Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 recepata s mirisnim dunjama: Pekmez, žele bomboni, kompot, slatko i odličan prirodni sok

5 recepata s mirisnim dunjama: Pekmez, žele bomboni, kompot, slatko i odličan prirodni sok

Sezona dunja je u punom jeku, stabla su krcata zrelim, mirisnim plodovima pa je sad odlična prilika da od njih napravite fine domaće poslastice kojima ćete se sladiti cijelu zimu

VIDEO

Naše bake su dunje obvezno držale na ormarima, posebno u spavaćim sobama jer se oko njih širio ugodan miris. Svakako su pripremale pekmeze koje bi potom pomalo mazale na domaći kruh tijekom cijele zime ili su radile kompot od njih i pasterizirale ga kako bi dugo mogao stajati.

POGLEDAJTE VIDEO o zdravim namirnicama:

Pokretanje videa...

Zdrava hrana 01:52

Od dunja možete napraviti i svojevrsne gumene bombone koje neki zovu i 'slatkim sirom'.

Da biste napravili neku od ovih delicija, preporuka je dunje najprije blanširati jer se tako lakše ogule - kratko ih stavite u vruću vodu, izvadite, malo ohladite da ih možete držati u rukama i ogulite. Dunje se gule u gotovo svim receptima osim kada se pripremaju gumeni bomboni, tad se kora ostavlja.

Pekmez 

Sastojci:

  • 4 kg dunja
  • 1 kg šećera
  • 3 jabuke 
  • sok od dva limuna
  • oko pola litre vode
  • malo mljevenih klinčića

Priprema:

Nasjeckajte dunje i jabuke na sitno pa dodajte sve ostale sastojke i stavite neka se kuha na laganu vatru dok se voće ne počne raspadati i pretvarati u kašu. Prebacite u čiste staklenke, zatvorite i pasterizirajte.

Ovaj pekmez je odličan za sve i svašta. Možete ga, na primjer, namazati obilato između dvije šnite kruha i staviti u toster da postanu hrskave. Pekmez od dunja odličan je dodatak kolačima, slatkim kiflicama pa čak i grčkom jogurtu - u tom slučaju dobit ćete fini kremasti voćni jogurt iz kućne radinosti.

Slatko 

Sastojci: 

  • 2 kg dunja
  • 1,3 kg šećera
  • 400 ml vode
  • 6 kolutova limuna

Priprema: 

Stavite dunje u vodu, prokuhajte ih, ohladite pa ogulite i izrežite na male kockice dok su još tople. Stavite ih sa strane. U lonac stavite šećer i 400 ml vode pa to kuhajte dok ne dobijete gusti sirup.

Ubacite narezane dunje i nastavite kuhati dok dunje ne omekane i sve zajedno postane gušće. Potom maknite s vatre i ubacite limun, on će dati finu aromu.

Imate puno bundeva i želite da što duže potraju? Evo kako ćete spriječiti truljenje plodova
Imate puno bundeva i želite da što duže potraju? Evo kako ćete spriječiti truljenje plodova

Prekrijte krpom i ostavite neka stoji do drugog dana. Potom slatko rasporedite u staklenke i dobro zatvorite. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu.  

Kompot

Sastojci:

  • 5 kg dunja
  • 1 kg šećera
  • 2,3 l vode
  • sok od dva limuna

Priprema:

Stavite u lonac dunje narezane na kockice, sok od limuna i vodu pa ih kuhajte nekoliko minuta. Potom ih izvadite i rasporedite u staklenke.

U preostalu tekućinu ubacite šećer, kratko prokuhajte da se rastopi i pretvori u sirup pa maknite sa štednjaka i ostavite da sa malo ohladi. Na kraju toplim sirupom prelijte dunje u staklenki, zatvorite ih i pasterizirajte.

Fini sok

Sastojci:

  • 3 kg dunja
  • 1 kg šećera
  • 3,5 litara vode
  • sok od dva limuna

Priprema:

Dunje narežite na kockice pa stavite neka se kuhaju u vodi i šećeru dok ne omekane. Potom to procijedite kroz gazu tako da ostavite neka se polako cijedi preko noći.

Sok koji ste dobili ponovno stavite na štednjak, ubacite sok od limuna i ostavite neka provrije kratko. Potom ga ulijte u staklenke i pasterizirajte. Ono što vam je ostalo nakon cijeđenja nemojte baciti, napravite s tim neki fini kolač.

Žele bomboni

Sastojci:

  • 2 kg dunja 
  • 1,5 kg šećera
  • sok od 2 limuna

Priprema:

U ovom slučaju kožu ostavite na dunjama, uklonite samo koštice pa je izrežite na kocke. Kuhajte ih u malo vode dok ne omekšaju pa ih ocijedite i pretvorite u finu kašu pomoću štapnog miksera ili spravice za pripremu pire krumpira. 

U to dodajte šećer i sok od limuna pa kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje otprilike dva sata. Što se kuhanje bliži kraju, smjesa će se više lijepiti za lonac pa pazite da vam ne izgori.

Kuhanje je gotovo kad smjesa postane više narančaste boje i dosta gusta. Nakon toga je izlijte na veći protvan i ostavite neka stoji barem 24sata, da očvrsne.

Zatim smjesu narežite na kockice i ostavite neka se suši na otvorenom još nekih dva do tri dana. Na kraju svaku kockicu uvaljajte u šećer i dobili ste odlične domaće gumene bombone koji mogu stajati nekoliko mjeseci.

Napomena: Tekućinu ostalu nakon cijeđenja ne bacajte, šteta je - dodajte u nju malo šećera i limuna pa popijte kao sok.

Recepti sa slaninom u glavnoj ulozi: Ide čak i u slatke deserte
Recepti sa slaninom u glavnoj ulozi: Ide čak i u slatke deserte

Postupak pasterizacije

Na dno širokog lonca stavite kuhinjsku krpu pa na nju poslažite dobro zatvorene staklenke i dopunite lonac vodom tako da bude do 2/3 visine staklenki.

Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata pa vruće boce izvadite i poslažite u kutiju koju potom dobro omotate dekom (ili s više njih) - poanta je da se staklenke hlade što sporije kako bi se sadržaj dobro pasterizirao.

POGLEDAJTE VIDEO: KAKO PRAVILNO KUHATI JAJA

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju