Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bolesti na koje ukazuju stopala: Deficit vitamina, loš rad jetre...

Bolesti na koje ukazuju stopala: Deficit vitamina, loš rad jetre...

Puno puta ste vjerojatno čuli da su stopala ogledala zdravlja, a evo koja zdravstvena upozorenja ona najčešće pružaju. Rane mogu biti znak dijabetesa, hladna stopala problema s hipotireozom

VIDEO

Bez obzira koliko pozornosti obraćali inače na stopala, postoje neka stanja koja ne možete ignorirati. Ukazujemo vam stoga na četiri problema sa stopalima i što oni mogu značiti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:35

1. Hladna stopala

Možda vas muči: Hipotireoza ili anemija

Ako redovito posežete za čarapama, možda bolujete od hipotireoze, poremećaja rada štitnjače, pri čemu ona ne proizvodi dovoljno hormona koji pomažu u reguliranju metabolizma. Tromi metabolizam očituje se i način da tijelo ne može generirati toplinu, zbog čega će vam ruke i noge biti uvijek hladne.

- Međutim, postoje i drugi razlozi za hladne noge, koji mogu biti; anemija, dijabetes, Raynaudov fenomen, hipotireoza i drugi rjeđi uzroci koje treba provjeriti s liječnikom - kaže Dina Gohil, osnivačica DG Podiatrist za Daily Mail

U slučajevima hladnoće stopala, predlaže načine na koje ih možete ugrijati:

  • Redovito masirajte stopala od pete prema gore do prstiju
  • Nosite toplije mješavine čarapa tj. Merino vune i izbjegavajte pamuk
  • Nosite obuću koja pomaže zadržati toplinu
  • Isprobajte grijače za stopala
  • Za kišovitog vremena pokušajte nositi nepropusnu obuću kako biste spriječili prodiranje vlage i hlađenje
  • Izbjegavajte kofein: to uzrokuje stezanje krvnih žila, što može ograničiti protok krvi do ekstremiteta
Hormonalna neravnoteža: 'Tad ste usporeni, osjećate se umorno i imate lošu cirkulaciju'
Hormonalna neravnoteža: 'Tad ste usporeni, osjećate se umorno i imate lošu cirkulaciju'

2. Oticanje stopala

Možda vas muči: Edem ili bolesti srca, jetre ili bubrega

Oticanje stopala može se dogoditi iz nekoliko razloga, a najčešći razlog je zadržavanje tekućine poznato kao edem. Putovanje zrakoplovom, dugo stajanje ili sjedenje može otežati tijelu pumpanje tekućine natrag u srce zbog neaktivnosti mišića. Postoje i drugi razlozi zbog kojih noge mogu nateći, poput trudnoće, venske insuficijencije, ozljede stopala i gležnja, krvnog ugruška, infekcije, dijabetesa, bolesti srca, jetre ili bubrega, pa čak i nuspojava lijekova.

Jednom natečene, podizanje nogu vrlo je korisno, jer će to pomoći tijelu da vrati tekućinu nazad, zauzvrat smanjujući oticanje.

Drugo, nošenje obuće s dovoljnim prostorom koji omogućuje oticanje ili čarape koje omogućuju povećanje može biti uistinu korisno u prevenciji žuljeva, posjekotina, infekcija i bolova..

3. Žuti nokti na nogama

Možda vas muči: Sindrom žutih noktiju

Žutilo na noktima obično uzrokuje blaga pojava lako izlječivih gljivica. No u rijetkim slučajevima može biti i simptom ovog poremećaja koji je povezan s nedijagnosticiranim dišnim problemima i limfedemom - stanjem koje uzrokuje zadržavanje tekućine, te izaziva oticanje ruku ili nogu.

Sve više oboljelih: Zbog Covida je nastao novi tip dijabetesa?
Sve više oboljelih: Zbog Covida je nastao novi tip dijabetesa?

4. Povećan nožni palac

Možda vas muči: Giht

Giht se smatra jednim od najbolnijih vrsta artritisa, a javlja se kad se razina mokraćne kiseline podigne do točke na kojoj se oštri kristali sakupljaju u zglobovima. Iako nije poznato zbog čega se to događa, mokraćna kiselina se često gomila u zglobovima nožnog palca.

5. Ispucale pete

Možda vas muči: Nedostatak vitamina, gljivična infekcija

Ispucale pete, poznate i kao pukotine ili ragade, vrlo su česte i vidljivo uočljive. Mogu biti bezbolne i površne ili duboke i vrlo bolne. Pojavljuju se kao rezultat gubitka vlage u petama, a dok hodamo pritisak na podlogu uzrokuje pucanje žuljeva na petama.

Neki od najčešćih uzroka su pretilost, starenje, trudnoća, hipotireoza, dijabetes, gljivična infekcija, nedostatak vitamina i biomehanička neravnoteža poput ravnih stopala.

Da biste spriječili pucanje peta, pobrinite se da pijete dovoljno vode, tijekom tjedna upotrijebite rašpu za noge ili stopala ili dobar tretman s kremom sa što većom koncentracijom uree.

Liječnici: 7 tipova boli u prsima koje nikako ne treba ignorirati
Liječnici: 7 tipova boli u prsima koje nikako ne treba ignorirati

6. Grčevi u stopalima

Možda vas muči: Nedostatak minerala

Iako je čest uzrok grčeva u stopalima dehidracija (pazite da pijete dovoljno vode tijekom cijelog dana), u nekim situacijama neravnoteža elektrolita može uzrokovati nagla grčenja mišića u stopalima čime signalizira da tijelu nedostaje nužnih minerala poput kalija, magnezija i kalcija, piše Huffington Post.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku