Lifestyle

Komentari 0

30 godina Twin Peaksa: Kako je stil pratio karakter likova

30 godina Twin Peaksa: Kako je stil pratio karakter likova

Serija Davida Lyncha obilježila je generaciju i donijela legendarnu krimi priču uokvirenu u izuzetno dodjerane stylinge s naglaskom na retro kombinacije koje su moderne i značajne i danas

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bakina vesta: Bogata povijest slavnog ležernog kardigana

Neke serije, osim radnje, imaju i fantastičan styling, a jedna od njih je Twin Peaks, koja je slavu pošteno zaradila prije čak 30 godina, objavio je Guardian. Taj neobičan gradić s još neobičnijim likovima i raznolikim čudacima imao je veliku popularnost ljubitelja drugačijih krimi serija. Glavni lik agent Cooper, kojeg je glumio ljepuškasti Kyle MacLachlan, samo je jedna od ikona dobrog stila s malih ekrana. Kostimografiju su radile Sara Markowitz, Nancy Konrardy i Patricia Norris.

- Svaki je karakter imao styling koji prati osobnost, nosili su svojevrsne uniforme koje su ih smještale u okruženje maloga mjesta - komentirala je koautorica knjige "Twin Peaks: New Approaches to Materiality, Theory and Genre on Television", Catherine Spooner, profesorica literature i kulture na Lancaster University.

Audrey Horne - od ženstvene djevojke do seksi dame

- U početku je Audrey, koju je glumila Sherilyn Fenn, nosila vestice i plisirane suknje, uz mokasine, da bi se prebacila na crvene visoke štikle, ali i malu crnu haljinu, kako su ona i Cooper postali bliski - tumači Spooner. Kako se mijenjala njezina uloga u seriji, tako su se liku prilagođavali i kostimi.

Legendarna scena u kojoj Audrey zavodljivo pleše u kiltu, u restoranu Double R, nastavlja se u novoj seriji "Twin Peaks: The Return in 2017". Karakter lika je zadržan i opisuje ga pomno birana kostimografija.

Nadine Hurley - 35-godišnjakinja u uniformi školske navijačice

- Nadine je načinom odijevanja, kombinacijom uniforme školske navijačice, povoja na oku i raskuštrane frizure, otkrila nesvakidašnji, neočekivani karakter, a ideja je da se lik zapravo karakterno vraća u tinejdžerske dane - tumači Spooner.

Neobičan i neočekivani spoj školske uniforme djevojaka koje navijaju za omiljene sportaše, u kombinaciji s prekrivenim okom, donio je lika koji je očito zapeo u mladim danima te se zapravo želi vratiti u djetinjstvo.

The Log Lady - Geek chic dame koja kao da je izašla s nove Gucci reklame

Gucci modne revije i njihov autor Alessandro Michele zasigurno obožava lika žene s cjepanicom, pošto gospođa Margaret Lanterman iliti The Log Lady nosi retro styling inspiriran sedamdesetima. Osim kardigana, tu je niz detalja kao što su majice, dolčevite i prevelike naočale koje odijeva njezin lik.

Ulogu je utjelovila glumica Catherine Coulson, prijateljica režisera Davida Lyncha. Inače, cjepanica je bila dio stylinga, poput neobičnog modnog dodatka. Jer, njezin je lik simbol ljudi koji žive kako žele te su uglavnom autsajderi koji se se odijevaju i izgledaju po nekom vlastitom receptu, ne mareći za tuđa mišljenja.

James Hurley - James Dean iz devedesetih

Hurley, kojeg je glumio James Marshall, bio je moderan James Dean, odjeven u kožnjak i traperice, uvijek na svom motoru. U seriji je lik u kojeg se mnoge zaljubljuju te je bio i ostao jedan od najatraktivnijih likova u seriji.

To je lik kojeg nitko u njegovim tinejđerskim danima ne razumije, on je klišej u smislu mladog čovjeka koji je neshvaćen u društvu. Iako je u principu njegov styling pravi stereotip, ostao je jedan od zapamćenih karaktera.

Styling kožnjaka, majice i traperica, u kombinaciji s brzim motorima, i danas je jedna od modnih formula koju koriste mladi frajeri koji se žele smjestiti u ekipu buntovnika. Pa i sami crni kožnjak ima to značenje, no u drugim modnim kombinacijama ipak postaje nešto manje buntovan.

Agent Cooper - detektiv u trench kaputu

Još jedan odličan klišej donosi nam Kyle MachLachlan koji, baš nosi trench kaput, jer to je odjevni predmet koji istražitelji nose. Lik agenta Coopera, koji je uvijek super sređen, simbol je heroizma te je jedan od prepoznatljivih elemenata ove legendarne serije.

On je uredan lik, kod njega je sve složeno, savršeno i pomno dotjerano. Ovaj karakter zapamtio je i slavni Balenciagin dizajner  Demna Gvasalia, koji je 2018. godine na reviji, na kojoj je bio i MachLachlan osobno, komentirao kako je agent Cooper uvijek bio dio njegove inspiracije.

Diane - novi stylish lik u Twin Peaksu iz 2017.

Laura Dern igra u remakeu serije od prije nekoliko godina te je sređena po formuli prepoznatljivoj za seriju. Naime, lik Diane ima stil koji kombinira izgled - svetice i pjevačice kabareta - kako je Agent Cooper opisuje u seriji iz devedesetih, iako se njezin lik tada nikad ne vidi.

Nove serije otkrivaju i taj lik, a Laura nosi plavu i crvenu frizuru u obliku oštroga boba, nokte u više boja i odjeću koja uključuje leopard jaknu i jarko zelene pidžame.

- Uloga njezina kostima je da uvijek privuče pozornost. Njezin lik odijeva se neobično i neočekivano, no opet djeluje stylish i cool, umjesto ekscentrično - zaključuje Spooner.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Bakina vesta: Bogata povijest slavnog ležernog kardigana

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Najčitaniji članci