Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Annine tajne za superkolače: Najednostavniji su i najukusniji

Annine tajne za superkolače: Najednostavniji su i najukusniji
1

TV šefica: Pjenjača, drvena kuhača i gumena lopatica osnovni su alati za kolače, kaže slavna kuharica kojoj su silikonske mjerice revolucionarne jer se lako čiste

VIDEO

Za blagdane radije pripremite jednostavnija jela koja ste već radili jer će ona sigurno ispasti dobro, kaže kuharica Anne Burrell. 

- Najprije pročitajte recept od početka do kraja. Tako ćete se znati dobro pripremiti - savjetuje Burrell te nastavlja:

- Prije pečenja ugrijte pećnicu pa pripremite lim. Obložite ga masnim papirom jer se tako lakše čisti, a pripremate li biskvit za torte, namastite lim maslacem. Biskvit se lako vadi i ako dno lima pospete brašnom - kaže zvijezda TV showa “The Next Iron Chef”. Dodaje da su najbolji kalupi za kolače - silikonski. Odlični su za pečenje muffina i keksa jer se za silikon ništa ne lijepi. 

- Od drugih kuhinjskih pomagala obvezni su gumena lopatica za miješanje, pjenjača te drvena kuhača kojom se miješaju kuhane kreme za kolače - otkriva Anne.

Vanilija

Pripremate li puslice u smjesu, dodajte ekstrakt vanilije, savjetuje kuharica.

Začini u kolačima

Jelo treba kušati nekoliko puta tijekom kuhanja kako biste pogodili omjer začina. U kolačiće se najčešće stavljaju mirisni začini, poput klinčića, muškatnog oraščića, pimenta, kardamona, cimeta i borovice. 

Praktični savjeti: 

  • Za izradu keksa i drugih suhih kolačića najčešće se izrađuje prhko tijesto koje je jako ljepljivo. Da bi to spriječili, smjesu koju ste izmijesili omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata. 
  • Jaja prije stavljanja u smjesu stavite na sobnu temperaturu kako bi se kolači i keksi bolje digli.
  • Suhi kolači mogu stajati i do 10 dana ako ih čuvate na suhom i hladnom mjestu. Ne stavljajte ih u hladnjak jer će se tamo ovlažiti.
  • Kolače možete zamrznuti prije i nakon pečenja. Sirove kolače u zamrzivaču možete čuvati do dva tjedna, a pečene i do šest mjeseci.

Annine jednostavne blagdanske puslice 

Sastojci: 2 šalice blanširanih badema, 4 bjelanjka, prstohvat soli, 150 g šećera, prstohvat cimeta

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Pecite bademe deset minuta pa ih ohladite i usitnite. Bjelanjke istucite u mikseru sa solju pa dodajte šećer i cimet te nastavite miksati. Žlicom stavite puslice u lim za pečenje pa pecite 35-40 minuta.

Kolačići od đumbira

Sastojci: 6 šalica brašna, 6 čajnih žličica praška za pecivo, 2 čajne žličice cimeta u prahu, pola žličice usitnjenog klinčića, četvrtina žličice muškatnog oraščića, četvrtina žličice pimenta, 1 žličica mrvljenog đumbira, prstohvat soli, 5 velikih žlica maslaca, 2/3 šalice meda, 3/4 šalice šećera, sok od dva limuna, naribana korica 1 limuna i 1 naranče, 2 jaja

Priprema: U velikoj zdjeli promiješajte brašno, prašak za pecivo, začine i sol. U manji lonac stavite maslac, med, šećer, sok od limuna i naribane korice limuna i naranče te kuhajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi. Ostavite da se ohladi te u mješavinu dodajte jaja i dobro istucite smjesu pjenjačom. U mješavini od brašna i začina napravite udubinu u sredini te uz pomoć vilice lagano izmiješajte. Nakon što ste je kompaktna, smjesu istresite iz zdjele na ravnu površinu te zamijesite. Dodajte još malo brašna ako je tijesto ljepljivo. Ostavite da se smjesa ohladi minimalno jedan sat.  Potom valjkom razvucite tijesto te kalupima za pečenje ili šalicom izrežite željene oblike. Njih stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na papir za pečenje i pecite oko 12 minuta na 170°C.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh