Lifestyle

Komentari 8

5 najčešćih grešaka koje većina radi sa svojim smartphoneima

5 najčešćih grešaka koje većina radi sa svojim smartphoneima

Mobitel emitira radio valove, a oni mogu utjecati na mozak nakon dužeg izlaganja. Dok spavate uključite 'zrakoplovni način', a dok pričate bolje je koristiti zvučnik ili slušalice

Iako često zbog alarma držite smartphone u blizini glave kada spavate, to nije dobro za vaše zdravlje. 

Nanosi vam štetu i tijekom dana, a evo najčešćih koje radimo:

POGLEDAJTE VIDEO:

1. Spavanje s mobitelom

Mobitel je u osnovi elektromagnetski odašiljač i prijemnik. To znači da emitira radio valove. Istraživanja pokazuju da oni mogu utjecati na mozak nakon dužeg izlaganja. U najmanju ruku, bude vas obavijesti i i poruke tijekom spavanja. Ako je nemoguće da ga potpuno isključite ili držite u drugoj sobi dok spavate, pokušajte ga držati u 'zrakoplovnom načinu'.

2. Preduga izloženost plavoj svjetlosti

Svjetlost sa zaslona potiskuje melatonin, hormon koji regulira vaše spavanje, a to je još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebao biti u blizini dok spavate. Plava svjetlost također uzrokuje glavobolju i probleme s očima i vidom. Pokušajte smanjiti razinu svjetlosti na telefonu i uključiti filtar plavog svjetla.

3. Niski signal može biti opasan

Kad vidite da ima slab signal, to zapravo znači da mobitel šalje jači signal kao odašiljač, a više energije znači i više štete vašem zdravlju. 

Dr. Devra Davis, autorica knjige 'Iskopčani: Istina o radijaciji mobitela, Što industrija radi da to sakrije i Kako zaštiti svoju obitelj', preporučuje korištenje fiksnih telefona ili držanje mobitela što dalje kad je to moguće, a signal je slab. Također uzrokuje zagrijavanje telefona, što predstavlja opasnost od zapaljivanja.

4. Držite ga podalje radi kože

Provedeno je nekoliko studija koje govore o vezi između mobitela i raka, konkretno na njihov signal prijenosa koji iznosi oko 900 MHz, zbog čega se mobitel zagrijava. Koža apsorbira toplinu svaki put kada mobitel držite blizu tijela. Iako nema drugih dokazanih učinaka radiofrekventnog zračenja na organizam, znamo da se omjer apsorpcije drastično smanjuje kada ga držite dalje od sebe.

Koristite slušalice ili pričajte na zvučnik dok razgovarate s nekim na mobitel radi izloženosti.

5. Opasnost za prste, zglobove i vrat

Mobiteli uzrokuju razne deformacije, a jedna od njih je i tenosinovitis ili škljocavi prst. Iako pri tome prst zapravo ne mora 'škljocati', bolan je i ograničeni su pokreti te se ne može normalno ispružiti.

Zbog prečestog držanja mobitela u ruci dolazi i do sindroma karpalnog kanala, odnosno začepljenja istog. Bolovi se javljaju u cijeloj šaci i kretnje su ograničene. Javljaju se i bolovi u vratu i kralježnici. Naime, dok sa zaslona čitamo poruke, na vratu je teret koji stvara pritisak kao da na leđima nosimo sedmogodišnjaka.

Kad je glava nagnuta naprijed pod kutom od 30 stupnjeva, vrat pritišće 18 kg, a ako je glava pod kutom od 45 stupnjeva, pritisak na kralježnicu je veći za 22 kilograma.

Zato držanje postaje nepravilno i oštećuje se kralježnica. Mobitel držite u razini očiju, a vrat neka vam bude ravno, što je više moguće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci