Lifestyle

Komentari 1

Besplatno podučava ljude sviranju gitare 'preko ekrana'

Besplatno podučava ljude sviranju gitare 'preko ekrana'

Glazbenik Matija Opačak iz Zagreba je u izolaciji počeo online snimati još više lekcija kako bi što više ljudi naučilo svirati gitaru. Htio je napraviti online video lekcije koje su svima razumljive

Deset godina se Matija Opačak profesionalno bavi glazbom. Ima školu gitare u Zagrebu, a paralelno lekcije objavljuje i na svom YouTube kanalu, Poduka gitare.

POGLEDAJTE VIDEO (Plesač svira pokretima):

U doba izolacije zbog korona virusa, Matija je počeo snimati više lekcija kako bi ljudima omogućio da nauče svirati gitaru kod kuće.

- Imao sam ambiciju napraviti online video lekcije koje bi bile vrlo razumljive i efikasne, pogotovo za početnike. Kroz posljednjih nekoliko godina snimio sam mnogo, no sad u vrijeme korone odlučio sam pojačati tempo i objavljivati još više lekcija. Trenutačno kanal ima više od 16.000 pretplatnika i više od dva milijuna pregleda. Samo u posljednjih mjesec dana bilo je 150 tisuća pregleda zbog live streaminga - kaže.

- Gledatelji kroz chat mogu komunicirati sa mnom, postavljati pitanja, ponekad ispunim i želju, odnosno koju pjesmu da sviramo u idućoj lekciji - govori. Dodaje kako na komentare odgovara redovito i da ga jako inspiriraju.

- Feedback je puno bolji nego što sam mogao očekivati. Jako sam zadovoljan i taj osjećaj me ispunjava - ističe glazbenik. Besplatne YouTube lekcije oduzimaju mu nekoliko sati tjedno. Uz to, ima obrt “Poduka gitare Zagreb”, putem kojeg podučava gitaru individualno i grupno. Sve radi preko Skypea.

- Svaki dan podučavam klijente te se trudim redovito održavati kanal i posao - rekao je. U posljednjih desetak godina učio je svirati stotine ljudi.

Posao je zahtjevan jer glazbeni instrument nije lagano podučavati, ali posao ga, pogotovo u posljednje vrijeme, jako usrećuje i ispunjava. Glazba je osobito ključna, kaže, u ovo vrijeme.

- Glazba je uvijek bila utjeha i motivacija u teškim vremenima kroz cijelu ljudsku prošlost tako da je uvijek treba iskoristiti - dodaje glazbenik. Osim rada s klijentima, najviše ga veseli skladanje glazbe i izvođenje uživo. Prošle godine osnovao je projekt Blind Mind, u kojem piše glazbu, pjeva glavni vokal i svira gitaru.

- Snimio sam pjesmu ‘Hey Crazy Woman’ i objavio krajem godine videospot. Pjesma je jako dobro prošla kod kritike i publike. Uskoro ću, nadam se, snimiti i cijeli album s autorskim skladbama - otkrio je instruktor i glazbenik Matija Opačak.

Najčitaniji članci