Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
2 komentara

Ako u kuhinji nemate bosiljka, možete se poslužiti origanom

Vlasac daje specifičan okus jelima, ali dostojno će ga zamijeniti i mladi luk te poriluk. Peršin može stajati uz bok korijandru, a zamjena mažuranu je bosiljak

Fotolia
Foto: Fotolia
2 komentara

Tablica zamjenskog bilja “izvući” će situaciju ako za recept ponestane specifičnog začina. Pa ako u kuhinji nemate bosiljka, slobodno se poslužite origanom ili majčinom dušicom. U nedostatku krasuljice odlično će poslužiti estragon ili peršin, savjetuju gastroznalci. Vlasac daje specifičan okus jelima, ali dostojno će ga zamijeniti i mladi luk te poriluk. Peršin može stajati uz bok korijandru, a dobra zamjena mažuranu su bosiljak, majčina dušica ili čubar. Ako vam, primjerice, ponestane metvice, dobar posao odradit će i bosiljak, mažuran ili ružmarin. 

Sjeme komorača poslužit će u nedostatku sjemena anisa, a ako vam ponestane kardamoma, đumbir će ga odlično zamijeniti. Klinčići se mogu nadomjestiti cimetom ili muškatnim oraščićem. Najbliži okusu kumina je prah čilija, a dobar “imitator” za najskuplji začin na svijetu - šafran, je kurkuma.  

Origano i kumin umjesto čilija

Ako vam za pripremu jela nedostaje limuna, posegnite za crvenim ili bijelim vinskom octom. U nedostatku praha čilija gastroznalci predlažu “trojedinstvo” origana, kumina i tabasca. Za žlicu te smjese potrebno je pola žlice origana, četvrtina žlice kumina i nekoliko kapi tabasca. Finu košer sol može zamijeniti obična morska. 

Korijandar se lako "pretvara" da je svježi bosiljak

Neki kao odličnu zamjenu za svježi bosiljak navode svježu metvicu ili korijandar. U nedostatku ružmarina posegnite za majčinom dušicom, estragonom ili čubrom, a kadulju će najbolje nadomjestiti mažuran, ružmarin ili čubar. Dobra zamjena za estragon je krasuljica ili sjeme komorača. 

Dobra zamjena za kopar su kumin i komorač

Okus crvene paprike teško je zamijeniti, ali poslužit će crni papar. Ako vam za recept treba ljupčac, dobra zamjena je celer. U nedostatku kopra okuse koji su njemu najbliži daju kumin i komorač. Umjesto muškatnog oraščića može poslužiti cimet ili đumbir. 

Začin možete zamijenit sa:

bosiljak - origano;
metvica - bosiljak ili mažuran;
krasuljica - estragon ili peršin;
vlasac - mladi luk ili poriluk;
peršin - korijandar;
mažuran - bosiljak ili čubar;
sjeme anisa - sjeme komorača;
kardamom - đumbir.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message