Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

5 recepata: Janjetina, teletina, hobotnica, riba i kruh ispod peke - ne može biti ukusnije

5 recepata: Janjetina, teletina, hobotnica, riba i kruh ispod peke - ne može biti ukusnije

Ovisno o kraju iz kojeg dolazi peka se različito naziva: črpnja, cripnja, lopiž. Ispod peke se uz krumpir ili povrće kao prilog mogu pripremati sve vrste mesa, lignje i hobotnica

VIDEO

Obično se vatra pali na ploči kamenog roštilja i kad se skupi dovoljno žara može se početi peći. U plitku okruglu posudu slažu se meso ili riba, povrće i začini te se zatim poklope pekom koja može biti izrađena od debljeg lima, gline ili gusa zvonastog oblika.

Peka se potom prekrije žarom, a okolna vatra se mora držati u pripravnosti u slučaju da se žar počne hladiti.

Gastro

Riblja peka

Bit će vam potrebna teška keramička ili posuda od gusa s teškim poklopcem koji dobro prianja.

Sastojci: 2 kg škarpine ili zubatca, kg krumpira, 500 g različitog povrća, dl maslinova ulja i bijelog vina, masline, češnjak, sol, papar, ružmarin, bosiljak, timijan, peršin

Ideja za večeru: Pileća prsa u kremastom umaku od češnjaka
Ideja za večeru: Pileća prsa u kremastom umaku od češnjaka

Priprema:

Očišćenu i opranu ribu posolite i popaprite i stavite je u sredinu posude za pečenje. Oko nje posložite krumpire i povrće, dodajte masline te zalijte maslinovim uljem u koje ste stavili začine.

Pripremljenu ribu pokrijte prethodno ugrijanom pekom, pokrijte žarom i pecite oko sat vremena. Podignite peku, zalijte vinom, ponovno pokrijte i pecite još pola sata.

Teletina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg teletine bez kostiju, 2 dcl maslinova ulja, kg krumpira, 50 dkg svježe rajčice, paprike i patlidžana, 2 dcl crnog vina, češnjak, luk, ružmarin, bosiljak, sol i papar

Priprema:

Tepsiju namažite maslinovim uljem te stavite krumpir narezan na ploške, dodajte ostalo povrće, začinite i promiješajte. Na povrće stavite posoljeno i začinjeno meso.

Kad se vatra razgori, razgrnite žar, stavite podmetač, a na njega tepsiju s teletinom te poklopite pekom. Zagrnite žarom te pecite oko sat vremena. Otkrijte peku, zalijte vinom i nastavite peći.

Tradicionalni način spremanja teletine ispod peke

Janjetina ispod peke

Sastojci: 1,5 kg janjetine, kg krumpira, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 10 dkg pancete, list lovora, grančica ružmarina, crvena paprika, sol, papar, bosiljak, dcl bijelog vina

Savijača od krumpirovog tijesta posluživala se uz variva i meso
Savijača od krumpirovog tijesta posluživala se uz variva i meso

Priprema:

Janjetinu začinite, obložite pancetom i stavite na začinjeno povrće narezano na krupnije komade. Podlijte bijelim vinom i pokrijte pekom.

Pospite žarom i pecite oko sat vremena. Nakon sat vremena otvorite, izmiješajte povrće te meso okrenite i stavite na povrće. Pecite još onoliko koliko je potrebno.

Hobotnica ispod peke

Sastojci: 2 kg veće hobotnice, 1 kg krumpira, 2 mrkve, 2 dcl bijela vina, glavica luka, 3 češnja češnjaka, dcl maslinova ulja, peršin, sol, papar, grančica ružmarina, lovorov list

Priprema:

Krumpir krupno narežite, pomiješajte s mrkvom, lukom i češnjakom. Na sredinu položite hobotnicu, zalijte vinom i maslinovim uljem te začinite.

Sol dodajte tek na kraju. Pecite ispod peke oko 40 minuta. Ovako pripremljenu hobotnicu možete ispeći i u pećnici na 200 Celzijevih stupnjeva pokrivenu aluminijskom folijom. 

Kruh ispod peke

Sastojci: 1,5 kg oštrog brašna, svježi kvasac, 2 jaja, sol, voda

Priprema:

U posudi dobro pomiješajte 1,5 kg brašna s vodom, dva jaja i sol. Žustro miješajte sastojke sve dok ne dobijete kompaktnu masu.

Zatim dodajte kvasac rastopljen u malo vode i ostavite na toplome mjestu da se diže oko sat vremena. Kad se tijesto digne, pažljivo ga položite u posudu i prekrijte pekom. Pecite oko pola minute bez dizanja poklopca na laganoj vatri.

Delicija za večeru: Pripremite finu gurmansku pileću paštetu
Delicija za večeru: Pripremite finu gurmansku pileću paštetu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku