Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora

Prehrana za oboljele od raka: Kupus usporava rast tumora

Iscrpljen organizam treba nutrijente koji će mu pomoći u borbi protiv zloćudne bolesti. Promjene u ustima ublažava čaj od kadulje, a mučnine đumbir. Poželjni su i shakeovi s voćem i povrćem - kao međuobroci

VIDEO

Poražavajući podaci govore da svaki četvrti stanovnik Hrvatske umre od raka. Broj oboljelih prelazi 22.500 od čega je gotovo 12.000 muškaraca i više od 10.000 žena, a godišnje ih umre oko 14.000.

Mnogi su rizični faktori nastanka raka, no podaci govore da se oko 30 posto smrti izazvanih rakom može spriječiti zdravim stilom života, rekao je prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, te dodaje da je prehrana onkoloških bolesnika također vrlo važna.

Prerađeno meso povećava rizik raka dojke: Što jesti, a što ne?
Prerađeno meso povećava rizik raka dojke: Što jesti, a što ne?

- Zbog povećanih energetskih potreba potrebno je unositi dovoljno kalorija i hranjivih tvari. Postoji li neravnoteža između unosa hranjivih tvari i potrebe za njima, tijelo poseže za vlastitim rezervama te sagorijeva masnoće i proteine da bi dobilo potrebnu energiju. Tako slabi i postaje sve umornije - kaže medicinska sestra Sandra Karabatić, koja radi s pacijentima na onkološkom odjelu bolnice Jordanovac u Zagrebu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kemoterapije, dodaje, dodatno iscrpljuju organizam, a posljedica može biti i gubitak apetita.

- Kod smanjenog apetita potrebno je napraviti raspored obroka i držati ih se. Ne treba jesti velike obroke, već zadržati pet uobičajenih obroka s naglaskom na kvalitetne namirnice kako bi se organizam mogao boriti s bolesti. Preporučuje se i da pojedete više kad ogladnite, ali i da kod kuće imate visokokalorične namirnice (jogurt, sladoled, sir) i ostalu hranu koja obiluje proteinima, kako biste ih mogli uzeti kad poželite zalogaj - objašnjava.

Žene koje redovito piju male doze aspirina teže dobivaju rak
Žene koje redovito piju male doze aspirina teže dobivaju rak

U prehranu je potrebno uvrstiti sezonsko voće i povrće, ali i namirnice koje imaju antitumorsko djelovanje. Kupus i ostale kupusnjače, pa i brokula, bogate su sulforafanom koji dokazano ubija stanice tumora, tvrde znanstvenici američkog Instituta za istraživanje raka na svojim službenim stranicama. U prehrani bi se trebali naći i luk koji sadrži sumporne spojeve smanjuje djelovanje malignih stanica te češnjak. Bogat je alinom koji usporava rast tumora. Začin koji treba uvesti je kurkuma koja štiti jetru i čisti organizam. Ima snažno antiupalno djelovanje zbog molekule nazvane kurkumin, a koji se u istraživanjima pokazao kao inhibitor rasta velikog broja tumora - debelog crijeva, jetre, želuca, dojke, jajnika i leukemije. Pomaže i da oboljeli bolje reagiraju na kemoterapiju.

Meso nije isključeno, ali mesni obrok možemo zamijeniti ribom i žitaricama.

Tražite razlog za prestanak? Pušenje izaziva 17 vrsta raka
Tražite razlog za prestanak? Pušenje izaziva 17 vrsta raka

- Mnogi oboljeli kažu mi da ne jedu meso iz razloga što im smeta, jer gube osjet za određene vrste hrane ili se on mijenja. No proteini se mogu uzimati kroz plavu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama, žitarice i bijelo meso - kaže medicinska sestra Sandra Karabatić.

Šećeri nisu zabranjeni, i općenito nema namirnice koja je zabranjena. Alkohol se ne preporučuje, a nije preporučljivo ni pržiti na ulju zbog oslobađanja kancerogenih spojeva. Zato se preporučuje kuhana hrana i povrće obrađeno na pari.

- Rafinirane namirnice ne preporučuju se ni zdravim ljudima, pa bi ih trebali izbjegavati i oboljeli. One zasite organizam ‘praznim’ kalorijama koje ga ne grade i ne obnavljaju jer u sebi nemaju ničeg nutritivno vrijednog - napominje Karabatić.

'Kako djeci objasniti da umirem i da će uskoro postati siročad?'
'Kako djeci objasniti da umirem i da će uskoro postati siročad?'

Dodaje da je mnogo prirodnih namirnica koje se preporučuju za olakšavanje mučnina.

- Odličan je čaj od đumbira, koji dokazano smanjuje osjećaj mučnine i nagon za povraćanjem, ali i zeleni čaj. Ako su prisutni povraćanje i proljevi, obvezno je naglasiti važnost povećanog unosa tekućine i namirnica bogatih kalijem, poput primjerice rajčica i banana - govori Karabatić.

Promjene u usnoj šupljini, zbog izlaganja kemo i radioterapiji, mogu biti uzrok otežanog hranjenja, poput otečenih desnih, koje su također česte kod onkoloških bolesnika, a koje mogu uzrokovati pad apetita. Kod otečenih desni preporuka je ispiranje usne šupljine čajem od kadulje ili u dogovoru s onkološkim timom koji vodi pacijenta primijeniti neke od preparata koji su dostupni na tržištu.

Dječak (8) se bori s rakom: 'Ne plači mama, opet ću pobijediti'
Dječak (8) se bori s rakom: 'Ne plači mama, opet ću pobijediti'

- Unos tekućine podrazumijeva vodu i čajeve, a dobiva se i kroz voće i povrće. Veću količinu tih namirnica možete uzimati kroz shakeove (smoothieje), koje oboljeli pripremaju dodajući im enteralne pripravke - kaže Sandra Karabatić. Enteralni pripravci su bogati nutrijentima, ali ipak nisu obrok, kako se često smatra, nego se uzimaju kao međuobrok, polagano, u malim gutljajima kroz 10-15 minuta uz istodobno uzimanje tekućine, najbolje vode. Kao međuobrok se još mogu uzimati i orašasti plodovi.

Tijelo oslabljuje i prehlada

Gubitak tjelesne težine kod oboljelih od onkoloških bolesti može biti rezultat metabolizma samog tumora ili popratna pojava specifičnog onkološkog liječenja. Imunološki sistem posebno je ranjiv pa tijelo može ‘oslabiti” obična prehlada, stoga nije čudno da se ubrzano gubi na masi.

  • 8000 ljudi u Hrvatskoj svake godine bolest uspješno drži pod kontrolom, dok brojke pokazuju da izliječenih, živih bolesnika s rakom ima oko 150.000. Tako zajedno s članovima obitelji čak je 600.000 emocionalno uključenih u tu bolest.
  • 20 posto bolesnika umre zbog pothranjenosti koja se javlja kod smanjenog apetita, otežanog gutanja, proljeva i povraćanja. Oboljeli pretražuju po Googleu što je dobro i što nije, a to dovodi i do isključivanja nekih određenih namirnica s jelovnika, kaže sestra Sandra Karabatić.

Zdrava hrana pomaže oboljelima

1. MANJE INFEKCIJA - Dovoljan unos kalorija i hranjivih tvari pomaže održati zdravu težinu. Uz kvalitetnu prehranu oboljeli imaju manje infekcija.

2. BLAŽE NUSPOJAVE - Uz pravilnu prehranu bolje je podnošenje onkološkog liječenja te su blaže nuspojave.

3. BRŽI OPORAVAK - Kvalitetna prehrana omogućuje brži oporavak i kraći ostanak u bolnici

4. BEZ KOMPLIKACIJA - Zdrava prehrana smanjuje rizik pojave komplikacija nakon operacije

5. PREŽIVLJAVANJE - Važno je kvalitetno se hraniti zato što tako povećavate šanse za preživljavanje

Mislili da im je sin nespretan, a onda saznali da ga ubija tumor
Mislili da im je sin nespretan, a onda saznali da ga ubija tumor

Što jesti?

1. Ako imate rane u ustima, upalu usne šupljine ili otežano gutate

- jedite tekuću, zgnječenu ili meku hranu (juhe, kaše, tjesteninu) kad god je moguće

- jedite obroke s napicima, umacima, preljevima, radi lakšega gutanja. Pokušavajte izbjegavati gaziranu vodu i napitke te pretjerano vruće napitke

- često ispirite usta da biste sluznicu održali vlažnom

- žvačite gume za žvakanje bez šećera jer one povećavaju izlučivanje sline i pomažu održati dobru oralnu higijenu

2. Ako imate mučninu i povraćate

- Jedite lako probavljivu hranu, meko voće poput banane, nemasni jogurt, piletinu bez kože, krumpir, tjesteninu. Izbjegavajte slatka, aromatična i začinjena te mesna jela

