Obavijesti

Lifestyle

Komentari 101

Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi

Bili smo zajedno sedam godina, a ostavio me zbog moje najbolje prijateljice. Još ni danas ne mogu vjerovati da je to psihički toliko utjecalo na mene da sam mogla umrijeti, prisjetila se Helen

VIDEO

Majka dvoje djece Helen Ross (38) iz Canterburyja u Velikoj Britaniji toliko se uzrujala kada ju je partner ostavio, da je razvila kardiomiopatiju uzrokovanu stresom - poznatiju kao sindrom slomljenog srca. To je zatajenje srca uslijed ogromnog stresa.

Samo nekoliko dana nakon prekida se srušila. Srce joj je prestalo kucati, a nakon što je došla u bolnicu, prestalo je raditi po drugi put. Bilo je to kada je imala 26 godina, a narednih sedam je morala nositi pacemaker (srčani elektrostimulator).

I’m soo grateful for my two little men, but some days I feel absolutely exhausted when we get home from one of their...

Objavljuje Helen RossPetak, 27. srpnja 2018.

- Bili smo zajedno sedam godina, a ostavio me zbog moje najbolje prijateljice. Još ni danas ne mogu vjerovati da je to psihički toliko utjecalo na mene da sam mogla umrijeti - prisjetila se.

- Jako sam ga voljela i nisam mogla zamisliti život bez njega, nakon što smo godinama gradili naš zajednički dom. Čak smo kupili kuću. Prije nego sam se srušila nisam imala nikakvih simptoma, bilo je to naglo, fizički sam se osjećala normalno - dodala je.

2017/2018 very very nearly killed me, there were times I weighed up ending it all, but with the love of my family and...

Objavljuje Helen RossNedjelja, 29. srpnja 2018.

U to doba je radila kao model, a nakon što ju je partner ostavio, pokušavala se koncentrirati samo na posao, radila je puno. Liječnici su bili zbunjeni zašto se tako mlada žena srušila bez nekog vidljivog razloga pa su je odlučili zadržati preko noći, i to je bila sreća jer joj je srce ponovno prestalo raditi u snu.

Postoji 7 tipova ljubavi: Samo rijetki dožive onu savršenu...
Postoji 7 tipova ljubavi: Samo rijetki dožive onu savršenu...

Liječnici su je pitali da li je doživjela nešto traumatično u zadnje vrijeme pa im je ispričala što je bilo. Tada im je sve bilo jasno i postavili su pravu dijagnozu. Dobila je pacemaker koji joj je regulirao otkucaje i nosila ga je sedam godina, do 2014. kada su ga uklonili.

Danas ima svoju tvrtku koja proizvodi sedla i živi sa dvojicom sinova iz dvije različite veze. Zaklela se sama sebi da više nikada neće dopustiti da se osjeća toliko ovisno o nekom muškarcu da joj to postane opasno po život.

My recent photo shoot with the best creative team for @hrpequestrian Photographer: @debbiclarkphotography Stylist: @...

Objavljuje Helen RossSubota, 4. kolovoza 2018.

Sindrom slomljenog srca lako je pogrešno dijagnosticirati kao srčani udar jer su simptomi slični, a studija je pokazala da može uzrokovati dugotrajnu štetu na srcu smanjujući mu snagu i usporavajući mu pumpanje krvi, prenosi Daily Mail.

Sindrom slomljenog srca

U medicinskoj literaturi se sindrom slomljenog srca naziva i Takotsubo kardiomiopatija. Pojavljuje se uslijed izuzetno jakog stresa, neočekivanih emotivnih šokova (ponekad i pozitivnih). Zapravo dolazi do negativne reakcije srca uslijed povećane razine hormona stresa u tijelu. 

Žalovanje može proći tek kada se proživi svih pet faza tuge...
Žalovanje može proći tek kada se proživi svih pet faza tuge...

Srce oslabi jer se proširi i ne pumpa više krv kako treba, preciznije lijeva klijetka koja je zadužena za opskrbu našeg tijela kisikom. To rezultira osjećajem boli u grudima i kratkim dahom, a događa se i da završi srčanim udarom pa čak i smrću.

Simptomi sindroma slomljenog srca su slični srčanom udaru - bol u prsima, kratkoća daha, nepravilan rad srca i osjećaj slabosti. Najčešće pogađa žene, i to one starije od 50 godina, a uglavnom prođe sam od sebe.

Thinkstock

Što se događa u tijelu?

Ljubav nas čini sretnima, a tada nam je tijelo prepuno hormona dopamina i oksitocina, koje nazivaju - hormonima ljubavi i sreće. Kada nam netko slomi srce, tada razina tih hormona drastično pada, a raste razina kortizola i epinefrina (adrenalin) - hormona stresa. 

Visoka razina hormona stresa djeluje negativno i na naš imunitet, a tada smo skloniji bolestima, na primjer, prehladama, infekcijama... Stres uzrokuje da tijelo proizvodi manje bijelih krvnih stanica, a to su tzv. vojnici koji se bore protiv infekcija. Također, povećanje razine hormona stresa može pogoršati stanje naše kože. Pojavljuju se psorijaza, rosacea ili akne, a to pak čini da se osjećamo još lošije.

Svaki znak Zodijaka ima svoj tajni način za pobijediti stres
Svaki znak Zodijaka ima svoj tajni način za pobijediti stres

Promjena hormona i pad imunološkog sustava, uzrokuju određene promjene i u našoj prehrani. Tijelo počne žudjeti za određenom hranom, najčešće za mastima, ugljikohidratima te slatkim i slanim slasticama. Lako može doći do povećanja tjelesne težine.

Dolazi do osjećaja zbrke u glavi, kao da mozak ne radi kako treba, kao da nismo sposobni pravilno razmišljati. To je zato što je naš um rastresen i usredotočen na tugu. Emocije su jake. Snažno osjećamo tugu i usamljenost. Sve to može dovesti do depresije jer osjećaj napuštenosti i tuga ruše samopouzdanje. Javlja se osjećaj kao da se svijet oko nas raspada, a nemamo nikoga tko bi nam pomogao i to olakšao.

Čak i kada se nakon bolnog iskustva čovjek počne osjećati bolje, događa se da dođe do određene seksualne disfunkcije, tijelo postane manje osjetljivo na podražaje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja