ne sa stražnje (tamo gdje puštate vodu).

26. Đumbir u sušiju

Većina ljudi koristi đumbir kao dodatak sušiju, ali ne nalazi se zato na tanjuru. Ideja je da se komad đumbira pojede između komada sušija kako bi očistio nepce od prethodnog okusa, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO:

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message