Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Za hrabre: Trik od 60 sekundi pod tušem za meku kosu i kožu

Za hrabre: Trik od 60 sekundi pod tušem za meku kosu i kožu
5

Ako možete podnijeti hladnoću, barem nakratko, zašto ne iskoristiti njezine prednosti? Postoje i drugi trikovi kojima možete održati svoju kožu i kosu zdravima, ali hladna voda brz je i jednostavan način za to

VIDEO

Koje su prednosti hladnog tuširanja za kožu i kosu? Koliko je vremena potrebno da se vide rezultati? Mekana, hidratizirana koža i kosa počinju pod tušem. Postoji nekoliko savjeta za tuširanje na koje se možete osloniti kako biste si osigurali svilenkaste pramenove i sjajan ten - osim odabira nježnijeg sredstva za čišćenje, možete se također odlučiti za hladno ispiranje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bizarni anti-age tretmani 01:29

Ako volite dugo, toplo iskustvo tuširanja, drhtanje pod mlazom ne zvuči previše ugodno. Ali ako imate hrabrosti okrenuti slavinu do zamrzavanja - makar samo na 60 sekundi! - možete dobiti gomilu prednosti za ljepotu.

Evo popisa razloga zašto izdržati hladni tuš:

1. Održava kožu vlažnom

Vruća voda ima sposobnost da skine prirodna, zaštitna ulja i lipide s vaše kože. Kada ugrozite tu lipidnu barijeru, koja čini oko 50% vaše epiderme, može se pojaviti zategnuta, neudobna koža koja svrbi. 

- Nasuprot tome, hladni tuševi mogu smiriti svrbež i nadraženu kožu, jer hladna voda ne otapa ta ulja - kaže dermatologinja Ife J. Rodney. Samo znajte da hladna voda nije lijek za sve jer ako se prvo istuširate vrućom vodom, prirodna ulja vaše kože će već biti skinuta i hladni tuš neće vratiti ta ulja, objašnjava Rodney. Najbolje je ponovno povratiti ta ulja s visokokvalitetnom hidratantnom kremom.

2. Umiruje nadraženu kožu

Ako ste već suočeni s nekom iritacijom kože, hladan tuš će vam djelovati tako umirujuće. 'Može smanjiti iritaciju, svrbež ili crvenilo, pomažući u smirivanju atopijskih stanja', kaže dermatologinja Ava Shamban, jer hladna temperatura može pomoći u smanjenju upale. To je poput upotrebljavanja hladnog obloga za ublažavanje opeklina od sunca, ekcema ili bilo kojeg drugog napadaja iritacije - osjećaj hladnoće može pomoći u smanjivanju nelagode.

3. Može dovesti do mlađe kože

- Hladna voda također stimulira sićušne mišiće u vašim porama kako bi koža bila zategnutija, čvršća i mlađa - napominje Rodney. Iako je potrebno puno više istraživanja na tu temu, znamo da niske temperature mogu suziti krvne žile u koži, što može smanjiti oticanje i upalu, stoga stručnjaci često preporučuju korištenje leda ispod očiju kako biste se oslobodili podočnjaka i natečenosti. 

- Pojačanje cirkulacije također daje trenutno, iako privremeno, poboljšanje izgleda pora i tonusa kože - kaže Shamban. Sužavanje pora također može privremeno pomoći u smanjenju bilo kakvog prodora štetnih tvari te na taj način poboljšava sposobnost kože da pravilno funkcionira i reagira na slobodne radikale ili se bori protiv staničnih ozljeda.

10 činjenica o kosi: U mjesec dana naraste jedan centimetar, masaža vlasišta pomaže rastu...
10 činjenica o kosi: U mjesec dana naraste jedan centimetar, masaža vlasišta pomaže rastu...

4. Održava vlasište gipkim

Koža na licu i tijelu obično dobiva većinu naše pažnje, ali ne zaboravimo da je i naše vlasište koža. Kada gornji dio kože izgubi svoja zaštitna ulja, to može rezultirati napetostima, svrbežom, ljuštenjem, ili crvenilom. Zato slavna frizerka Annagjid 'Kee' Taylor preporučuje hladniji tuš kako bi vlasište bilo hidratizirano.

- Hladna voda, za razliku od tople, ne isušuje prirodno podmazanu barijeru koja pruža zaštitu vašoj koži i kosi, poznatu kao sloj sebuma - kaže ona. Ako uključite ulja specifična za vlasište, kao što je na primjer ulje jojobe, možete dodatno hidratizirati kožu. Jojoba je izvrsna hidratantna krema za suhoću jer aktivne komponente ulja jojobe oponašaju prirodna ulja.

5. Jača kosu

Hladna voda ne samo da pomaže vlasištu zadržati vlagu - ona također zatvara kutikule kose i pomaže zadržati hidrataciju u vlasima. 'Hladne voda zatvara i jača kutikulu kose, što s vremenom može rezultirati jačom i zdravijom kosom', napominje poznati frizer Andrew Fitzsimons. Posebno preporučuje kombinaciju hladnoće s tretmanima dubinskog regeneriranja, jer je najbolje odmah zatvoriti sve te hranjive tvari u kosu.

6. Povećava glatkoću i sjaj

Kutikule kose čine krajnji sloj vlasi i lagano leže jedna preko druge. Toplina i para mogu otvoriti ove kutikule i olakšati prodiranje vlage u njih - što je dobro kada radite tretmane vrućim uljem - ali ako ostanu otvorene, vaši će pramenovi biti skloniji lomljivosti i kovrčanju. Kutikulu treba zatvoriti nakon što kosa upije vlagu - i tu dolazi do izražaja hladni tuš.

- Hladno tuširanje, odnosno hladna voda zatvara pore i kutikule, što pomaže zadržati vlagu i stvara glatku, sjajniju i uredniju kosu - kaže Taylor.

Štedite vodu: Ne puštajte ju da teče dok šamponirate glavu
Štedite vodu: Ne puštajte ju da teče dok šamponirate glavu

7. Podržava dugovječnost

Kratka, ali intenzivna izloženost hladnoći povezana je s uravnoteženim odgovorom na upalu, poboljšanim spavanjem, zdravljem mišića i zglobova te podrškom raspoloženju. Zato stručnjaci za dugovječnost preporučuju dobru ledenu kupku. A prema stručnjaku i genetičaru s Harvarda dr. sc. Davidu Sinclairu,  hladna voda također aktivira proizvodnju smeđe masti. 'Smeđa mast je super zdrava', kaže on.

Koliko je vremena potrebno da se vide prednosti?

Možda se pitate koliko dugo i koliko često stajati pod hladnim mlazom? Ovisi o pogodnostima koje tražite:

Za kožu: 'Općenito, mlaka temperatura vode je najbolja tijekom cijelog tuširanja', kaže Shamban, kako ne biste skinuli vlagu s kože.

Koliko dugo: 'Tuširanje je najbolje ograničiti na pet do 10 minuta, i 60 sekundi hladnoće', napominje ona. Ovo je dovoljno vremena da očistite i hidratizirate kožu i osjetite prednosti hladnoće.

Za kosu: I Taylor i Fitzsimons predlažu prijelaz na hladnu vodu kad god ispirete bilo koji proizvod s kose. 'Za one koji možda više vole toplije tuširanje, nema potrebe za brigom. Ne morate se tuširati hladnom vodom tijekom svoje rutine', kaže Fitzsimons te umjesto toga, preporučuje da vodu rashladite upravo onda kada ispirete proizvod s kose, kako biste zapečatili hidratantna svojstva za super meke pramenove.

Za krioterapiju: Kako biste iskoristili prednosti hladnoće kod kuće, Sinclair predlaže tuširanje hladnom vodom barem jednom tjedno. Samo okrenite mlaznicu što hladnije možete i ostanite pod raspršivačem nekoliko minuta. Nakon što istekne tih nekoliko minuta, zakrenite slavinu na visoku temperaturu i pustite da se tuš zapari. 

Postoje li upozorenja i rizici?

Hladni tuševi su općenito dobri za sve tipove kože i kose. 'Koncept hladne terapije ili zaleđivanja kože nije novost. Zapravo, postoji već stoljećima, podsjeća nas Shamban. Međutim, 'oni s vrlo osjetljivom kožom mogu biti osjetljiviji na ekstremne temperature', napominje ona, uključujući ekstremnu hladnoću, pa se pobrinite da vaše tijelo može podnijeti određenu hladnoću. Uvijek biste trebali slušati svoje tijelo. Ledeni tuš može biti šokantan na nekoliko sekundi, ali nikada ne bi trebao biti jako neugodan.

I Shamban i Rodney također preporučuju izbjegavanje hladnog mlaza ako imate nepravilan ili aritmičan rad srca, jer ne želite dodatno nepotrebno opterećivati ​​svoje srce. Na kraju, ne zaboravite nanijeti losion za tijelo nakon izlaska iz tuša, bez obzira na temperaturu vode. Te kapljice vode - bilo vruće ili hladne - mogu lako ispariti s površine vaše kože i ostaviti je još isušenijom nego prije, prenosi MBG.

6 stvari koje oštećuju kosu dok spavate: Od pamučne jastučnice do spavanja s vlažnom kosom
6 stvari koje oštećuju kosu dok spavate: Od pamučne jastučnice do spavanja s vlažnom kosom

Ako možete podnijeti hladnoću, barem 60 sekundi!, zašto ne iskoristiti njezine prednosti za ljepotu? Naravno, postoje i drugi načini na koje možete održati svoju kožu i kosu hidratiziranima, ali hladna temperatura vode je brz i jednostavan način za zadržavanje hidratacije i sjaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa