Lifestyle

Komentari 2

5 razloga zbog kojih beba može imati problema sa spavanjem

5 razloga zbog kojih beba može imati problema sa spavanjem

Dude mogu biti i spasitelji, ali i saboteri spavanja. Također, ako bebu odvikavate od spavanja s vama, može biti korisno naoružati je jorganom, ali ne pahuljastim, a pomoći će i 'buka'

Cat Cubie i Sarah Carpenter iz Britanije, koje imaju preko 20 godina iskustva kao savjetnice za spavanje, otkrivaju pet stvari koje bi mogle spriječiti bebu da spava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Bez jutarnje rutine

Većinom se govori o rutinama prije spavanja, ali vrlo malo o jutarnjoj rutini. Cat i Sarah vjeruju da su obe jednako važne. Kraj dana s knjigom dosljedan je i najlakši način da pomognete bebi da bolje spava.

Mijenjanje pelena, davanje prvog hranjenja u danu otprilike u isto vrijeme i izlazak na jutarnju svjetlost izvrsne su mogućnosti za početak dana. Ako ne možete izaći iz kuće, korištenje jačeg svjetla kod kuće može biti dobra zamjena.

Buka

Mnogi od nas čuli su za bijeli šum kao način za blokiranje kućnih zvukova za bebu, ali što je s ružičastim ili smeđim šumom.

Ružičasta buka je prirodniji zvuk od bijele buke. Radi se o stvarima poput šuštanja lišća, vjetra ili zvuka vlaka dok tutnja.

Smeđi šum, s druge strane, sličan je ružičastom šumu, ali ima manje visokih frekvencija pa može biti nježniji za male uši.

'Pogrešna' dekica

Ako svoju bebu premještate iz spavanja s vama u vlastitu sobu ili prostor, do dobi od šest mjeseci nemojte stavljati ništa s bebom u krevetić. Nakon dobi od šest mjeseci, bilo bi korisno bebi dati nekog plišanca ili krpicu. 

Jedan od Sarinih klijenata imao je dijete koje je odabralo tatine stare gaće kao svoju omiljenu stvar za spavanje. 

- Nešto prozračno što miriše na vas može biti snažnije kao sredstvo za spavanje od nečega iz trgovine igračaka - predlažu stručnjakinje.

Dude 

Dude mogu biti i spasitelji, ali i saboteri spavanja. Prije se smatralo da pomažu prijevremeno rođenim bebama i onima koji trebaju poboljšati sisanje, plus da su praktične u stresnim situacijama kako bi utješile bebu.

Međutim, oko šestog mjeseca života, kada se bebin osjećaj za predmete počne razvijati, može se uzrujati kada dude nema i često će vam se događati da ćete im morati dodavati dudu više puta tijekom noći.

Preporučuje se da pokušate ukloniti dudu nakon 5 do 6 mjeseci jer može pomoći u poboljšanju sna.

Roditeljska svađa

Roditelji se navodno svađaju 40% više nakon rođenja prvog djeteta, a studije su pokazale da roditeljske svađe mogu uzrokovati poremećaje spavanja kod beba.

Možete se šaptom posvađati iznad dječjeg krevetića, ali čak i kada mislite da vas beba ne čuje, to im može utjecati na san.

Ako se nađete u ovoj situaciji, uzmite trenutak da udahnete, sve dok je beba na sigurnom, izađite iz sobe i tada riješite razmirice, prenosi The Sun.

Najčitaniji članci