Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

6 malih navika zbog kojih ćete postati najbolja verzija sebe

6 malih navika zbog kojih ćete postati najbolja verzija sebe
5

Pronađite i slijedite svoje želje - učinite ih očitima, uložite manje napore, 'slažite' si katkad dok ne uspijete, ponavljajte i nagradite se, odredite vrijeme i mjesto - ostvarite svoje snove

VIDEO

Svi imamo nešto što bismo željeli postići. Za neke bi to moglo biti učenje kuhanja, za druge izgradnja novog posla. Ove želje i pothvati mogu biti izrazito teški - pogotovo kada imamo druge stvari koje nam okupiraju dane.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Reklame dopiru do djece 00:28

Ustaljene navike teško je promijeniti - a male stvari mogu imati ogromne učinke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Neka bude stvarno, stvarno očito

Ako vam je cilj prakticirati jogu, a dnevna soba u kojoj vježbate ima dosadne bijele zidove i TV je uvijek uključen, pronalaženje motivacije može biti teško. Prostirku za jogu držite na vidljivom mjestu, neka pravilo postane da TV uključujete samo u određeno vrijeme, a na zidu držite poster koji vas podsjeća na npr. vježbanje.

Govor otkriva stanje duha - ako je um zdrav, govor je pozitivan
Govor otkriva stanje duha - ako je um zdrav, govor je pozitivan

Držite stvari koje ne želite izvan vidokruga, a pred očima one koje se odnose na ono što želite. Možda ćete se osjećati prirodno angažiranijima, prenosi Bright Side.

2. Držite se zakona minimalnog napora

Čitanje samo jedne stranice knjige dnevno puno je lakše nego čitanje poglavlja - počni od tuda. Odaberite malo, jednostavno i praktično. Želite krenuti u dnevne šetnje - idite ravnom stazom, bez strmih uspona i strmina. Želite li početi ići u teretanu - odaberite onu najbližu vašoj kući.

Svaki put kad naiđemo na 'smetnju' - teretana je daleko, cesta ima dio koji nam se ne sviđa - usporimo. A na kraju dugog radnog dana, motivacija možda tu neće funkcionirati. Dakle, sve čega se sjetite olakšat će vam situaciju. Ostavite tavu i sastojke koje želite koristiti za svoj zdravi doručak na vidno mjesto, odjeću za teretanu pokraj vrata itd...

3. 'Lažite si' dok ne uspijete

Ako želite trčati jako brzo i pobijediti na maratonu - unaprijed reci sebi i drugima da ste trkač. Kada stvar koju želite učinite dijelom svog identiteta, prirodnije ćete se prilagoditi tijeku i njegovim specifičnostima. A navike će prirodno uslijediti.

Ne izbjegavajte emocije: 'Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu'
Ne izbjegavajte emocije: 'Tuga daje dubinu. Sreća daje visinu'

Zvuči poput lažiranja dok ne bude napravljeno, ali tu postoji nešto više od 'lažnog'. Naša osobnost opisuje kako razmišljamo i djelujemo, mijenjajući je slijede i promjene naših navike.

Također, fokusiranjem na nešto što smatrate važnim, stvorit ćete emocionalnu reakciju koja se zove 'uzdizanje' - motivacijsko stanje u kojem ljudi žele postati bolji. 

4. Ponovite, na neobično zadovoljavajući način

Stvorite vlastitu petlju pozitivnih navika tako što ćete se nagraditi kada uspijete napraviti malu promjenu. Imajte sustav nagrađivanja - od dodatne epizode vaše omiljene serije do omiljenog deserta - mašta neka bude granica. 

Ponavljanje je uvjerljiva taktika. Što više birate naviku koju želite favorizirati, to ćete biti skloniji je ponavljati, a naši su mozgovi namješteni tako da hvataju stvari koje nas nagrađuju. Dakle, čak i ako je nagrada nešto malo, može napraviti veliku razliku.

5. Odredite vrijeme i mjesto

Stvorite rutinu definiranjem trenutaka za navike koje želite postaviti. Vrijeme i mjesto su dvije mantre. Odlučite što želite raditi - u koje vrijeme i gdje. Recite si, na primjer, da ćete nakon jutarnje kave protegnuti leđa i ramena 15 minuta u dnevnoj sobi - to će vam pomoći da razjasnite što vam treba svaki dan, omogućit će vam praćenje i zadržati fokus na novim ritualima.

6. Pronađite snove, 'smanjite' ciljeve, djelujte

Volite hranu, znate jako dobro kuhati i shvaćate da biste htjeli biti kuhar - sada tu stanite - nemojte sanjariti niti graditi svoja očekivanja o tome kako će biti sjajno kada tamo stignete.

Imati ciljeve i snove polazna je točka za nove pothvate - trebaju nam da znamo čemu težimo, kamo želimo ići i to je njihov posao.

Dreamstime

Ali ako svoje želje pretvorimo u velike ciljeve, mogli bismo osjetiti da trebamo 'postići nešto veliko ili ići kući' - a to stvara nepotrebnu i demotivirajuću tjeskobu. Maknite taj stres sa sebe. Također ćete izbjeći 'zabludu dolaska' - psihološku zamku koja se javlja kada previše gradimo očekivanja, a onda se osjećamo razočarano kada postignemo ciljeve. Neka bude malo - i neka bude stabilno. 

Uz ove savjete iskoristite online život za bolje mentalno zdravlje
Uz ove savjete iskoristite online život za bolje mentalno zdravlje
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...