Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Amerikanac godinama sakuplja kutije za pizzu, sad ih ima oko 1550 i drži Guinnessov rekord

Amerikanac godinama sakuplja kutije za pizzu, sad ih ima oko 1550 i drži Guinnessov rekord
1

Amerikanac iz New Yorka skuplja kutije za pizzu više od 10 godina, a pritom mu je važno da su kutije neoštećene i čiste, bez masnih mrlja i ostataka hrane. Kutije su ga počele zanimati zbog posla

VIDEO

Scott Wiener živi u Brooklynu i ponosni je vlasnik 1550 kutija za pizzu, što mu je ujedno osiguralo poziciju rekordera u Guinnessovoj knjizi rekorda, piše TheTakeout.

Pizza se uz mali trik može podgrijati u mikrovalnoj pećnici i ostati ukusna i jako hrskava
Pizza se uz mali trik može podgrijati u mikrovalnoj pećnici i ostati ukusna i jako hrskava

POGLEDAJTE VIDEO: Scottov život s pizzama

Pokretanje videa...

01:05

Scott nije planirao postati kolekcionar. On je osnovao tvrtku Scott's Pizza Tours te je turiste vodio po zanimljivim pizzerijama u New Yorku postavši tako stručnjak za pizzu. Zna sve o brašnima, načinu pečenja, sirevima i dodacima koji će stvoriti najukusniju, hrskavu pizzu. No život prije toga bio mu je jednako zanimljiv i dinamičan, pa je tako radio u studiju za snimanje i na trajektu koji povezuje otok Ellis s kopnom.


- Jednostavno sam oduvijek volio pizzu. Volio sam je jesti. To je najbolja hrana na svijetu - ustvrdio je za portal 6sqft dodajući kako nije volio posao kojim se bavio, pa je dao otkaz i počeo intenzivnije čitati blogove i literaturu o pizzi.

Pizza bez brašna na podlozi od krumpira: S pršutom i jajetom
Pizza bez brašna na podlozi od krumpira: S pršutom i jajetom


- Shvatio sam da ljudi s kulturološkog gledišta govore o pizzi i pomislio kako bih volio posjetiti ta mjesta koja spominju. Počeo sam putovati s prijateljima do tih mjesta, a onda sam shvatio da mi je pizza postala vrlo važna i da postoje povijesne pizzerije i mjesta. Mislio sam da je pizza uvijek i posvuda ista, a kad sam shvatio da nije, to me zaintrigiralo - nastavio je on.


Organizirao je prvu službenu turističku turu 2008. godine, a potom nastavio voditi turiste. Skupljajući novac u jednoj kampanji 2009. godine, pomislio je kako bi mogao dodatno zainteresirati ljude ako ih zamoli da mu pošalju čistu kutiju za dostavu pizze. No ljudi su se odazvali u većem broju nego što je očekivao i nastavili su mu slati kutije i nakon što je kampanja završila. Do 2013. godine imao je 595 kutija i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Scott's Pizza Tours (@scottspizzatours)

Kolekcija je od tad nastavila rasti te sad zauzima većinu prostora u njegovom stanu. Dio kolekcije posuđuje pizzerijama za izložbu, a dio čuva u kući svojih roditelja. Prije spremanja ih izravna, a kategorizira ih po temi. U uredu drži nove kutije koje još nije kategorizirao.

Recepti za 3 slasne vrste pizze - brza, mediteranska i povrtna pizza
Recepti za 3 slasne vrste pizze - brza, mediteranska i povrtna pizza

- Kad stigne nova kutija, izmjerim je i uvedem u katalog. Zatim je izravnam i fotografiram. U konačnici želim imati internetsku stranicu gdje možete pogledati kako izgleda kutija za pizzu bilo gdje na svijetu - kazao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Scott's Pizza Tours (@scottspizzatours)

Čak je 2013. godine objavio “Viva La Pizza! The Art of the Pizza Box,” jedinu knjigu o kutijama za pizzu na svijetu. U međuvremenu je proširio posao, pa sad ima četiri turistička vodiča koja svakog dana vode turiste kroz četiri različite četvrti, a nedjeljom on vodi turu autobusom i tada s posjetiteljima prođe oko 60 pizzerija. Pozivaju ga na predavanja u inozemstvu i u SAD-u gdje govori o povijesti i nastanku pizze te objavljuje brojne publikacije. Kako bi sve to ostvario, drži se vrlo strogog rasporeda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Scott's Pizza Tours (@scottspizzatours)

- Svakog dana ustajem u 6.30, a zatim odlazim na posao. Provjeravam ture, posjećujem pizzerije tražeći nova mjesta, popunjavam zalihe publikacije Pocket Pizza Journal kojeg darujem svakom turistu, odgovaram na poruke i otvaram promotivne pakete koje mi šalju - pojašnjava on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Scott's Pizza Tours (@scottspizzatours)

- Ljudi jako vole pizzu. U osnovi, to je tijesto s rajčicom i sirom. Ne znam znanstveni razlog zašto je vole, ali nepcu je ugodna. Lako ju je jesti i možete je prilagoditi. Ne mora biti slatka ni slana, može biti sve što želite - zaključio je.

Na YouTubeu planira 13. lipnja voditi virtualni pizza party gdje će pokazati dio svoje kolekcije kutija, ali i odgovoriti na pitanja o povijesnim činjenicama, poput one da su pizzerije počele koristiti kartonske kutije 1960. godine ili podatka da je McDonald's jedanput pokušao prodavati pizzu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam
ZA BRŽI GUBITAK KILOGRAMA

Isprobajte recept: Dodatak za kavu koji ubrzava metabolizam

Osim što doprinosi gubitku viška kilograma, ova mješavina kavi daje odličnu aromu. Priprema je vrlo jednostavna. Donosimo vam i recept za dodatak kavi koji će vas napuniti energijom