Obavijesti

Lifestyle

Komentari 80

5 faktora koji dovode do kemije između dvoje ljudi: Uzajamna fascinacija, jaka empatija...

5 faktora koji dovode do kemije između dvoje ljudi: Uzajamna fascinacija, jaka empatija...
6

Kemija se rasplamsava kada dvoje spontano osjete ozbiljno i intenzivno romantično zanimanje jedno za drugo. Moglo bi se reći da postaju fascinirani jedno drugim - da, na temelju izgleda - ali i nečim više

VIDEO

Često se govori o kemiji između dvoje partnera u romantičnim vezama, ali sve dok niste u jednoj takvoj i dok se stvarno ne zapitate odnosi li se ovaj mistični teorem na vas i partnera, može to biti teško točno odrediti, opisati ili razumjeti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Baka i dečko 01:20

Što je romantična kemija?

Mnogi teže savršenoj simbiozi, carstvu strasti i povezanosti sa svojom srodnom dušom. Možda je to malo ružičasto. Svaka će veza imati uspone i padove, ali ako je kemija između dvoje dovoljno jaka, par će se brzo oporaviti od padova i uživati u još većim usponima.

Iznenađujuća, ali jednostavna stvar može imati nevjerojatno pozitivan utjecaj na vašu vezu
Iznenađujuća, ali jednostavna stvar može imati nevjerojatno pozitivan utjecaj na vašu  vezu

Na temelju pregleda studija skeniranja mozga, biološka antropologinja Helen Fisher, tvrdi da početni osjećaji intenzivne romantične ljubavi uključuju regije 'sustava nagrađivanja' mozga, dopaminske putove povezane s energijom, fokusom, učenjem, motivacijom, ekstazom i žudnjom.

Ovaj fenomen može biti ono na što mnogi misle kada govore o osjećajima 'kemije'. I dok ne postoji točna znanost o tome što uzrokuje kemiju između dvoje partnera, postoje neki atributi koji imaju veze između dvoje pojedinaca s jakom romantičnom kemijom.

Nijedna od ovih osobina se ne može postići 'na silu' - one dolaze prirodno ili se kultiviraju. Kao i u svakom odnosu, komunikacija i trud ključni su za poticanje rasta i održavanje kemije na životu.

- Ne možete glumiti. Vas dvoje ili imate romantičnu kemiju ili je nemate - objašnjava klinička hipnoterapeutkinja i trenerica duhovnog života Keya Murthy.

Pet faktora koji uzrokuju kemiju među pojedincima

1. Uzajamna fascinacija

Kemija se rasplamsava kada dvoje spontano osjete ozbiljno i intenzivno romantično zanimanje jedno za drugo. Moglo bi se reći da postaju fascinirani jedno drugim - da, na temelju izgleda - ali i nečim više. Često otkriju da im ne ponestaje stvari za razgovor jer njihova očaranost jedno drugim daleko nadilazi raznolikost tema za razgovor i ugodnosti.

Kada između nekog postoji romantična kemija, oni će imati istinski interes i ulagati u ono što jedna osoba misli i ima za reći. Ovaj fenomen je dio 'ulaženja jedni drugima u glavu'. A proces kojim partneri ulaze jedno drugome u glavu počinje sljedećim korakom - empatijom.

2. Prava empatija

Empatija je sposobnost razumijevanja i dijeljenja kako se druga osoba osjeća. Mnogi su prirodno suosjećajni prema svim vrstama pojedinaca u svom svakodnevnom životu, bilo da se radi o obitelji, prijateljima ili čak strancima kao i prema njihovom romantičnom partneru.

Neki pokazuju manje empatije od drugih.

Vrsta empatije između onih s romantičnom kemijom puno je dublja od uobičajene vrste empatije koju bi itko inače pokazao, bez obzira na to koliko suosjećajni inače bili. Empatija prema partneru toliko je duboko prisutna u vezi u kojoj postoji romantična kemija između dvoje, da ako je jedan partner emocionalno povrijeđen, drugi će biti povrijeđen zajedno s njim. Ako je jedan partner radostan, njegov partner će sudjelovati u radosti. Kako vrijeme bude prolazilo, ova će razina empatije postati praktički automatska.

3. Instinktivna emocionalna komunikacija

Kako partneri rastu u vezi i poduzimaju korake da pokažu svoju predanost jedno drugome, poput zajedničkog kretanja, moći će uhvatiti vrlo suptilne znakove o tome kako se druga osoba osjeća. Kao neka vrsta diplomiranja od jednostavnog pokazivanja empatije jedno prema drugome, do sada će naučiti mnogo više o drugoj osobi i prirodno će odražavati osjećaje jedno drugoga kroz njihovu duboko povezanu emocionalnu povezanost.

Često će preuzeti teret stresa ili tuge koju njihov partner instinktivno doživljava. Navijat će za uspjehe jedno drugoga i biti rame za plakanje kada je to potrebno.

'Imam zlatno pravilo za spavaću sobu koje mi pomaže održati iskru u vezi već 12 godina'
'Imam zlatno pravilo za spavaću sobu koje mi pomaže održati iskru u vezi već 12 godina'

Instinktivno međusobno dijeljenje emocija, tako blisko i s takvom nesebičnošću - učenjem ovog posebnog jezika međusobne komunikacije koji pripada samo njima - ne bi se smjelo zamijeniti za lak zadatak. Snažni odnosi s kemijom koja raste svode se na stavljanje truda, vremena, promišljenosti i brige. Partneri koji dijele ljubavnu kemiju također će se instinktivno truditi jedno za drugo. Sve to dolazi iz mjesta ljubavi i želje da drugu osobu vidimo sretnom i ispunjenom, a sve se to razvilo iz onih početnih iskri koje su izazvale kemiju između partnera.

4. Usklađenost

Usklađenost se sastoji od nekoliko stvari koje vrlo bliski parovi često rade, kao što su završavanje rečenica jedno drugome, poznavanje onoga što drugi misli bez potrebe da to kaže naglas, usvajanje hobija jedno drugog kao da su njihovi, komunikacija o bilo čemu kroz govor tijela, i tako dalje... Parovi koji imaju vrlo jaku romantičnu kemiju koja ih istinski povezuje obično su proveli godine njegujući ljubav u svojoj vezi i bit će potpuno u koraku jedno s drugim.

To ne znači da nikada neće biti trvenja ili da neće imati nesuglasica. Biti usklađen znači uvijek se vraćati, tražiti ljubav i pošteno rješenje te ostati u istom vremenu i na istoj stranici. 

5. Fizička privlačnost

Ova privlačnost dublja je od onoga što bi mogao zaključiti samo površni prvi dojam. Većina nas smatra da su mnogi fizički privlačni, ali to ne mora biti povezano samo s izgledom. Seksualna privlačnost između dvoje pojedinaca odnosit će se na sve fizičke kvalitete i intimnu bliskost koja dolazi s dvoje partnera koji se sastaju u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Oni reagiraju na tijela jedni drugih na tako dinamičan, 'adrenalizirajući' način koji se jasno razlikuje od interakcija koje su imali s drugima.

Mogu li drugi ljudi vidjeti kemiju između dvoje pojedinaca?

Kemiju je također lako prepoznati - ako znate što tražite. Kad partneri imaju mnogo romantične kemije, mogu jedno drugome dovršavati rečenice ili jednostavno izgledati kao da su uvijek na istoj strani. Mislit će i pričati jedno o drugome čak i kada partner nije u blizini. Osjetit će osjećaje jedno drugoga i dijelit će isti smisao za humor - prirodno, bez potrebe da rade na tome i svađaju se oko toga, prenosi YourTango.

Devet jasnih znakova da ste spremni zajedno početi živjeti
Devet jasnih znakova da ste spremni zajedno početi živjeti
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...