Lifestyle

Komentari 3

Besplatno voće za sve građane: Varaždinci su dobili prvi javni voćnjak - jabuke, maline...

Besplatno voće za sve građane: Varaždinci su dobili prvi javni voćnjak - jabuke, maline...

Građani će bobičasto voće moći brati već ove godine, a iduće godine na raspolaganju će imati i jabuke i kruške. Voće će biti ekološki uzgajano, a voćnjak će služiti i za edukaciju mališana

Voćnjak napravljen po uzoru na skandinavske gradove proteže se na 6400 četvornih metara, a u njemu su posadili čak 78 grmova bobičastih kupina i malina te 289 stabla jabuka i krušaka. Voće je namijenjeno građanima koji će ga imati priliku brati besplatno.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ideja javnih voćnjaka za građanstvo je skandinavska ideja i često ih možete vidjeti u skandinavskim gradovima. Ovo je prostor koji građani mogu koristiti, mogu doći s obitelji, za sebe nabrati voće, ali naravno ne za preprodaju. Najskloniji smo tome da voćnjak prepustimo nekoj udruzi koja bi se brinula i koja bi imala vodstvo i nadzirala na koji način će se ovdje brati voće. Riječ je o jednoj agendi koja se dobro uklapa u našu zelenu agendu kojom se potiče ne samo sadnja nego i uzgoj voća, korištenje voća u prehrani, i koja ima i edukativnu svrhu - rekao je gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok tijekom otvaranja prvog javnog voćnjaka početkom mjeseca na istočnom rubu vodocrpilišta u Varaždinu, piše na službenoj stranici Grada Varaždina.

Građani će, dodao je, bobičasto voće moći brati već ove godine, a iduće godine na raspolaganju će imati i jabuke i kruške. Voćnjak je napravljen tako da su voćke posađene u krugovima koji se šire, a u središtu voćnjaka smjestit će se skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga. Lokaciju za voćnjak su pažljivo birali pa nije slučajno smješten pored vodocrpilišta. Voće će biti ekološki uzgajano.

Osim što će tamo građani imati priliku brati voće za vlastite potrebe, njihova djeca će učiti kako se voćke sade, obrezuju, kako se pravilno beru, što se sve od njega može napraviti itd. 

Gradonačelnik je napomenuo kako planiraju voćnjak proširiti tijekom vremena, a direktor Varkoma Željko Bunić spomenuo je kako je ideja bila da taj prostor bude i voćnjak i park u jednom. 

- Ovo je jedan od prvih, ako ne i prvi javni voćnjak u Hrvatskoj koji je napravljen na inicijativu našeg gradonačelnika. Na prostoru oko 6400 m2 posadili smo voćnjak koji ima oko 300 voćaka i oko 80 različitih bobičastih grmova. Namjera nam je bila da voćnjak bude specifičan, s obzirom na svoj oblik, svoju funkciju koja je javna, ali da bude i voćnjak i park istovremeno. Za dvije godine ovdje će biti velika stabla, a već od sljedećeg mjeseca otvorit ćemo ovaj prostor, tu smo postavili i klupice, i prostor će se moći koristiti kao javni park - objasnio je Željko Bunić.   

Posadili su voćnjak i na zelenoj površini između dvije zgrade u Ulici Zrinskih i Frankopana, a o njemu će imati priliku brinuti okolni stanari.

Projekt je realizirala gradska tvrtka Varkom d.d. u suradnji s Gradom Varaždinom, a vrijednost ulaganja iznosi oko 90 tisuća kuna. 

U Varaždinu postoji još jedna zanimljiva akcija: 'Jer volimo zeleno'

- Želite li učiniti sebe zdravijima, a Varaždin ugodnijim i sretnijim mjestom za život? Krenite s nama u avanturu 'Jer volimo zeleno!'. Pokrećemo akciju ozelenjivanja Varaždina, a pozivamo i vas da zajedno sudjelujemo u kreiranju zdravog Varaždina za budućnost - stoji na internetskoj stranici parkovi.com.

Pojasnili su i kako to izgleda u praksi:

'Gdje ćete posaditi drvo? Odaberite između predloženih lokacija. Želite ga nekome posvetiti? Voljenoj osobi, prijatelju, djeci, roditeljima, važnoj prigodi ili jednostavno zdravom gradu? Vi recite kome, a mi ćemo Vašu posvetu ili samo Vaše ime ili tvrtku prigodno označiti na Vašemu/našemu/varaždinskom stablu. Vaša će ljubav rasti iz godine u godinu, a Vi ostavljate svoj trag za budućnost.

Uključiti se u avanturu za budućnost - Jer volimo zeleno! Jednostavno je. Vi odaberete neku od niže predloženih lokacija, za 400 kuna kupite svoju sadnicu, a mi ćemo Vaša stabla besplatno posaditi i brinuti o njima da narastu zdrava i lijepa.

Lokacije koje Vam predlažemo za Vaše stablo su dvorišta varaždinskih dječjih vrtića ( Aleja, Dravska, Koprivnička, Gortanova, Trakošćanska, Biškupec), dječja igrališta (Ulica Josipa Kozarca, Vukovarska ulica, Ulica Tina Ujevića, Trakošćanska ulica, Pakračka ulica, Široke ledine, Koprivnička, Ulica Ruđera Boškovića), osnovne škole, okoliš stambenih grada (Aleja kralja Zvonimira, Ulica Zrinskih i Frankopana, Koprivnička ulica, Vukovarska ulica, Ludbreška ulica, Harambašićeva ulica, Ulica Miroslava Krleže, POS, Križanićeva ulica).

Stručni prijedlog naših agronoma je posaditi sadnice javora, jasena, lipe ili graba visine 3,5 do 4 metra. Tako ćete već s prvim sljedećim proljećem imati priliku vidjeti svoje stablo u punoj njegovoj ljepoti.

Svaki udisaj svježeg zraka neka Vas podsjeti da ste i sami pridonijeli zdravoj budućnosti. Drveće trebamo voljeti i, kada nam se pruži prilika, posaditi koje drvo!?

Najčitaniji članci