Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Alarmantno! Visok tlak ima 27 posto hrvatskih srednjoškolaca

Tijekom četverogodišnje studije najviši izmjeren tlak iznosio je 166/92, a 10 posto mladih imalo je vrijednosti koje su previsoke i za odrasle ljude, kaže suvoditelj dr. sc. Maroje Sorić

Doctor and patient
Foto: hedgehog94
4 komentara

Svaki drugi adolescent ne živi zdravo - ova tvrdnja ukratko sažima rezultate četverogodišnje Hrvatske longitudinalne studije tjelesne aktivnosti u adolescenciji CRO-PALS, koju je proveo Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

U studiji, tijekom koje je praćena jedna cijela generacija srednjoškolaca, sudjelovalo je malo manje od 1000 mladih iz 14 zagrebačkih škola. Prema podacima, na početku srednjoškolskog obrazovanja više od polovice mladih nije dovoljno aktivno, a četvrtina provodi više od dva sata na dan ispred ekrana. 

Happy teen couple embracing at street. ALARMANTNE BROJKE Mladi Hrvati ne idu ginekologu, petina ne koristi kontracepciju

- Također, pokazalo se da petina (22,2 posto učenika i 16,1 posto učenica) ima prekomjernu težinu, a gotovo četvrtina povišene vrijednosti krvnog tlaka (27 posto učenika i 21,6 posto učenica) - govori suvoditelj studije dr. sc. Maroje Sorić. Poraznim brojkama tu nije kraj. 

- Petina, odnosno 15 posto učenika i 13,3 posto učenica, redoviti su pušači - kaže dodajući da ovi rezultati upućuju na postojanje  rizičnih čimbenika za razvoj kroničnih bolesti. 

Naime, bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, a upravo su adolescenti skupina pod povećanim rizikom jer se životne navike stečene u toj dobi često zadržavaju i u odrasloj. A sve to pogoduje razvoju bolesti srca, moždanih udara i dijabetesa. Na to koliko je stanje zabrinjavajuće upozorava podatak da je najviša izmjerena vrijednost krvnog tlaka iznosila 166/92, s tim da treba napomenuti da je srednji tlak u toj dobi oko 110/65. 

Group Of Teenagers Smoking | Autor: Machine Headz Foto: Machine Headz - Kod 10 posto djece izmjerene su vrijednosti tlaka koje su previsoke i za odrasle ljude. Naime, tijekom studije vrijednosti krvnog tlaka uspoređivali smo sa standardima za tu dob i pokazalo se da četvrtina ima previsoke vrijednosti. No budući da se tlak mjerio u školi, može se reći i da je stres bio čimbenik za te rezultate, no činjenica je da su puno viši od prosjeka u svijetu. Isto je i s tjelesnom aktivnošću. Polovica mladih ne kreće se dovoljno, odnosno nije aktivno 60 minuta svaki dan, koliko se preporučuje za tu dob - kazao je Sorić dodajući da je nužno omogućiti djeci više prilika za tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu u školi.

ZABRINJAVAJUĆI PODACI O NAVIKAMA TINEJDŽERA: 

- 15 posto učenika redovito puši, a 5,8 posto čini to povremeno 

- 13,3 učenica redovito konzumira duhanske proizvode, a 3,7 posto povremeno

- 27 posto učenika imalo je povišene vrijednosti krvnog tlaka

- 21, 6 posto učenica imalo je visok tlak koji im je mjeren u školama

- 22,2 posto učenika ima prekomjernu tjelesnu težinu. Također, jedan od 30 ima više od 100 kg

- 16,1 posto učenica ima prekomjernu tjelesnu masu, a jedna od 400 imala je više od 100 kg

 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message