Lifestyle

Komentari 1

Ako se ulje ne isplati, zaradu će donijeti i plod te list masline

Ako se ulje ne isplati, zaradu će donijeti i plod te list masline

FINO I ZDRAVO Obitelj Vukušić u okolici Šestanovca od masline radi fine namaze, od lista liker te čaj koji snižava krvni tlak i šećer, a počeli su i s kozmetikom

Odzvanjaju smijeh i pjesma berača u eko masliniku Jure Vukušića na predjelu Vukušića Donjih u općini Šestanovac.

Prije trinaest godina tamo se kroz kamen probijalo samo nisko raslinje, a danas na 7,5 hektara raste 1800 maslina.

- Do 2010. bilo je teško jer je trebalo podići maslinik na državnoj zemlji zakupljenoj na 50 godina. Za mnoge sam bio najluđi čovjek na svijetu, zato što sam ostavio lagodan posao časnika u HRM-u i vratio se u svoje Vukušiće. Govorilo se kako na ovim područjima maslina ne može uspijevati. Ako se gleda samo ulje, možda i nije isplativa, no dobre proizvode mogu dati i plod te list masline - govori Jure.

Uz pomoć obitelji radi namaze od njih, liker od lista te čaj koji snižava krvni tlak i šećer u krvi, a pokrenuo je i proizvodnju kozmetike. Proizvodi su prepoznatljivi po nazivu “Jurin dvor”.

- U sustavu smo ekološke proizvodnje, radimo pod strogim nadzorom i imamo ekološki certifikat za sve prehrambene proizvode. Samo ga liker nema, a on i ne spada u hranu - dodao je Jurin sin Božo, koji je završio Prehrambeno tehnološki fakultet.

Voljeli bi upotrebljavati stajski gnoj, ali nitko u blizini nema ekološki certifikat za gnojivo. Zato moraju kupovati certificirana gnojiva. I uljara u kojoj prešaju svake godine mora priskrbiti certifikat.

U dobroj godini Vukušići uberu do 20 tona maslina i proizvedu oko 2500 litara ekstra djevičanskog ulja.

Maslinik je na terenu gdje je odnos zemlje i kamena pola-pola što je idealno za uzgoj masline. Uz to, miješaju se mediteranska i kontinentalna klima pa su plodovi veliki i zdravi. Imaju pet sorata: oblicu, drobnicu, lećino i pendolino, od kojih rade ulje, a plodove ascolane konzerviraju. Pola litre ulja prodaju po 100, a 0,25 litara za 67 kuna.

- Ove je godine maslina iznimno zdrava. Nije bilo mušice i ostalih nametnika, ali je cvatnja kasnila. Cvijeta je bilo puno, no u to su vrijeme temperature bile više od 30 stupnjeva pa je oplodnja bila slabija. Ploda nije puno, ali je kvalitetan - kaže Jure.

Maslinik posjećuju i turisti kako bi uživali u autohtonim proizvodima. Umakati domaći kruh ispod peke i komadiće mladog sira u ekstra djevičansko ulje lijek je za “dušu i tilo”. Poseban je gušt i mazati kruh domaćim namazima od ekološki proizvedene masline s malo senfa, soli i ekstra djevičanskog ulja. Jure rado kaže kako je loza poput žene, a maslina poput majke:

- Loza traži njegu. Koliko se oko nje zabaviš, toliko će ti uzvratiti. Maslina je ‘mater’. Možeš joj i dulje ne dolaziti, ali neće te zaboraviti!

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci