Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Znanstvenici zaključili da treba zabraniti kofein u trudnoći

Analiza pokazala da kavu treba izbaciti u trudnoći; dr. Fistonić: 'Nema dovoljno dokaza za to'
1

Analizom postojećih studija, znanstvenik sa studija u Rejkjaviku zaključio je da treba ukinuti 'sigurnu' granicu do 200 miligrama kofeina na dan za trudnice, odnosno zabraniti im kavu potpuno

VIDEO

Žene koje su trudne ili pokušavaju zatrudnjeti treba savjetovati da izbjegavaju kofein, jer dokazi govore da je konzumacija kofeina u trudnoći povezana s negativnim ishodima za trudnoću te da zapravo ne postoji 'sigurna razina' konzumacije, otkrila je analiza opservacijskih studija objavljena u  BMJ Evidence Based Medicine, a prenosi portal SciTechDaily. 

POGLEDAJTE VIDEO: Evo formule za savršenu šalicu kave

Pokretanje videa...

01:21

Kofein je vjerojatno najraširenija psihoaktivna tvar u povijesti, a mnogi ljudi, uključujući i trudnice, konzumiraju ga svakodnevno. Do sada se vjerovalo da male količine kofeina koje piju trudnice ne mogu naštetiti bebi. Američki studij opstetričara i ginekologa, u prehrambenim smjernicama za Amerikance, koje su usvojene i od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), postavili su 'sigurnu' razinu kofeina na 200 miligrama na dan, što iznosi otprilike dvije šalice kave umjerene jačine dnevno.

No, nova studija bavila se pregledom dokaza o utjecaju kofeina u trudnoći, kako bi se utvrdilo je li preporučena razina konzumacije kofeina sigurna  za trudnice. Pretraživanjem baze podataka, profesor Jack James sa sveučilišta Reykjavik u Islandu identificirao je 1261 članak sa recenzijama na engleskom jeziku koji povezuju kofein i kofeinske napitke s ishodima trudnoće.

Moja trudnoća - najopsežniji vodič za sve buduće majke!
Moja trudnoća - najopsežniji vodič za sve buduće majke!

Oni su povezani s 48 izvornih studija i metaanaliza objavljenih u posljednja dva desetljeća u kojima se izvještava o jednom ili više od šest glavnih negativnih ishoda trudnoće: od pobačaja, mrtvorođenog djeteta, djeteta male porođajne težine i / ili male gestacijske dobi, pa do prijevremenog poroda, dječje akutne leukemije i dječje prekomjerne težine i pretilosti.

U 37 promatračkih studija prijavljena su 42 odvojena nalaza; a u njih 32 pokazalo se da  kofein značajno povećava rizik od nepovoljnih ishoda trudnoće, dok u 10  studija nije pronađena veza ili nema sigurne povezanosti. U tim se studijama bilježi  umjerena do visoka razina rizika od kofeina za sve ishode trudnoće, osim prijevremenog rođenja.

Jedanaest studija izvijestilo je o nalazima 17 metaanaliza, a kod 14 ovih konzumacija kofeina kod majki bilo je povezano s povećanim rizikom za četiri štetna ishoda: pobačaj, mrtvorođenje, mala težina rođenja i/ili mala gestacijska dob i dječja akutna leukemija. Tri preostale metaanalize nisu utvrdile povezanost između konzumacije kofeina kod majke i prijevremenog porođaja.

Kako znati unosite li previše kofeina? Simptomi su visok krvni tlak, glavobolje, tjeskoba
Kako znati unosite li previše kofeina? Simptomi su visok krvni tlak, glavobolje, tjeskoba

Nijedna metaanaliza nije proučavala povezanost konzumacije kofeina s majkom i prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali četiri od pet promatračkih studija izvijestile su o značajnim povezanostima.

Valja naglasiti da je riječ o promatračkim studijama, tako da se ne može utvrditi uzročno-posljedična veza, a autori ističu da bi na rezultate mogli utjecati i drugi zbunjujući faktori, poput  smanjenja unosa kofeina ili pušenja cigareta, na primjer. Simptomi trudnoće kao što su mučnina i povraćanje u ranoj trudnoći prediktivno predstavljaju zdravu trudnoću, a žene koje ih dožive vjerojatno će smanjiti unos kofeina, što može utjecati na rezultate studije.

Autori također ističu da neke studije nisu utvrdile granicu ispod koje su izostali negativni ishodi, već više podržavaju vjerojatnost uzroka, a ne puku povezanost.

Profesor James zaključuje da postoje 'značajni kumulativni dokazi' povezanosti konzumacije kofeina i raznim negativnim ishodima trudnoće, posebno pobačaja, mrtvorođenog djeteta, male težine rođenja, akutne leukemije u djetinjstvu i prekomjerne tjelesne težine i pretilosti, ali ne i za prijevremeno rođenje. Zato smatra da su potrebne radikalne revizije trenutnih preporuka o konzumaciji kofeina u trudnoći. 

- Konkretno, kumulativni znanstveni dokazi govore da se trudnicama i ženama koje razmišljaju o trudnoći savjetuje da izbjegavaju kofein - kaže. 

9 biljnih alternativa za kofein koji će prirodno podići energiju
9 biljnih alternativa za kofein koji će prirodno podići energiju

- Činjenica je da kofein prolazi kroz posteljicu i ulazi u krvotok fetusa. Redovitom konzumacijom trudnica transferira kofein svom plodu tijekom svih faza trudnoće pa i tijekom najosjetljivije,  a to je rana faza razvoja, embriogeneza. Studija je analizirala perinatalne ishode velikog broja ispitanica koje su dnevno uživale kofein. Ipak, zaključci nisu u potpunosti vjerodostojni jer se radi o opservacijskim studijama, koje u krajnjoj liniji mogu zaključivati o povezanosti, ali ne i uzročno-posljedičnoj vezi između kofeina i loših ishoda trudnoća. Tim više što u kalkulaciju nije unjet mogući utjecaj razliičitih dijetalnih režima, životnih stilova ili drugih aktivnih supstanci koje trudnice možda unose u organizam na dnevnoj bazi - odgovara ginekolog doc. dr. Ivan Fistonić.

Dodaje kako su u znanstvenom smislu najvjerodostojnije su tzv. randomizirane kontrolirane studije koje su unaprijed dizajnirane I i nasumično odabrane ispitanice. No, u ovom bi slučaju takva studija bila etički dvojbena, obzirom na programirano testiranje učinka potencijalno toksične supstance (kofeina) na ishode trudnoća, kaže. Iako autor ove studije sugerira promjenu, ipak su još uvijek aktualne preporuke svjetskih organizacija koje se bave ženskim zdravljem, da je dnevna konzumacija do 200 mg kofeina dnevno (dvije šalice kave)  relativno sigurna za fetus.

- Konačno, potpuno je jasno da je svako pretjerivanje rizično, a umjerenost ključ sigurnosti - zaključuje doc. dr. Fistonić. 

Daj kavu i nemamo problem: 10 osobina kofeinskog ovisnika
Daj kavu i nemamo problem: 10 osobina kofeinskog ovisnika

No, ne preporučuje se više od jedne do dvije šalice na dan, uz pažnju da dodatno ne konzumiramo napitke koji sadrže kofein, kao što su razne vrste napitaka za podizanje energije, ledene kave i slični napitci. Naime, previše kofeina može imati negativan utjecaj na organizam, te izazvati povišenje krvnog tlaka, dehidraciju, pa i nesanicu, zato vodite računa o tome da ne pretjerujete. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja