Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bol nestaje uz pritisak na određene akupresurne točke

Bol nestaje uz pritisak na određene akupresurne točke
3

Pritiskanje točno određenih točaka na licu ublažava ili sprečava glavobolje, probleme sa sinusima, bolna leđa, pa čak i uljepšava lice prema vjerovanju Kineza

VIDEO

Akupresura ili točkasta masaža drevna je metoda kojom se ublažavaju bolovi, a djeluje tako da se prstima pritišću različite točke na stopalima, prstima ili rukama koje odgovaraju unutarnjim organima. No u posljednje vrijeme sve se više pritišću samo točke lica jer licem prolaze brojni meridijani. Prema kineskoj medicini, vitalna energija prolazi tijelom kroz 12 meridijana, a oni povezuju akupresurne točke i unutarnje organe. 

Blokiranje tih putova narušava ravnotežu, što može izazvati razne bolove, napetosti, nesanicu... Stručnjaci koji se bave akupresurom lica kažu da čak mogu osjetiti promjene u teksturi lica koje su rezultat neravnoteže. Pritišćući akupresurne točke, prstima “razbijaju” te naslage, uravnotežuju energiju, poboljšavaju cirkulaciju i tonus kože te opuštaju mišiće.

- Akupresura je učinkovita zato što si sami možemo pomoći, tj. tretirati akupresurne točke za određene tegobe za koje se primjenjuju različite akupresurne točke. Pritisci se prilagođavaju kvaliteti određene točke, a traju od minute do minute i pol - poručuje shiatsu praktičarka Tatjana Rutonić.

- No i stil života utječe na učinkovitost akupresure jer što osoba kvalitetnije živi, to je učinak akupresure vidljiviji - kaže Tatjana. Primjerice, muči li vas žgaravica, možete pritisnuti i kružiti po trima točkama za trbuh i tanko crijevo. Imate li problema sa sinusima, možete pokušati ublažiti bolove pritiskanjem akupresurnih točaka za debelo crijevo, trbuh, mjehur i žuč. 

Uklanja bolove i napetost u leđima

Akupresura uklanja i bolove u leđima jer su važne točke smještene s obiju strana kralježnice, a učinak može trajati gotovo šest mjeseci. Pritiskanjem svih triju točaka za žuč i mjehur na licu ljudi sami mogu pokušati ukloniti bolove u leđima.

Učinkovita je kod stresa i napetosti

Akupresura djeluje na parasimpatičku granu autonomnoga živčanog sustava, a ona aktivira procese samoiscjeljenja u tijelu. Upravo je stres glavni razlog budućih tegoba, pa je akupresura odlična preventivna tehnika, savjetuje Tatjana Rutonić.

Glavobolja se liječi na sljepoočnicama

Pritiskom kažiprstima i srednjacima na sljepoočnice ublažavaju se i sprečavaju glavobolje te problemi s očima. Pritiskanje i masiranje po sredini čela pomaže i kod nesanice te stresa. Masiranje točaka kraj nosnica dobro je za sinuse.

Lice je ljepše uz akupresuru 

Kinezi su tisućama godina upotrebljavali akupresurne točke za tretmane ljepote jer se akupresurom poboljšava tonus mišića lica i pojačava cirkulacija. Pritiskom prsta na određene točke oslobađaju se i uklanjaju toksini, a to poboljšava izgled.

Riječ stručnjaka, Tatjana Rutonić, shiatsu praktičarka i shiatsu učiteljica u Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatske u Makronovi:

Akupresura se primjenjuje na svim dijelovima tijela ovisno o položaju akupresurnih točaka, a ne nikad samo na licu, gdje postoje samo neke točke za različite tegobe. Akupresura pomaže kod različitih simptoma kao što su glavobolja, PMS, kronični umor, razne vrste bolova u kralježnici, prehlada, gripa... Što su simptomi kraći, to je učinak bolji, no kad postanu kronični, tad obvezno treba posjetiti liječnika. 

Akupresurom možeš otvoriti i dišne puteve, te aktivirati disanje i protok energije. Više o tome pročitaj na zdravakrava.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju