
Donosimo vam recepte koji su zapravo primjer kako vam može izgledati zdrava prehrana u jednom danu. Od vrlo zdravog doručka koji potiče metabolizam, do keksića koje možete grickati bez zbrajanja kalorija
Lifestyle
Komentari 3Donosimo vam recepte koji su zapravo primjer kako vam može izgledati zdrava prehrana u jednom danu. Od vrlo zdravog doručka koji potiče metabolizam, do keksića koje možete grickati bez zbrajanja kalorija
Radi se o odličnim receptima za jela puna korisnih nutrijenata. Krenite sa superzdravim doručkom koji će vas dugo držati sitima, napuniti vas energijom i ubrzati rad metabolizma, a kad metabolizam brže radi,i kilogrami se brže tope.
POGLEDAJTE VIDEO Kako izgleda doručak Meghan Markle:
Pokretanje videa...
Nešto kasnije u danu priuštite si finu juhu od mrkve, tikvica, mladog špinata, leće, rajčica... Radi se o laganom obroku krcatom vitaminima, mineralima, vlaknima...
Za ručak možete pripremiti burger od cikle, takav još niste jeli, a vrlo je ukusan i zdrav. Naime, cikla je bogata nutrijentima koji, između ostalog, potiču detoksikaciju tijela.
- Skromna cikla nutritivno nije niti malo skromna. Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij, betanin i betain, ali i antocijan su pravo blago u cikli. Znanstveno je potvrđeno da cikla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni tlak - rekla nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.
Za večeru možete pripremiti zapečenu cvjetaču s jogurtom, vrlo lagano, jednostavno i zdravo jelo. Naime, cvjetača je bogata mnoštvom vitamina i minerala, ali i ostalih nutrijenata koji su nam potrebni.
Od vitamina ima vitamin C, A, E, K i one B skupine. Minerali kojima obiluje su kalij, fosfor, sumpor, mangan, selen, natrij, cink, magnezij... Osim toga prepuna je antioksidansa pa je cvjetaču dobro često uvrstiti u jelovnik.
I za kraj, tu je recept za zdrave keksiće od zobenih pahuljica i malina koje možete grickati tijekom dana kad vas uhvati želja za slatkim.
Sastojci:
Priprema:
Zobene pahuljice prelijte s toplom vodom ili ih malo prokuhajte. Potom dodajte sve ostale sastojke, promiješajte i uživajte u ovom fantastičnom obroku koji će vas napuniti energijom već na samom početku dana.
Sastojci:
Priprema:
Pirjajte nasjeckane mrkvu i luk na vrućem ulju dvije minute pa dodajte isjeckan češnjak. Ulijte temeljac i usitnjene pelate. Promiješajte pa ubacite leću i sve začine i ostavite da zavrije. Zatim smanjite vatru i kuhajte još 35 minuta.
Dodajte na kocke narezanu tikvicu, a pet minuta kasnije usitnjen špinat. Usitnite štapnim mikserom pa dodajte sok od limuna i malo vode ako je potrebno.
Sastojci:
Priprema:
Protisnite slanutak vilicom, ali ne da bude posve glatka smjesa, neka ostane pokoji komadić. U to naribajte ciklu i dodajte luk, krušne mrvice i jaje. Sve dobro promiješajte. Zatim u to dodajte komade feta sira i pazite da se ne raspadnu smjesi.
Oblikujte četiri burgera pa ostavite u hladnjaku oko pola sata. Pecite ih na zagrijanom ulju u tavi od tri do 4 minute sa svake strane. Kada su gotovi, stavite ih u peciva pa po želji slažite salatu, rajčicu, majonezu, kečap, senf...
Sastojci:
Priprema:
Uklonite listiće s cvjetače pa je kratko kuhajte na pari ili u posoljenoj vodi, da malo omekani. Potom je cijelu umočite u marinadu koju ste prethodno pripremili od jogurta, limunovog soka, kima, češnjaka i začina.
Stavite je na nauljeni protvan i pecite na 200 stupnjeva oko 30 do 40 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu. Kad je gotova, izvadite je iz pećnice, ostavite desetak minuta i poslužite uz zelenu salatu.
Ukoliko vam je komplicirano pripremati cijelu cvjetaču, izrežite je na manje komade, uranjajte u marinadu i slažite na protvan. U tom slučaju pecite nešto kraće.
Sastojci:
Postupak:
U jednoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, brašno, prašak za pecivo, cimet i sol. U drugoj umutite kokosovo ulje, jaje, vaniliju i med tako da dobijete glatku smjesu.
Potom u tu smjesu dodajte pomiješane suhe sastojke, dobro promiješajte. Dodajte i maline. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako će se dulje hladiti, pokrijte ga plastičnom folijom).
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i obložite protvan za pečenje masnim papirom. Od tijesta napravite 15 kuglica podjednake veličine i poslažite ih po protvanu tako da ostane nešto mjesta između njih jer će se raširiti. Pecite ih 13 do 15 minuta. Kada su gotovi, izvadite ih i ostavite da se skroz ohlade na protvanu.
SAVJET: Ukoliko nemate instant zobene pahuljice, već obične - stavite ih nakratko u blender i usitnite. Također, u ove kekse umjesto malina možete staviti što god želite - komadiće crne čokolade, usitnjene lješnjake, grožđice, sušeni ananas...
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+