Prisutnost P. copri u stolici majke povezana je sa smanjenim rizikom od alergije, a samo je dijete jedne majke s više te bakterije u organizmu razvilo alergiju na hranu
Bakterija u majčinim crijevima dijete štiti od alergije na hranu
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: JE LI LUD? PREDLOŽIO JOJ OTVOREN BRAK MJESEC DANA NAKON PORODA
Australski su znanstvenici otkrili da je bakterija u majčinim crijevima povezana sa smanjenim rizikom od djetetovog razvoja alergija na hranu u prvoj godini života.
POGLEDAJTE VIDEO:
Prevotella copri je bakterija koja vlakna iz hrane pretvara u masne kiseline, a povezana je i sa smanjenim alergijskim reakcijama u potomstvu miševa. Peter Vuillermin sa Sveučilišta Deakin u Australiji i njegovi kolege ispitali su li je ista povezanost pronađena i kod ljudi, za što su prikupili uzorke fekalija od žena u 36. tjednu trudnoće te od novorođenčadi stare jedan, šest i 12 mjeseci.
DNK iz uzorka fekalija 58 novorođenčadi s dijagnosticiranom alergijom na hranu uspoređen je s onim od 236 novorođenčadi bez alergije, a otkrili su da je oko 20 posto beba bez alergija imalo P. copri u uzorcima fekalija.
Prisutnost P. copri u stolici majke također su povezali sa smanjenim rizikom od alergije, a samo je jedna majka s više te bakterije u organizmu rodila dijete koje je razvilo alergiju na hranu.
- P. copri bi također mogla štititi od drugih, neprehrambenih alergija - rekao je profesor Vuillermin, posebno zato što alergija na hranu u djetinjstvu često znači da će dijete razviti i druge alergije.
On dodaje i da je P. copri manje zastupljen u zapadnim zemljama, i to zbog niza čimbenika: npr. zbog toga što ljudi žive u manjim domaćinstvima gdje se manje bakterije uopće može razviti i zbog veće upotrebe antibiotika na koje je jako osjetljiva.
POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:
Pokretanje videa...