Lifestyle

Komentari 4

6 ideja kako izbijeliti odjeću bez kemikalija: Pomaže čak i limun

6 ideja kako izbijeliti odjeću bez kemikalija: Pomaže čak i limun

Ocat bi vam trebao biti najbolji prijatelj što se tiče vaše odjeće. Od izbjeljivanja odjeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, ocat može stvarno učiniti mnogo toga kad je odjeća u pitanju

Svi mi imamo u ormaru barem jedan komad bijele odjeće. Međutim, poznato je da bijela boja lako poprimi žutu boju, pa zato donosimo šest prirodnih načina kako da ju izbijelite.

POGLEDAJTE VIDEO: Planine odjeće zagađuju Čile

1. Koristite prirodni izbjeljivač - Sunce

Kad operete odjeću, objesite ju na konopac i ostavite na suncu da se osuši. Preskočite sušilicu jer će Sunčeve zrake izbijeliti vašu odjeću bez mirisa i opasnosti od izbjeljivača. Do izbjeljivanja dolazi zbog jakih sunčevih ultraljubičastih zraka koje razbijaju kemijske veze u mrlji, pa tako i mrlja nestane. Takav proces se događa i kod kemijskih sredstava za izbjeljivanje.

2. Namačite odjeću u limunovom soku

Sok od limuna izvrstan je izbjeljivač koji bijeloj odjeći daj novi sjaj, a tako ujedno i nema rizika od pretjeranog izbjeljivanja, kao što to kod biste sredstva za izbjeljivanje. Umiješajte pola šalice limunovog soka u oko 3,5 litara vruće vode.

Ovu otopinu dobro promiješajte i ostavite da odjeća u njoj stoji jedan sat ili preko noći. Kada izvadite odjeću iz otopine, ostatak otopine ulijte u perilicu i operite odjeću kao i inače.

3. Dodajte alkoholni ocat u perilicu tijekom pranja

Ocat bi vam trebao biti najbolji prijatelj što se tiče vaše odjeće. Od izbjeljivanja odjeće i uklanjanja mrlja i neželjenih mirisa, ocat može stvarno učiniti mnogo toga kad je odjeća u pitanju. Za izbjeljivanje bijele odjeće, napravite otopinu od 1/4 šalice soka od limuna s 1/2 šalice destiliranog bijelog octa. Ova otopina idealna je alternativa za izbjeljivač.

Ako pak imate odjeću neugodna mirisa, to možete ublažiti dodavanjem 1 šalice octa u perilicu tijekom posljednjeg ciklusa ispiranja.

4. Soda bikarbona također djeluje kao izbjeljivač

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je kemijski vrlo slična prašku za pranje rublja (natrijev karbonat) pa se zato može koristiti na sličan način. 

Soda je prirodni ublaživač neugodnih mirisa, tako da vaša odjeća ne samo da će biti svjetlija, nego će i oni imati vrlo svježi miris. Ona je također i blag antiseptik, pa će vaša odjeća ali i perilica biti zaštićena od bakterija.

5. Koristite prirodne deterdžente za pranje rublja

Danas u prodavaonicama možemo pronaći i prirodne deterdžente za pranje rublja. Oni se sastoje od biljnih enzima i prirodnih minerala koji čiste jednako učinkovito kao i oni s kemikalijama.

Ipak, ovi prirodni nisu tako grubi prema tkaninama pa tako mogu i znatno produljiti vijek vašoj odjeći. Najbolji dio je to da su biorazgradivi i da ne zagađuju okolinu, za razliku od uobičajenih deterdženata koje koristimo.

6. Plava je nova bijela

Plava i žuta su komplementarne boje. Tako ćete dodavanjem plave tekućine ukloniti žućkastu nijansu koju je vaša odjeća poprimila. Slijedite upute na ambalaži kada dodajete plavu boju. Dodavanje 1/4 do 1/8 čajne žličice trebalo bi dati rezultate, piše Bright Side.

Najčitaniji članci