- jedite krekere, dvopek, trajna peciva za smirenje želuca i probavnog trakta

- jedite u dobro provjetrenom prostoru

- trudite se ne jesti barem dva sata prije kemoterapije i radioterapije

3. Preporuke kod proljeva

- pijte dovoljno tijekom dana - vodu, biljne i voćne čajeve, te se trudite ograničiti kofein, gazirane napitke i gaziranu vodu, sokove i napitke s dodanim šećerom te alkohol

- hrana koja se dobro podnosi: meso (izbjegavajte kobasice), riba, krumpir, mrkva, banane, jabuke, tjestenina, riža, kuhano povrće ili na pari, kruh i kuhana jaja

- trudite se smanjiti unos hrane koja napuhava (cvjetača, kupus, luk, grah) i voće

- mliječni proizvodi, jogurt

i sirevi dobro se podnose

- treba izbjegavati začinjenu hranu

Hrana koja uništava stanice raka ili usporava njihov razvoj
Hrana koja uništava stanice raka ili usporava njihov razvoj

4. Za ljude koji imaju kroničan zatvor

- jedite uvijek u isto vrijeme kako bi stolica bile redovita

- jedite hranu s visokim udjelom vlakana, primjerice sirovo povrće, voće, cjelovite žitarice, zobenu kašu

- pijte barem 2,5 litara tekućine na dan. Prikladni su voda, čajevi, voćni sokovi, ali izbjegavajte sok od grejpa jer može smetati kod određenih lijekova

- povećajte unos kisele hrane, primjerice kiselih mliječnih proizvoda, poput jogurta, ali i kiselih sokova

- redovito vježbajte, po mogućnosti i svaki dan, jer fizička aktivnost potiče probavu

5. Ako vam hrana ima drukčiji okus

- iskušajte razne vrste hrane, možda otkrijete novu omiljenu hranu

- iskušajte nove biljne i ostale začine

- ako su vam neki napici previše slatki ili jaki, razrijedite ih

- nekima hladna ili ohlađena hrana ima bolji okus od tople hrane

Onkolog s rakom: Deset savjeta kako se zaštititi od karcinoma
Onkolog s rakom: Deset savjeta kako se zaštititi od karcinoma

Namirnice u borbi sa stanicama raka:

LAN - Utječe na veličinu tumora debelog crijeva i sprečava širenje raka prostate.

Photos

ZELENI ČAJ - Polifenoli izravno inhibiraju razvoj različitih vrsta raka.

BOROVNICA - Antocijan smanjuje rast te potiče samouništenje stanica raka dojke, debelog crijeva i prostate.

JABUKE - Flavonoidi poput kvercetina i triterpenoida usporavaju razvoj raka debelog crijeva, pluća i dojke.

RAJČICA - Likopen je snažan antioksidant koji je pokazao pozitivan učinak u brojnim istraživanjima, a uz rak prostate, učinak je zabilježen i kod raka dojke i pluća.

ORASI - Sadrže i elagičnu kiselinu čije bakterije u probavnom traktu tu kiselinu pretvaraju u urolitine, koji imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje.

Očuvajte težinu

Onkolog s rakom: ‘Prehranu ne mijenjajte, ali klonite se stresa’
Onkolog s rakom: ‘Prehranu ne mijenjajte, ali klonite se stresa’

Lijepo serviran obrok i prozračena prostorija

Neka obrok bude fino serviran. Lijepo složeni obroci ključni su doživljaj za oboljele. Potrebno je uzeti vrijeme za pripremu obroka i jesti u miru, kaže sestra Sandra Karabatić. Prozračena prostorija i tehnika pravilnog disanja imaju blagotvorni učinak na povećanje apetita te smanjenje osjećaja mučnine i povraćanja.

Koraci koji mogu povećati unos kalorija:

- Jedite u bilo koje doba dana, čak i kasnije navečer.

- Posebno jedite hranu u kojoj uživate i kad god to poželite.

- Jedite manje porcije, ali češće.

- Jedite nekoliko dodatnih visokokalorijskih međuobroka.

- Pokušajte održati uravnoteženu prehranu.

- Održavajte dnevne mentalne i fizičke aktivnosti kako biste stimulirali apetit.

- Nemojte žuriti i uživajte u hrani.

 

Gubitak težine kao veliki problem - javlja se kod 50 posto bolesnika

Oboljeli od raka suočeni su s brojnim simptomima i popratnim pojavama koje narušavaju svakodnevno funkcioniranje. Popratne pojave dijele se na one vezane uz samu bolest i one koje su rezultat specifičnog onkološkog liječenja (kemoterapija, radioterapija i ostali načini liječenja). 

- Bolest prate umor, otežano gutanje, bol i tumorska anoreksija/kaheksija. Popratne pojave vezane uz specifično onkološko liječenje su mučnina i povraćanje, proljev, opstipacija, alopecija, promjene osjetila okusa, upala jednjaka, umor, anemija, leukopenija, trombocitopenija, infekcije, bolovi i trnci u mišićima nogu, promjene na koži, bol, te anoreksija/kaheksija. Važno je istaknuti kako većinu možemo spriječiti ili ublažiti pravovremenim prepoznavanjem i intervencijom. Kod mučnine i povraćanja, dvije najčešće popratne pojave kod onkoloških bolesnika, na raspolaganju je velik broj lijekova koji ih uspješno mogu ublažiti, a to je važno da pacijenti znaju. Popratne pojave neovisno o uzroku su međusobno povezane i jedna može doprinijeti pojavi druge kao u slučaju anoreksije/kaheksije - objašnjava Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra, koja okuplja oboljele od raka pluća i drugih plućnih bolesti. 

Anoreksiju, odnosno gubitak apetita, dodaje, uzrokuju produkti tumora i domaćina, smanjen osjet okusa, otežano gutanje, upala sluznice usne šupljine, usporeno pražnjenje želuca, mučnina i povraćanje, sindrom opstrukcije crijeva, bol, te depresija. 

- Posljedica anoreksije je smanjen unos hrane što rezultira gubitkom težine. Stoga moramo razlikovati gladovanje i kaheksiju. U jednom i drugom slučaju dolazi do smanjenja tjelesne težine, no kod gladovanja se gube masti, dok kod kaheksije dolazi do razgradnje proteina i gubitka mišićne mase. Prema nekim istraživanjima kaheksija se javlja kod 50 posto bolesnika, neovisno o stadiju bolesti. Posljedice tumorske anoreksije/kaheksije su smanjena učinkovitost liječenja tumora, otpornost prema infekcijama, oslabljen odgovor na liječenje tumora, smanjena tjelesna izdržljivost, pogoršano psihičko stanje, odustajanje od operativnog zahvata, češće postoperativne komplikacije, lošiji rezultati liječenja, produžena hospitalizacija - objašnjava medicinska sestra Karabatić. Zato je nutritivni status bolesnika važan čimbenik za ishod i oporavak od bolesti, a pogotovo i zato jer neki i prije dijagnoze već izgube na težini. Održavanje poželjne težine, pak, osigurava dovoljno energije za terapiju i oporavak. 

Zbog svih navedenih promjena u tijelu kod oboljelih se može javiti velik umor i bezvoljnost. 

- Za bolesnika nekad nije lako prihvatiti bolest, pa se i na to treba obratiti pažnja (promjene načina hranjenja, gubitak apetita). Ključ je informirati pacijenta i članove njegove obitelji kako bi znao što može očekivati te da postoje metode koje će mu pomoći da prevlada smanjenu želju za jelom. Kad mu se pruži pomoć najčešće se apetit vraća ili su intervali u kojima otežano jede, kraći - kaže Sandra Karabatić.

 

Savjet kad se krenete "samoliječiti"

Iz mog iskustva, u trenutku dijagnoze ljudi posežu za "instant rješenjima". Skloni su nabavi suplemenata u ljekarnama ili preko interneta. Svatko u tom trenutku ima potrebu pronaći nešto za sebe, što će mu pomoći u ozdravljenju. To je razumljivo, ali svakako prije konzumiranja se treba konzultirati s timom za liječenje što i kada uzimati uz standradnu terapiju. Jetra ne može sve to metabolizirati ako se dodaci počnu odjednom koristiti. Vaš tim pomoći će vam kako i kada ćete te pripravke uzimati, a kako se ne bi onemogućilo djelovanje nekih lijekova ili došlo do poremećaja laboratorijskih nalaza, objašnjava Sandra Karabatić.

- U nekom trenutku čak 90 posto oboljelih napravi neku promjenu u načinu ishrane. No preporuka je da sve promjene koje se uvode treba iskomunicirati i potražiti pomoć profesionalaca, kako i savjet nutricionista ako je potrebno. Povjerenje i suradnja sa timom koji skrbi za pacijenta je ključ uspjeha i ishoda liječenja - zaključuje Sandra Karabatić.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'
FRUSTRIRANA JE

Talijanku Ines optužili da nije stvarna: 'Toliko sam lijepa da ljudi misle da me stvorio AI'

Umjetna inteligencija sve je prisutnija u svijetu ljepote, a nemoguće lijepe ikone gledaju nas s Instagrama te se uistinu čine stvarnima. Čak se s time 'bore' i one koje uistinu postoje

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 27. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...