Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 najčešćih grešaka zbog kojih ljudima ne uspijevaju sukulenti

5 najčešćih grešaka zbog kojih ljudima ne uspijevaju sukulenti

Kao pustinjske biljke, sukulenti trebaju puno svjetlosti da bi uspjeli. Međutim, zbog njihove reputacije žilavih sobnih biljaka ljudi ih znaju ostavljati u mraku, zbog čega odumiru

VIDEO

Sukulenti su na glasu kao super lagane kućne biljke koje svatko može uzgojiti, ali to ne znači da ih možete samo spustiti na prozor ili stol i potpuno zaboraviti na njih. 

POGLEDAJTE VIDEO: Saznajte koje značenje imaju tulipani, suncokreti i drugi cvjetovi

Pokretanje videa...

Simbolika cvijeća 00:45

Iako su sukulenti otporni, ipak im treba malo pažnje kako bi napredovali. Kako bi im omogućili idealno napredovanje bez puno muke, obratite pozornost na ovih 5 najčešćih pogrešaka i izbjegnite ih: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Korištenje posuda bez rupica za odljev suvišne vode

Lijepo je vidjeti sukulent u šarenoj i veseloj posudi, ali ako nema rupice na dnu, prijeti vam katastrofa. Većina sukulenata više voli suše tlo, ali upotreba spremnika bez drenažnih rupa povećava šanse za truljenje jer će se suvišna voda taložiti na dnu posude i doslovno utopiti korijenje vaše biljke.

Sukulent treba posaditi u posudu s drenažnim rupama koja je manja od ukrasne posude koju želite koristiti i koja nema rupe. Obavezno upotrijebite i smjesu zemlje napravljene za sukulente i kaktuse piše Better Homes and Gardens. Tijekom zalijevanja izvadite biljku iz ukrasne posude i pričekajte s vraćanjem dok se sva suvišna voda ne ocijedi. 

2. Prskanje umjesto zalijevanja

Budući da sukulentima nije potrebno puno vode da bi preživjeli, mogli biste pomisliti da je prskanje dobar način za održavanje biljke. Ali nije. Prskanje lišća izvrsno je za biljke koje cijene dodatnu vlagu poput mnogih paprati i drugih tropskih vrsta uzgajanih u zatvorenom. Ali prskanje sukulente može oštetiti, pa čak i uzrokovati truljenje.

Prirodna oaza bez puno muke: 5 biljaka koje ćete lako održavati
Prirodna oaza bez puno muke: 5 biljaka koje ćete lako održavati

3. Premalo vode

Istina je da većina sukulenata može preživjeti nekoliko tjedana ili čak mjesec dana bez vode, ali to ne znači da ih nikad ne trebate zalijevati ili da se mogu snaći sa samo nekoliko kapi odjednom. Sukulenti preživljavaju sušu spremajući višak vode u svoje lišće, a ponekad i u korijenje, ali ako često ostavljate biljke bez vode nekoliko tjedana, mogle bi se početi skupljati i odbacivati listova.

Umjesto toga, obratite pažnju na tlo; kad je suho, vrijeme je za zalijevanje. Vrhom prsta provjerite je li zemlja suha, ako se osjeti vlaga, imate još vremena, ali ako je zemlja suha - zalijte biljku. 

4. Nedostatak svjetla

Kao pustinjske biljke, većina sukulenata treba puno jake ili čak izravne svjetlosti da bi uspjeli. Međutim, zbog njihove reputacije žilavih sobnih biljaka čini se da mogu preživjeti bilo gdje, čak i u mračnim sobama bez puno prirodnog svjetla. 

Bez dovoljno svjetlosti, često gube boju i počinju produljivati stapku kako bi pronašli svjetlost. Prilikom kupnje biljke provjerite koliko joj treba svjetlosti i onda se prilagodite njezinim potrebama. 

5. Previše sukulenata u istoj posudi

Na slikama se često prikazuju lijepi aranžmani sukulenata, čak i natrpani jedni na druge, ali takva sadnja im neće pružiti potrebne uvjete da se razvijaju i napreduju. 

Mikrozelenje: Ovo bilje sadi se tijekom zime, a tijelu pruža sve potrebne vitamine i minerale
Mikrozelenje: Ovo bilje sadi se tijekom zime, a tijelu pruža sve potrebne vitamine i minerale

Sukulenti se mogu nositi s uskim prostorom za rast bolje od većine biljaka, ali ako ih imate gomilu zbijenih zajedno s vremenom će se početi nadmetati za resurse poput vode i hranjivih sastojaka u tlu. 

Uz to, izbjegavajte sadnju sukulenata s drugim biljkama koje imaju različite potrebe za njegom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'