Lifestyle

Komentari 10

Baka maratonka ima 71 godinu i 2 svjetska rekorda u trčanju

Jeannie Rice trčati je počela u 35-oj, s ciljem da skine višak kilograma. Lani je u 70-oj oborila svjetski rekord u maratonu za njenu dobnu skupinu, a prije samo mjesec dana i u polumaratonu

Nakon više pokušaja da obori svjetski rekord svoje dobne skupine u polumaratonu, 71-godišnja Jeannie Rice, u kolovozu je napokon uspjela u tome. Na polumaratonu koji se trčao  u subotu, 10. kolovoza, u Akronu, u američkoj državi Ohio, istrčala ga je za 1 sat, 37 minuta i 7 stotinku.

Time je oborila svjetski rekord u polumaratonu za žene 70+ koji je postavila još 2014. godine postavila Lavinia Petrie iz Australije, istrčavši istu rutu za 1 sat, 37 minuta i 38 sekundi.

- Bilo je odlično, jako sam uzbuđena! - rekla je Rice nakon utrke. Obaranje rekorda je kulminacija višemjesečnog napornog treninga i pokušaja da na nekoliko polumaratona do sada postigne taj rezultat. Pokušala je oboriti rekord još u siječnju, na Napuljskom polumaratonu na Floridi, no tamo je visoka vlaga utjecala na nju i završila je utrku za sat i 38 minuta i 42 sekunde.

Iako je propustila postaviti novi svjetski rekord, tada je oborila američki rekord u polumaratonu za tu dob. 

POGLEDAJTE VIDEO:

U veljači se natjecala na polumaratonu Fort Myers, gdje je istrčala i brže nego kad je oborila rekord, za sat i 36 minuta i 16 sekundi, ali ta utrka se nije bodovala za svjetski rekord. Samo nekoliko tjedana kasnije završila je druga na Bostonskom polumaratonu, a onda je i u Pittsburghu pokušala oboriti rekord i nije uspjela. Trčala je preko sat i 39 minuta. 

Dan prije nego što će oboriti rekord u Akornu bila je pomalo nervozna i nije vjerovala da može uspjeti. 

- Nisam bila sigurna u sebe, ali sam bila sigurna u to da ću dati sve od sebe. To je sve što sam mogla učiniti, kaže Rice.Nakon što je dugo vremena gledala u papirić s dotad najboljim vremenom u polumaratonu koji si je zalijepila na hladnjak, napokon je uspjela biti bolja od toga. 

- Držala sam taj papirić na hladnjaku da bih imala cilj pred sobom, sad mogu staviti na hladnjak vlastiti rekord i početi s pripremama da budem bolja i od toga, kaže ta nezaustavljiva 71-godišnjakinja.

Ta baka koja ima dvije unuke osim ovog svjetskog rekorda drži i svjetski rekord u maratonu, koji je postavila u listopadu 2018. godine, kad je utrku u Chicagu završila za 3 sata, 27 minuta i 50 sekundi, što je bilo gotovo osam minuta brže od prethodnog rekorda.

Zanimljivo je da je trčati počela s 35 godina, s ciljem da izgubi višak kilograma, a svoj uspjeh zahvaljuje redovnim  treninzima na duge staze.  

- Mislim da je to jedini razlog da mogu tako brzo trčati i u ovim godinama, kaže Rice te dodaje kako dosad nije imala nikakvih ozljeda,  izuzev jedne ozljede koljena kad je pala s bicikla prije nekoliko godina.

Sad kad ima dva svjetska rekorda u rukama, koncentrirana je na to da poboljša vlastito vrijeme. Tako će na berlinskom maratonu 29. rujna pokušati oboriti vlastiti rekord. Planira trčati maraton i na Tajlandu, te na maratonima u Tokiju i Bostonu 2020. godine..

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

 

Najčitaniji članci