Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Arhitektonski biser u Istri: Kuća na stijeni koja se proteže iznad bazena pravo je čudo

Arhitektonski biser u Istri: Kuća na stijeni koja se proteže iznad bazena pravo je čudo

Scope house je zapravo vrlo jednostavne konstrukcije te ima skriveni armirano betonski stup unutar kamene stijene na kojem zapravo stoji cijeli kat, kažu iz arhitektonske tvrtke Studio Putinja

Mladi bračni par, željan inovativnosti i avanturizma, pred nas je postavio cilj projektiranja kuće koja će svojom pojavom zaustavljati prolaznike, a korisnicima pružiti ugodan prostor za život i odmor, kaže Saša Putinja, direktor arhitektonske tvrtke Studio Putinja.

Kao studio afirmirali su se u smislu stila moderne arhitekture i autorskih objekata, a projektirali su neobičnu i modernu “Kuću na stijeni” pod nazivom Scope House u Istri.

POGLEDAJTE VIDEO: Učinite svoj dom sigurnijim od potresa

Pokretanje videa ...

Sigurnost za vrijeme potresa 02:06

- Dodatan izazov predstavila je činjenica da se bazen ne smije vidjeti iz zraka. Nije rijetkost da svaka općina ima izazovne odredbe kojih smo primorani držati se ili im na kreativan način doskočiti - kažu iz tvrtke te dodaju da svakom projektu pristupaju na svjež i individualan način, a osnovni cilj je da prostor stvara različite doživljaje.

Moderna kuća nedaleko od malog istarskog sela Bale za sada je još projekt u realizaciji, a bit će useljiva za otprilike godinu i pol.

- Osmišljena je tako da ima direktan pogled na naselje sa sjeverne strane, prometnicu s istočne, a sa zapadne i južne strane parcela je obavijena u zelenilo. Prije projektiranja svakako je najvažnije pitanje bilo na koji način građevinom natkriti bazen - kaže direktor.

Staru crkvu pretvorio u dom: Trebale su mi četiri godine za to
Staru crkvu pretvorio u dom: Trebale su mi četiri godine za to

Kućom se stvara postupna gradacija funkcije oblikovanjem forme. Kontinuirano se prostire prizemljem i uzdiže blagom kosinom sve do gornje etaže. U prizemlju su se smjestili javni i polujavni sadržaji, poput dnevnog boravka, a na gornjoj etaži spavaće sobe.

- Dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica su otvorenog tipa i preko staklene stijene dužine 8 metara otvoreni su prema eksterijeru, stoga će svjetla biti i više nego dovoljno - smatraju.

12 savjeta uz koje ćete dobiti na prostoru u (pre)malenoj kuhinji
12 savjeta uz koje ćete dobiti na prostoru u (pre)malenoj kuhinji

- Scope house je naizgled komplicirana, ali je zapravo vrlo jednostavne konstrukcije te ima skriveni armirano betonski stup unutar kamene stijene na kojem zapravo stoji cijeli kat - kažu iz tvrtke.

Istočna fasada je skroz zatvorena jer se željela ostvariti intima između javne ceste i lounge prostora ispred dnevnih sadržaja. Prema prometnici je jednostavno pročelje kosih linija na kojemu se ističe samo uvučeni stakleni ulaz. Već po ulasku u građevinu otvara se pogled prema poluatrijskom dijelu sa sunčalištem i terasom.

Kameni blok nađen na samoj parceli stvara organički balans unutar forma ravnih i minimalističkih linija kuće. Samim time postaje konstruktivni nosivi dio prve etaže koja se oslanja i odmara od silne arhitektonske napetosti. Kružni prozor svojim savršenim oblikom, nepromjenjiv, bez početka, bez kraja, bez odstupanja, pridonosi i upotpunjuje odnos između ravnih linija i nepravilnog kamenog bloka.