Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

5 najčešćih grešaka koje većina radi sa svojim smartphoneima

5 najčešćih grešaka koje većina radi sa svojim smartphoneima
1

Mobitel emitira radio valove, a oni mogu utjecati na mozak nakon dužeg izlaganja. Dok spavate uključite 'zrakoplovni način', a dok pričate bolje je koristiti zvučnik ili slušalice

VIDEO

Iako često zbog alarma držite smartphone u blizini glave kada spavate, to nije dobro za vaše zdravlje. 

Nanosi vam štetu i tijekom dana, a evo najčešćih koje radimo:

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:34

1. Spavanje s mobitelom

Mobitel je u osnovi elektromagnetski odašiljač i prijemnik. To znači da emitira radio valove. Istraživanja pokazuju da oni mogu utjecati na mozak nakon dužeg izlaganja. U najmanju ruku, bude vas obavijesti i i poruke tijekom spavanja. Ako je nemoguće da ga potpuno isključite ili držite u drugoj sobi dok spavate, pokušajte ga držati u 'zrakoplovnom načinu'.

2. Preduga izloženost plavoj svjetlosti

Svjetlost sa zaslona potiskuje melatonin, hormon koji regulira vaše spavanje, a to je još jedan razlog zbog kojeg ne bi trebao biti u blizini dok spavate. Plava svjetlost također uzrokuje glavobolju i probleme s očima i vidom. Pokušajte smanjiti razinu svjetlosti na telefonu i uključiti filtar plavog svjetla.

3. Niski signal može biti opasan

Kad vidite da ima slab signal, to zapravo znači da mobitel šalje jači signal kao odašiljač, a više energije znači i više štete vašem zdravlju. 

Dr. Devra Davis, autorica knjige 'Iskopčani: Istina o radijaciji mobitela, Što industrija radi da to sakrije i Kako zaštiti svoju obitelj', preporučuje korištenje fiksnih telefona ili držanje mobitela što dalje kad je to moguće, a signal je slab. Također uzrokuje zagrijavanje telefona, što predstavlja opasnost od zapaljivanja.

Koliko nam mobitel šteti: Zbog njega stradavaju vrat i glava
Koliko nam mobitel šteti: Zbog njega stradavaju vrat i glava

4. Držite ga podalje radi kože

Provedeno je nekoliko studija koje govore o vezi između mobitela i raka, konkretno na njihov signal prijenosa koji iznosi oko 900 MHz, zbog čega se mobitel zagrijava. Koža apsorbira toplinu svaki put kada mobitel držite blizu tijela. Iako nema drugih dokazanih učinaka radiofrekventnog zračenja na organizam, znamo da se omjer apsorpcije drastično smanjuje kada ga držite dalje od sebe.

Koristite slušalice ili pričajte na zvučnik dok razgovarate s nekim na mobitel radi izloženosti.

Smiling girl looks at her smartphone while listening to the music

5. Opasnost za prste, zglobove i vrat

Mobiteli uzrokuju razne deformacije, a jedna od njih je i tenosinovitis ili škljocavi prst. Iako pri tome prst zapravo ne mora 'škljocati', bolan je i ograničeni su pokreti te se ne može normalno ispružiti.

Zbog prečestog držanja mobitela u ruci dolazi i do sindroma karpalnog kanala, odnosno začepljenja istog. Bolovi se javljaju u cijeloj šaci i kretnje su ograničene. Javljaju se i bolovi u vratu i kralježnici. Naime, dok sa zaslona čitamo poruke, na vratu je teret koji stvara pritisak kao da na leđima nosimo sedmogodišnjaka.

Kad je glava nagnuta naprijed pod kutom od 30 stupnjeva, vrat pritišće 18 kg, a ako je glava pod kutom od 45 stupnjeva, pritisak na kralježnicu je veći za 22 kilograma.

Stalno je na mobitelu? Dečki, pazite, žene će vas ostaviti...
Stalno je na mobitelu? Dečki, pazite, žene će vas ostaviti...

Zato držanje postaje nepravilno i oštećuje se kralježnica. Mobitel držite u razini očiju, a vrat neka vam bude ravno, što je više moguće.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:40
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje