Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

5 razloga zašto vlasište svrbi

5  razloga zašto vlasište svrbi

Ako vas često svrbi vlasište bilo bi dobro da posjetite svog liječnika ili dermatologa kako bi utvrdili točan uzrok. Svrbež najčešće uzrokuju kožne bolesti ili insekti poput ušiju

VIDEO

- Svrbež vlasišta česta je pojava i može se dogoditi svakome - kaže dermatologinja dr. sc. Annie Gonzalez. Mnogo je različitih uzroka svrbeža vlasišta, a iako može biti iritantno, pa čak i bolno, dobra vijest je da svrbež vlasišta rijetko izaziva zabrinutost i obično se lako liječi, piše Insider.

Brzinski ručak na 15 načina: Donosimo recepte za lagana i jednostavna jela s tjesteninom
Brzinski ručak na 15 načina: Donosimo recepte za lagana i jednostavna jela s tjesteninom

POGLEDAJTE VIDEO: Žena prestala bojati kosu

Pokretanje videa...

Prestala je bojati kosu 01:10

U nastavku saznajte koji su najčešći uzroci svrbeža vlasišta i i kako ih liječiti

1. Perut

Ako vam se uz svrbež mali dijelovi suhe kože ljušte s vlasišta, tada bi za svrbež mogla biti kriva perut. Perut je najčešći uzrok svrbeža vlasišta i pogađa gotovo polovicu odrasle populacije, kaže kozmetička dermatologinja Michele Green. Perut uzrokuje osjetljiva koža ili čak gljivice.

Uz svrbež vlasišta, ostali simptomi peruti uključuju:

  • Ljuskice kože na vlasištu ili ponekad na obrvama
  • Krvarenje kad se svrbite

Kako liječiti:

Da biste pravilno liječili perut, trebate posjetiti dermatologa ili liječnika koji će otkriti što ju uzrokuje, kaže Green. No, možete pronaći neko olakšanje i u šamponu protiv peruti koji se prodaje bez recepta.

2. Psorijaza

Psorijaza je autoimuni poremećaj koji uzrokuje da vaš imunološki sustav napada zdrave stanice kože. To može dovesti do osipa i perutanja kože koji se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući vlasište, kaže Green. Ovo stanje pogađa oko 125 milijuna ljudi širom svijeta.

Ostali simptomi psorijaze uključuju:

  • Suhu, ispucalu kožu koja može svrbjeti
  • Oticanje u zglobovima
  • Crvene, ljuskave mrlje na koži

Kako liječiti:

Psorijazu treba liječiti medicinski stručnjak, a vrsta liječenja je individualna. Općenito, liječnik može predložiti lokalno liječenje, oralne lijekove ili njihovu kombinaciju.

Kako dječji bazen održati čistim
Kako dječji bazen održati čistim

3. Uši

Uši su mali insekti koji se hrane krvlju iz ljudskog vlasišta, a kraste nakon ugriza mogu izazvati svrbež. Svatko može dobiti uši, ali to su najčešće djeca između 3 i 12 godina, jer su međusobno u bliskom kontaktu, što ušima daje priliku da se lakše šire.

Simptomi uši uključuju:

  • Izuzetna svrbež
  • Osjećaj škakljanja na glavi
  • Čirevi na vratu ili tjemenu
  • Male bijele, smeđe ili tamno sive mrlje na kosi i tjemenu

Kako liječiti:

Najbolji način da se riješite ušiju je da se obratite svom liječniku primarne zdravstvene zaštite ili dermatologu radi lijekova koji idu na recept, kaže Gonzalez.

4. Osip od stresa

Kada vaš živčani sustav preplavi stres, vaše tijelo oslobađa spoj nazvan histamin - isti spoj koji se oslobađa u alergijskim reakcijama. To uzrokuje upalu, što može rezultirati svrbežom. Taj osip najčešće se pojavljuje na vratu, rukama i prsima, ali ponekad se može pojaviti i na tjemenu, kaže Gonzalez.

Razdoblje visokog stresa ili stresan životni događaj mogu uzrokovati stresni osip. Simptomi uključuju:

  • Svrbež
  • Otekline
  • Osjećaj pečenja kad se osip dodirne

Kako liječiti:

Da biste spriječili izbijanje novog osipa, prvo isprobajte antihistaminike bez recepta, kaže Gonzalez. Primjena hladnih obloga ili lokalnih steroida poput hidrokortizona i klobetasola također može smanjiti svrbež, crvenilo i upalu.

Ako brzo jedete, znatno je veća vjerojatnost da ćete se prejesti
Ako brzo jedete, znatno je veća vjerojatnost da ćete se prejesti

5. Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis, vrsta ekcema, ponekad uzrokuje svrbež vlasišta. To je kronični poremećaj kože, a točan uzrok nije poznat. Međutim, može ga potaknuti kombinacija uzročnika iz okoline, poput alergena ili iritansa, kao i genetika, kaže Gonzalez.

Ostali simptomi atopijskog dermatitisa uključuju:

  • Sivosmeđe mrlje na rukama, vratu i zglobovima
  • Male podignute kvrge iz kojih može izlaziti tekućina kad se češete
  • Suha koža
  • Crvene, ljuskave mrlje

Kako liječiti:

Najbolji načini liječenja atopijskog dermatitisa uključuju masti i kreme, poput lokalnih kortikosteroida koji smanjuju crvenilo i otekline, kaže Gonzalez. Hidratantne kreme bez mirisa također mogu smanjiti svrbež jer održavaju kožu hidratiziranom.

Domaći lijekovi protiv svrbeža vlasišta

  • Jabučni ocat ima protuupalna svojstva koja mogu ublažiti svrbež vlasišta. Green preporučuje razrjeđivanje octa vodom prije upotrebe te ispiranje kose tom otopinom. Izbjegavajte ga koristiti ako imate otvorene rane na vlasištu.
  • Ulje jojobe hidratizira i ima protuupalno i protugljivično svojstvo, kaže Green, što znači da može pomoći u smirivanju iritacije povezane s peruti.
  • Ulje čajevca sadrži antibiotska, protugljivična i antiseptička svojstva koja mogu ublažiti suho vlasište, kaže Green. Umasirajte nekoliko kapi razrijeđene otopine ulja i vode u vlasište oko 10 do 15 minuta, a zatim operite kosu.
  • Aloe vera umiruje kožu i smanjuje svrbež zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima. Kupite sirovi gel biljke iz ljekarne za najbolje rezultate, kaže Gonzalez.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa