Lifestyle

Komentari 2

Blagodati rotkvica: Ubrzavaju probavu i uklanjaju loš zadah, a tu je i trik kako ukloniti ljutinu

Blagodati rotkvica: Ubrzavaju probavu i uklanjaju loš zadah, a tu je i trik kako ukloniti ljutinu

Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih

Jeste li znali da su bile vrlo cijenjene još u davna vremena? Uzgajaju se već više od 3000 godina. Stari Grci prinosili su ih kao žrtvu bogovima, a Rimljani su radnicima davali plaću u rotkvicama.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pune su vitamina i minerala kao što su bakar, mangan, kalij, vitamina C, K i B6, a sadrže i kalcij, željezo, fosfor, cink i natrij. 

Njezina ljekovita svojstva vrlo su poznata i ovim povrćem su se liječile mnoge tegobe još prije pojave lijekova, a mnogi ih koriste i danas kao alternativu modernoj medicini. Crne rotkvice su ljekovitije od crvenih. 

Trik kako im ublažiti ljutinu

Trik je u tome da je gotovo sva ljutina sadržana u kori rotkvice. Kada ih ogulite, i ona će nestati. Istina je, rotkvice će tada biti posve bijele, ali ukusne pa će i najmlađi članovi obitelji, koji preferiraju blažu hranu, pojesti ovo zdravo povrće. 

Sirup za iskašljavanje od rotkvica

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna

Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu žlicu prije jela.

Pomažu i kod uboda kukaca

Sok od rotkvica neki ljudi koriste kao odličan tretman kod uboda pčela, stršljena i osa jer smanjuje bol i oteklinu. Iscijedite sok i nanesite ga na mjesto uboda više puta. Možete i namočiti komad vate u sok i držati na oteklini.

POGLEDAJTE I 'DOM IZ BAJKE' OBITELJI KRETZ:

Najčitaniji članci