Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Blagdanski jelovnik za oboljele od raka: Perad, juhe i variva...

Blagdanski jelovnik za oboljele od raka: Perad, juhe i variva...
1

U pripremi blagdanskog stola za ljude koji se liječe od raka, izbjegavajte jako masnu, kiselu i jako slatku hranu, a prednost dajte juhama i varivima te mesu peradi, savjetuje nutricionistica Sanja Jelušić

VIDEO

Većina nas s planiranjem i pripremom blagdanskog objeda započinje i nekoliko dana prije samih blagdana, kako bi u te dane sve bilo savršeno. Ako netko od ukućana ili gostiju boluje od malignih bolesti i pod terapijom je, to je svakako dodatni izazov. Naime, oboljeli od malignih bolesti ne bi trebali konzumirati jako slatka i jako masna jela, kao ni prezačinjena i kisela jela, a ne preporučuju im se ni gazirani napitci i alkohol, pa o svemu tome treba povesti računa, kaže Sanja Jelušić, dipl.ing.prehrambene tehnologije-nutricionist iz Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'Dr.Andrija Štampar'. 

gerontoloski

Dodaje kako tumor, te sam proces liječenja raka mijenjaju nutritivne potrebe organizma. Naime, kod čak 15 do 40 posto oboljelih od malignih bolesti javlja se problem nedostatka hranjivih tvari, što negativno utječe na kvalitetu života i može ugroziti i dovršetak liječenja. 

Kako nas zagađeni zrak truje: Pada libido, a rastu rak i suicid
Kako nas zagađeni zrak truje: Pada libido, a rastu rak i suicid

- Onkološke terapije poput kirurgije, terapije zračenjem te kemoterapija poboljšavaju stopu preživljavanja. Međutim svi ti oblici terapije i liječenja igraju veliku ulogu u razvoju pothranjenosti i/ili metaboličkih promjena u bolesnika s karcinomoma. Prehrambena procjena oboljelih od karcinoma potrebna je u vrijeme dijagnoze i tijekom cijelog liječenja kako bi se otkrili nutritivni nedostatci, kaže. 

Oboljeli od malignih bolesti imaju slične prehrambene potrebe kao i zdrave osobe, dakle trebaju osigurati oko 25-30 kcal/ po kilogramu tjelesne mase na dan, što ovisi i o potrošnji kalorija, uključujući i stupanj tjelesne aktivnosti. 

Chicken soup with rice and vegetables

- Važno je voditi računa o tome da obroci trebaju biti uravnoteženi, ali i imati na umu da se osobe oboljele od malignih bolesti često žale na smanjenju sposobnost konzumacije hrane, odnosno često kažu da jednostavno ne mogu jesti. Također, određenu hranu često povezuju sa simptomima mučnine i povraćanja, te kroničnim umorom, a dodatni je problem i to što se događa promjena okusa u ustima - upozorava nutricionistica.

Kvalitetna prehrana temelj je za dobro zdravlje i energiju
Kvalitetna prehrana temelj je za dobro zdravlje i energiju

Tako mnogim bolesnicima više nije fino ono što su godinama rado jeli, jer kad konzumiraju te namirnice više uopće ne osjećaju njihov okus. 

- Zbog toga prehranu za onkološkog bolesnika treba organizirati tako da jedu češće, manje obroke koji su bogati bjelančevinama. Osnovu obroka trebaju činiti namirnice koje su nutritivno visoke gustoće, kao što su riba, jaja, posni sir, voće, povrće te nemasno meso peradi.  Također, u prehranu treba uvrstiti što više variva, te gustih povrtnih juha. Osim toga, važno je osigurati im dovoljno tekućine, prije svega vode, ili nezaslađenog čaja, što je važno i kada osoba ne može jesti, ističe Sanja Jelušić.

U dane blagdana možete im ponuditi kolače, no treba izbjegavati one s previše šećera i kremom, a uvijek je dobro imati namirnice spremne za zdraviju alternativu koje će manje opteretiti probavu, poput lagane voćne salate, smoothieja ili frapea. Dajte im prednost pred kolačima jer sadrže vitamine i minerale korisne za organizam koji je vjerojatno iscrpljen liječenjem i terapijama, savjetuje nutricionistica. 

Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora
Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora

Oprezno s dodacima prehrani

Ako postoji preporuka liječnika da se primjenjuje visokokalorična enteralna prehrana, bogata omega 3 masnim kiselinama, koje djeluju protuupalno u organizmu, to i tijekom blagdana može poslužiti kao zamjena za obrok ako čovjek ne može jesti. Također, u dogovoru s liječnikom treba osigurati dodatni unos vitamina D, ako je niska koncentracija tog vitamina u krvi, kao i nadoknadu drugih vitamina i minerala te elektrolita. 

- Većina oboljelih često se raspituje baš o dodacima prehrani, pa treba reći da s njima treba biti oprezan, kako ne bi došlo do nekih interakcija onkološke terapije i nekog dodatka prehrani. Zato ih konzumirajte samo u dogovoru s liječnikom, kaže nutricionistica. 

Projekt zdravlje: Makrobiotička prehrana me potpuno izliječila
Projekt zdravlje: Makrobiotička prehrana me potpuno izliječila

Primjer blagdanskog jelovnika za osobu oboljelu od malignih bolesti

(Pripremila Sanja Jelušić) 

Doručak: pureća prsa 40 g, integralni kruh 2 šnite cca 100 g, tekući jogurt s probiotičkom kulturom, borovnice 100 g

Užina 1: puding od vanilije sa chia sjemenkama i voćnim pireom (puding od vanilije prah, jabuka mesnati dio te kruška mesnati dio- prokuhati voće u vodi sa malo cimeta; odvojiti kompot te na njemu skuhati puding, a voće smiksati i dodati žličicu chia sjemenki i malo meda te čekati da nabubri. U čašu ulijevati puding pa na taj sloj voćni pripravak sa chia sjemenkama pa sloj pudinga) 

Ručak: pečena puretina, bijelo meso cca 100 g, lešo povrće cca 250 g; pečeni krumpir 3-4 komada, zelena salata sa cherry rajčicom 

Užina 2: Torta od badema, naranče i tamne čokolade - bez brašna

Večera: svježi sir sa lanenim sjemenkama (100 g sira), pureći file ili šunka, graham pecivo ili kruh 2 šnite

Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana
Zdrava prehrana ne mora biti komplicirana

Torta od badema, naranče i tamne čokolade bez brašna 

Sastojci: 

200 g mljevenih badema ili lješnjaka ili oraha
3 naranče
80 g fruktoznog šećera ili kokosovog šećeera
6 jaja
1 vanilin šećer
100 g tamne čokolade (70% kakaa)
200 g Nestle dessert Noire (52%kakaa) ili  Nestle dessert Corse (njihove čokolade za kuhanje i deserte) 

Priprema:

Žumanjke pjenasto izraditi s fruktoznim šećerom i vanilin šećerom, smjesi dodati mljeveni badem (lješnjak ili orah), naranče (prethodno izmiksane sa štapnim mikserom, blenderom-cijele naranče), i otopljenu tamnu čokoladu cca 100 g ili 150 g ukoliko želite jači okus.

Na kraju smjesi dodati istučene bjelanjke. Staviti peći u kalup za torte klasičnog promjera (Ø26 ili 28). Peći cca 50 min na 180°C.

Na ispečenu tortu dodati čokoladni ganache  (vrhnje za šlag 2 dcl + čokolada min 52 posto kakaa, 100 grama. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija kolinda 12:39
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje