Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Belan: Napokon vidim, u samo 15 minuta skinuo sam mrenu

Belan: Napokon vidim, u samo 15 minuta skinuo sam mrenu

Legneš na operacijski stol, prekriju te plahtom koja ima rupu samo na mjestu oka. Iznad vas su golemo svjetlo i liječnica. U jednom trenu mi je rekla da će probat nešto da vidi boli li me..., priča Belan

VIDEO

Probleme s dioptrijom imao sam od dvadesetih, ali to mi nije naročito smetalo. No prve probleme s mrenom primijetio sam prije četiri godine, priča nam Neno Belan (57).

- Primijetio sam da mi se vid počeo mutiti bez obzira na naočale koje sam koristio za čitanje, a dioptrija mi se s 1,5 povećala na 2. To sam najprije primijetio pri vožnji automobila i rada za računalom u studiju. Otišao sam na pregled i utvrđeno je da imam sivu mrenu. Znajući da kod mrene nema povratka i da se s vremenom stanje samo može pogoršati, odlučio sam se na operaciju - kaže pjevač koji se istom operacijom zauvijek riješio i naočala.

Ispričao nam je kako je sve izgledalo.

- Prvo se krene sa psihološkom pripremom. Bio sam jako napet znajući da će mi netko fizički intervenirati na oku pa me razgovor s liječnicom smirio. Zatim je uslijedilo ukapavanje kapi za širenje zjenica i umrtvljivanje zjenice. Potom se mini škripom rašire kapci - kaže i dodaje:

- Legneš na operacijski stol, prekriju te plahtom koja ima rupu samo na mjestu oka. Iznad vas su golemo svjetlo i liječnica. U jednom trenu mi je rekla da će probat nešto da vidi boli li me, a kad sam skužio da me ‘cima’, već je počela sa zahvatom. Htjela me još opustiti. Kad sam shvatio da je zahvat već u tijeku i da me ništa ne boli, momentalno me prošla nervoza. Leća se ugrađuje tako da kirurg izvadi prirodnu leću iz oka i zamijeni je umjetnom. Jednom ugrađena leća ostaje doživotno u oku i ne treba je mijenjati. Uvelike poboljšava kvalitetu života, a mrena se više ne može pojaviti.

Dok to rade, drma vam se slika i sve se zamuti, pa kako padne tlak u oku, pojave se zvjezdice lijevo, desno. Totalno neki ludi film. Taman kad se opustio, kaže, sve je bilo gotovo.

- Ako smijem usporediti, jednostavnije je nego kod zubara - kaže uz smijeh.

Iako se istodobno mogu tretirati oba oka, preporučljivo je prvo raditi jedno pa drugo. U Neninu slučaju problematičnije je bilo lijevo oko, tako da se sad sprema za zahvat na desnom.

'OVO JE PRESTRAŠNO': Procurile privatne fotografije djece poznate pjevačice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa