Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

8 blagodati tuširanja hladnom vodom - za kožu, kosu i vitkost

8 blagodati tuširanja hladnom vodom - za kožu, kosu i vitkost

Hladna voda, bilo da se tuširate ili uronite u nju, aktivira proizvodnju smeđe masti koja ubrzava otapanje kalorija. Također, koži daje mladolik izgled, a kosi sjaj i gustoću

VIDEO

Iako nije lako izložiti se hladnoj vodi tijekom tuširanja, napravite to barem na samo 60 sekundi - tijelo će vam biti zahvalno. Hladna voda odlična je za ljepotu cijelog tijela, a osim toga, djeluje blagotvorno i na zdravlje, jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, razbuđuje, osvježava um, ubrzava metabolizam, pomaže izgubiti višak kila...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:58

8 razloga zašto je dobro uvesti naviku tuširanja hladnom vodom u dnevnu rutinu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Održava kožu hidratiziranim

Vruća voda skida prirodna, zaštitna ulja i lipide s vaše kože, a kada je ta lipidna barijera ugrožena, koža postaje previše suha, svrbi...  

- Treba imati na umu da ta lipidna barijera čini oko 50 posto epiderme. Tuširanje hladnom vodom može umiriti osjećaj svraba i suhoće, jer hladna voda ne otapa ta zaštitna ulja kao što to čini vruća vode - pojasnila je dermatologinja dr. Ife J. Rodney.

Napomenula je da, ako se najprije istuširate vrućom vodom, a potom hladnom, prirodna ulja će već biti uklonjena s kože. 

- U tom slučaju hladni tuš neće vratiti ta ulja pa ih je najbolje vratiti na kožu visokokvalitetnom hidratantnom kremom - dodala je.

Ulje ricinusa ima niz blagodati za njegu kose, vlasišta i kože
Ulje ricinusa ima niz blagodati za njegu kose, vlasišta i kože

2. Umiruje nadraženu kožu

- Ukoliko vam je koža iz nekog razloga već iziritirana, tuširanje hladnom vodom će djelovati umirujuće. To može smanjiti iritaciju, svrbež ili crvenilo te pomoći u smirivanju atopijskih stanja - nadovezala se dermatologinja Ava Shamban.

- Hladnija temperatura pomaže u smanjivanju upale. Prisjetite se samo činjenice da se hladni oblozi stavljaju na kožu kod opeklina od Sunca, ekcema ili bilo koje druge iritacije, jer taj osjećaj hladnoće pomaže u ublažavanju osjećaja nelagode - objasnila je.

3. Pomlađuje

- Hladna voda stimulira malene mišiće u vašim porama kako bi koža bila zategnutija, čvršća i mlađa. Znamo da niske temperature sužavaju krvne žile u koži. To je proces koji se zove vazokonstrikcija, a može smanjiti oticanje i upalu. Upravo to je razlog zašto stručnjaci često preporučuju stavljanje leda ispod očiju kako biste se osloboditi natečenosti - kaže dr. Rodney.

Dr. Shamban se slaže s kolegicom: 'Pojačanje cirkulacije, također, daje trenutno, iako privremeno, poboljšanje izgleda pora i tonusa kože'. 

- Osim toga, sužavanje pora može pomoći i kod smanjenja prodora zagađivača u kožu te se na taj način poboljšava sposobnost kože da bolje reagira na slobodne radikale - napomenula je dr. Shamban.

Za hrabre: Trik od 60 sekundi pod tušem za meku kosu i kožu
Za hrabre: Trik od 60 sekundi pod tušem za meku kosu i kožu

4. Održava vlasište gipkim

Kao što može ukloniti korisna prirodna ulja s kože lica, vruća voda isto čini i našem vlasištu te ono postaje suho, svrbi, ljuska se, crveno je... Upravo iz tog razloga frizerka Annagjid Kee Taylor preporučuje oprati kosu hladnijom vodom kako bi vlasište ostalo lijepo, zdravo i hidratizirano. 

- Hladna voda, za razliku od tople vode, ne isušuje prirodnu barijeru koja pruža zaštitu vašoj koži i kosi, poznatu kao sloj sebuma - pojasnila je i savjetovala korištenje ulja jojobe za dodatno hidratiziranje vlasišta.

- Ulje jojobe je izvrsno jer neke njegove aktivne komponente oponašaju prirodna ulja našeg tijela - dodala je.

5. Jača kosu

- Hladna voda ne samo da pomaže vlasištu u zadržavanju vlage, ona, također, zatvara kutikule kose i tako zadržava vlagu u samim vlasima. To rezultira jačom i zdravijom kosom - kaže frizer Andrew Fitzsimons.

Posebno preporučuje kombinaciju hladnoće s tretmanima dubinskog regeneriranja, jer je važno odmah zatvoriti sve te hranjive tvari u vlasima.

6. Povećava glatkoću i sjaj kose

- Kutikule vaše kose čine krajnji sloj vlasi, one lagano leže jedna preko druge, nešto poput šindre na krovu. Toplina i para mogu otvoriti ove kutikule i olakšati prodiranje vlage u njih, što je dobro kod tretmana vrućim uljem, ali ako kutikule ostanu podignute, vaše će vlasi biti sklonije lomljenju - kaže Taylor.

- Znači, uvijek imajte za cilj zatvoriti kutikule nakon što kosa upije svu tu vlagu, jer će tako biti zdravija, sjajnija i glatkija. I tu posebno dolazi do izražaja tuširanje hladnom vodom - dodala je.

Prednosti hit tretmana: Limfna drenaža potiče cirkulaciju te pomaže jačanju tonusa lica
Prednosti hit tretmana: Limfna drenaža potiče cirkulaciju te pomaže jačanju tonusa lica

7. Podržava dugovječnost

- Kratka, ali intenzivna izloženost hladnoći povezana je s uravnoteženim odgovorom na upalu, poboljšanim spavanjem, zdravljem mišića i zglobova te s dobrim raspoloženjem - objasnio je doktor znanosti David Sinclair, stručnjak za dugovječnost i genetičar s Harvarda.

- Također, tuširanje hladnom vodom ili ulazak u hladnu vodu aktivira proizvodnju smeđe masti koja je super zdrava. Ona sagorijeva energiju potrebnu za stvaranje topline i upravlja tjelesnom temperaturom, i to je razlog zbog čega se aktivira pri nižim temperaturama - dodao je, a prenosi mindbodygreen.com.

8. Pomaže kod mršavljenja

Smeđa masnoća je jedan oblik masnih stanica koji otapa kalorije u obliku topline. Ona nas grije kad je vani hladno kroz proces koji se naziva termogeneza. 

To je situacija kada ta masnoća stvara toplinu bez drhtanja tako što ubrzava naš metabolizam i pojačano troši kalorije, puno kalorija pa je boravak u hladnom okruženju odličan i za sagorijevanje viška kilograma.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru