Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ako u svom domu imate tepih - izbjegnite greške koje svi rade

Ako u svom domu imate tepih - izbjegnite greške koje svi rade
4

Čišćenje ovisi o vrsti tepiha, stoga prije uporabe bilo kojeg proizvoda za čišćenje, pročitajte etiketu i provjerite jesu li načini na koje ih tretirate sigurni za materijal od kojeg je vam je pod

VIDEO

Postoji nekoliko uobičajenih pogrešaka u čišćenju tepiha koje vjerojatno radite. Ako u svom domu imate tepih, možda mislite da znate pravi način za njegovo čišćenje i održavanje.

Čini se jednostavno - usisati, tretirati mrlje i ponoviti postupak. No možda ste slučajno napravili pogrešku u čišćenju koja bi mogla dugoročno oštetiti vaš pod.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Četka za WC 01:24

Kako bi tepih uvijek izgledao svježe i čisto, izbjegavajte sljedeće greške u čišćenju:

Čišćenje ovisi o vašoj vrsti tepiha

Postoji nekoliko vrsta tepiha, ali podijeljeni su i u dvije široke kategorije: oni od prirodnih vlakana i oni od sintetičkih vlakana. Važno je odrediti koju vrstu tepiha imate jer će to odrediti koji će proizvodi za čišćenje i domaći pripravci najbolje djelovati na njemu. Prije uporabe bilo kojeg komercijalnog proizvoda za čišćenje, pročitajte etiketu i provjerite jesu li sigurni za materijal vašeg poda.

Trikovi kako očistiti pećnicu do savršenstva, bez puno ribanja
Trikovi kako očistiti pećnicu do savršenstva, bez puno ribanja

Ne čistite mrlje odmah

Dobro pravilo je da što brže očistite mrlju, jer onda manje vremena ima da se upije u tepih. Nažalost, može biti teško odmah se riješiti neke mrlje, pogotovo ako ljubimac napravi malu nezgodu dok niste kod kuće. Ako se mrlja pojavi dok ste kod kuće, odmah je se riješite. Mrlje od tekućine, poput mrlja od crnog vina ili kave, mogu čak proći kroz podstavu tepiha i ostaviti trag na podu ispod njega. Pokušajte upiti što više tekućine s tepiha prije nego upotrijebite bilo koje sredstvo za čišćenje. Zatim slijedite naše upute za čišćenje kako biste se riješili mrlja poput profesionalca.

Trljanje mrlje

Mnogi trljaju mrlje na tepihu kako bi ih očistili. Međutim, ovaj pristup nije preporučljiv jer može oštetiti vlakna i uzrokovati njihovo trošenje. Također može gurnuti mrlju dublje u podlogu tepiha. Umjesto toga, pokušajte što prije nanijeti pripadajuću otopinu za čišćenje izravno na zamrljano područje. Nakon toga, utapkajte i obrišite mjesto papirnatim ili platnenim ručnikom. Ova metoda pomoći će upijanju preostale tekućine i iz tepiha. Počnite od rubova mrlje kako biste spriječili daljnje širenje, a zatim krenite prema središtu.

Ne usisavate redovito

Ako čekate na usisavanje dok ne vidite očitu prljavštinu ili prašinu, onda čekate predugo. Kako bi vaši tepisi izgledali svježe i čisto, pokušajte s usisavanjem za što bolje održavanje jednom tjedno. Ako u svom domu imate kućne ljubimce, češće usisavajte kako biste se riješili dlaka kućnih ljubimaca. Redovito usisavanje ne samo da uklanja prljavštinu, prašinu i dlake ljubimaca, već također uzrokuje ispravljanje vlakana tepiha, dajući mu pahuljasti osjećaj.

Korištenje proizvoda za čišćenje tepiha s jakim kemikalijama

Iako na tržištu postoji mnoštvo sjajnih proizvoda za čišćenje tepiha, neki od njih koriste jake kemikalije koje mogu ostaviti neželjene tragove. Kako biste izbjegli korištenje agresivnijeg proizvoda za čišćenje tepiha, pažljivo pročitajte popis sastojaka prije kupnje.

Skratite vrijeme čišćenja: Super trikovima do sjajnije kupaonice
Skratite vrijeme čišćenja: Super trikovima do sjajnije kupaonice

Još jedna popularna opcija je napraviti domaće sredstvo za čišćenje tepiha pomoću proizvoda iz kućanstva poput bijelog octa, kukuruznog škroba i soli. Kada koristite bilo koju opciju, domaću ili kupljenu, svakako čistite u dobro prozračenom prostoru i testirajte proizvod na manje vidljivim mjestima prije čišćenja cijelog tepiha.

Korištenje drugih vrsta sredstava 

Iako su mnogi proizvodi za čišćenje višenamjenski, trebali biste koristiti samo proizvode posebno namijenjene za tepihe. Korištenje proizvoda za čišćenje namijenjenih drugim tkaninama ili površinama, poput izbjeljivača ili deterdženta za pranje rublja, moglo bi oštetiti vaš tepih i uzrokovati promjenu boje.

Želite imati puno manje prašine u kući? Isprobajte ove trikove
Želite imati puno manje prašine u kući? Isprobajte ove trikove

Ne štitite ostala područja u domu

Uvijek je lakše spriječiti mrlje nego ih ukloniti. Jednostavan način kojim možete očuvati tepih dulje čistim i svježim, jeste postavljanje prostirki i staza u područjima kao što su ulaz, dnevni boravak ili hodnici. Na taj način prostirke mogu uhvatiti većinu prljavštine i krhotina, ostavljajući tepih čistim, donosi MSN.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja