Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Blagodati jutarnje meditacije: Evo čemu ona koristi i kako ju prakticirati za fizičko zdravlje

Blagodati jutarnje meditacije: Evo čemu ona koristi i kako ju prakticirati za fizičko zdravlje
3

Jutarnja meditacija mogla bi vam dati više energije i fokusa da lakše i bezbolnije prođete kroz dan, bez stresa. Osim toga, meditiranje kada se probudite pomaže vašem zdravlju

VIDEO

U studiji iz 2019., objavljenoj u časopisu Behavioral Brain Research, ljudi koji nikada prije nisu meditirali počeli su raditi meditaciju u trajanju od 13 minuta tijekom osam tjedana. Nakon tog perioda osjećali su manje tjeskobe, negativnog raspoloženja i umora. Također su poboljšali memoriju i pažnju u usporedbi s kolegama koji su umjesto meditacije slušali podcaste.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:44

Osim ove studije, ona objavljena u izdanju časopisa The Journal of Positive Psychology za 2020. godinu otkrila je da 15 minuta meditacije dnevno može učiniti da se osjećate kao da ste cijeli dan proveli odmarajući. Drugim riječima, bit ćete opušteniji.

Mnogi slavni, poput glazbenice Alice Keys i drugih, prakticiraju jutarnju meditaciju koja im popravi fokus i pomogne im da prođu dan bez stresora, piše Reader's Digest.

Jutro je dobro za meditiranje zato jer nam jutro dolazi prvo, prije nego što uđemo u naš užurbani ostatak dana i prije nego se primimo ispunjavanja popisa obaveza.

- Vjerojatnije je da će vam meditacija postati navika ako ju uklopite u postojeću rutinu. Ja primjerice svako jutro skuham kavu i odem meditirati - kaže Cortland Dahl, znanstvenik Centra za zdrav um.

Vaša rutina može izgledati drugačije, ovisno o tome kako provodite svoja jutra. Možete napraviti kavu, odraditi jutarnje vježbe za mozak, a zatim krenuti meditirati. Možda vam to neće odgovarati pa ćete se ustati iz kreveta i prvo krenuti meditirati pa nakon toga sve ostalo. Ne postoji najbolji način. Svoju rutinu morate prilagoditi sebi, onako kako vama odgovara. 

- Bez obzira na to kako ili kada meditirate, ključno je to raditi dosljedno. Bez toga nemate ništa - govori Dahl.

Započnite s malim ciljevima i razumnim očekivanjima. Čak i mini meditacije mogu ublažiti stres i tjeskobu. Ispunjavajte svoje ciljeve i budite uporni.

- Recite samom sebi: 'Popit ću šalicu kave i odmah nakon toga odraditi 10-minutnu meditaciju'. Nakon što prođe tjedan dana, razmislite o tome kakav je to na vas ostavilo učinak i provjerite trebate li nastaviti s tim - savjetuje znanstvenik.

Odgađate spavanje zbog serije i skrolanja jer želite vrijeme za sebe? Evo zašto je to loše za vas
Odgađate spavanje zbog serije i skrolanja jer želite vrijeme za sebe? Evo zašto je to loše za vas

Budite strpljivi

Blagodati meditacije ne javljaju se preko noći. Ako rezultate očekujete odmah pogriješit ćete. Može proći i tri mjeseca dok ne počnete primjećivati razliku u vašim osjećajima i tijelu. 

Ako pomislite da meditacija ne uspijeva samo znajte da niste sami. Nasmijte se, nastavite dalje i utješite se činjenicom da prolazite kroz proces koji su prošli i mnogi drugi prije vas.

Svjetski dan zdravlja: Gradimo pravedniji i zdraviji svijet za sve
Svjetski dan zdravlja: Gradimo pravedniji i zdraviji svijet za sve

Postavite ciljeve 

Ako niste jutarnja osoba, nije realno misliti da ćete se probuditi ranije kako biste meditirali. Pronađite najbolje vrijeme koje vam odgovara. Možda je to nakon večere ili prije spavanja.

- Postoje mnoge vrste meditacija, a neke bi mogle biti prikladnije za jutra - govori Dahl.

Meditacija vođena svrhom i vrijednostima može se raditi s trenerom, ai i ne mora. Tijekom ove vrste meditacije postavljate jasne namjere za svoj dan, vezujući ih za svoju svrhu i vrijednosti. Umjesto da se usredotočite na svoje disanje koncentrirate se na svoju svrhu dok meditirate na mirnom mjestu.

Uz transcendentalnu medijaciju, vježbat ćete dva puta dnevno po 20 minuta. Ovom praksom jutarnja i večernja meditacija imat će smisla.

Umjesto da brinete meditirate li pravilno, usredotočite se na vježbanje svaki dan, čak i ako je to samo pet minuta. Ne samo da ćete fizički biti bolje nego i psihički.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'