Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Blitva je zelena kraljica ljetnog stola i mnogo je više od priloga

Blitva je zelena kraljica ljetnog stola i mnogo je više od priloga
6

Od vječnoga klasika, ribe s kuhanim krumpirom i češnjakom, blitva postaje zvijezda koja se zbog intenzivne boje dodaje juhama i složencima, ali i palačinkama

VIDEO

Budući da je niskokalorična, blitva je idealna za pripremu laganih obroka, no unatoč tome vrlo je zasitna, a i dugo se probavlja, pa je se ne smije odjedanput previše pojesti.  

Prije pripreme potrebno je očistiti listove, a čuvate li je u hladnjaku, može izdržati i do tjedan dana. S obzirom na to da se stabljike blitve moraju kuhati dulje od listova, odvojite ih i stavite kuhati malo prije listova. Kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka, blitvu je dovoljno kuhati od pet do sedam minuta, a ako kuhate mladu blitvu, dovoljne su dvije, tri minute. 

Pomalo gorak okus može se ublažiti tako da listove prije pripreme kratko uronite u proključalu vodu zakiseljenu limunovim sokom. Isperite je i pripremite prema receptu. Lisnatu aromu prigušit će dodavanje mlijeka ili vrhnja. I dok se u Dalmaciji uz ribu priprema kuhana blitva te krumpir s češnjakom i maslinovim uljem, Talijanima je draža narezana na trake te propirjana na mješavini maslinova ulja i maslaca. 

Može se propirjati i na luku uz dodatak mljevene slatke paprike, grožđica i poprženih orašastih plodova. Tako pripremljena odlično paše uz rižu, ribu ili meso.  Zbog intenzivne zelene boje blitva se može dodati povrtnim ili mesnim juhama, a od nje možete pripremiti i ukusnu krem-juhu, u koju dodajte popržene kockice kruha. Pomiješana s ricottom ili pršutom, blitva može poslužiti kao punjenje za raviole i torteline. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od gratinirane blitve pripremaju se pite, fritaje, složenci, rolice ili popečci od blitve. Brzu i jednostavnu večeru dobit ćete ako na zagrijanome maslacu popržite luk, češnjak i grubo narezanu blitvu koju zalijte razmućenim jajem, posipajte sirom i ispecite u pećnici. U posljednje vrijeme prave se i pizze s blitvom i sirom, a od te kombinacije rade se i slasne palačinke.

Slasni popečci od blitve s rajčicama

Sastojci: 500 g blitve, 100 g sira, 2 češnja češnjaka, jaje, 2 žlice maslinova ulja, sol, papar, krušne mrvice, peršin

Priprema: Blitvu dobro operite i skuhajte. Ocijedite je te izgratinirajte. Dodajte nasjeckan češnjak, peršin, sir, jaje, mrvice, sol i papar. Dobro izmiješajte smjesu te rukama oblikujte pljeskavice. Dok ih oblikujete, namažite ruke brašnom jer je smjesa ljepljiva. Uvaljajte pljeskavice u mrvice i stavite peći na ulje koje ste prethodno zagrijali. Poslužite ih sa svježim rajčicama ili umakom prema želji.

Quiche s blitvom i gljivama

Sastojci: 500 g blitve, 200 ggljiva, 4 jaja, 3 šalice sira, žlica maslinova ulja, 200 ml mlijeka, luk, sol, papar

Priprema: Na maslinovu ulju pirjajte nasjeckani luk, gljive i narezanu blitvu dok ne omekšaju te ih začinite. U istučena jaja dodajte mlijeko i naribani sir pa umiješajte luk, gljive i blitvu. Smjesu ulijte u kalup i pecite od 35 do 40 minuta  na 200°C. Kad je quiche gotov, narežite ga i poslužite odmah.

Pečene palačinke s blitvom

Sastojci: dl mlijeka, 1,5 dl mineralne vode, 150 g brašna, 2 jaja, 800 g blitve, 2 češnja češnjaka, luk, sol, papar, krušne mrvice, vrhnje za kuhanje, ulje

Priprema: Zamijesite tijesto za palačinke i ostavite da stoji 20 minuta. Napravite i ispecite palačinke. Listove blitve narežite na trake. Nasjeckani češnjak i luk pirjajte na maslacu 15-ak minuta pa dodajte blitvu i pirjajte još deset minuta. Začinite te dodajte mrvice i vrhnje. Nadjenite palačinke i zapecite ih 15-ak minuta na 180°C.

Lignje punjene blitvom i krumpirom

Sastojci: 500 g lignji, 200 g krumpira, 200 g blitve, jaje, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, peršin, sol, papar

Priprema: Lignjama odsijecite krakove, nasjeckajte ih i popržite. Krumpir i blitvu skuhajte te usitnite. U smjesu dodajte krakove, a zatim njome napunite lignje i zatvorite ih čačkalicama. Lignje namažite uljem i pecite oko pola sata na 150°C. Uz bilo koje punjene lignje odlično ide kuhana blitva s krumpirima.

Krem-juha od blitve

Sastojci: 500 g blitve, 250 g krumpira, 100 g vrhnja, 2 češnja češnjaka, sol, papar, žlica maslaca, luk, vegeta

Priprema: Popržite usitnjeni luk na maslacu pa dodajte nasjeckani češnjak i puno vode. Kad sve zakuha, ubacite narezani krumpir i blitvu te malo vegete. Kuhajte 15-ak minuta, a onda smjesu usitnite mikserom kako bi postala kremasta. Začinite juhu solju i paprom, umiješajte vrhnje te poslužite.

Recept za lagani ljetni ručak, brancin s pinjolima i blitvom, pročitajte na zdravakrava.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'