Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Borba za očuvanje panda šteti ostalim sisavcima na području

Borba za očuvanje panda šteti ostalim sisavcima na području

Borba za spas divovskih panda jedan je od uspjeha u očuvanju neke divlje vrste. Trud uložen u stvaranje sigurnog staništa, spriječio je njihovo istrebljenje, no što je s ostalim sisavcima koji žive na istome prostoru

VIDEO

Novo istraživanje ukazuje na to da je dio sisavaca s istog područja imao koristi od truda uloženog u očuvanje pande, dok nekim vrstama on nije išao u prilog, piše BBC.

POGLEDAJTE VIDEO (pandu spasili od raka testisa):

Pokretanje videa...

01:01

Leopardi, snježni leopardi, vukovi i azijski divlji psi gotovo su u potpunosti iščezli s većeg dijela zaštićenih područja. Sječa šuma, krivolov i bolesti dovele su ih do ruba izumiranja, a njihov nestanak mogao bi rezultirati "velikim promjenama, čak i kolapsom dijela ekosustava", tvrde kineski znanstvenici. Bez leoparda i vukova, jeleni i stoka mogli bi lutati bez nadzora, nanoseći pritom štetu prirodnim staništima te oštetiti ili uništiti prirodna staništa drugih životinja, uključujući i ona na kojima žive pande.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U nastojanju da očuvaju šume za pande, borci za očuvanje prirode vjerovali su da čine dobro i ostalim vrstama koje ondje žive. Takav je pristup pozitivno utjecao na dio životinja, no imao je suprotan učinak na velike mesoždere poput leoparda i vuka, smatra suautor studije, dr. Sheng Li s Pekinškog sveučilišta.

20 namirnica protiv starenja: Rajčica štiti kožu od posljedica sunca, a limun čuva mladolikost
20 namirnica protiv starenja: Rajčica štiti kožu od posljedica sunca, a limun čuva mladolikost

Kineski znanstvenici vjeruju da je potrebno primijeniti širi, holistički pristup kako bi se upravljalo ekosustavom koji naseljavaju pande, a da istodobno ostale životinjske vrste s istog područja ne budu ugrožene. Da bi u tomu i uspjeli znanstvenici ističu kako je potrebno poduzeti niz mjera, među kojima je stroža kontrola krivolova te obnova staništa za životinje kojima se hrane mesožderi. 

Borba daje rezultate

Divovske pande dokaz su da borba za očuvanje divljih životinjskih vrsta uspijeva. Broj ovih životinja u divljini konačno se povećava, nakon višegodišnjeg opadanja.

Preslatke pande

Godine 2016. njihov je status iz "ugrožene" prešao u "ranjivu" vrstu na službenoj Crvenoj listi životinja na rubu izumiranja.

Prepoznatljivi crno-bijeli sisavci poznati su kao takozvana "kišobran vrsta", ona čiji opstanak predstavlja nužnost za pravilno funkcioniranje ekosustava te se, pomažući njima, pomaže i ostalim vrstama iz iste zajednice.

U slučaju panda, očuvanje šuma u kojima žive pokazalo se dobrim za brojne životinje, među kojima su ptice i mali mesožderi, no veći predatori, poput leoparda, snježnog leoparda, vuka i malo poznatoga azijskog divljeg psa izvukli su kraći kraj. S istodobnim uspostavljanjem rezervata panda šezdesetih godina 20. stoljeća sve četiri spomenute vrste gotovo su nestale s tih prostora. Leopardi su nestali s 81 posto područja, snježni leopardi s 38 posto, vukovi sa 77 posto, a azijski divlji psi s 95 posto područja. 

Znate li kako se sladoled stavlja u zamrzivač? Mama otkrila trik
Znate li kako se sladoled stavlja u zamrzivač? Mama otkrila trik

Njihov je broj ondje sada vrlo malen. Azijskoga divljeg psa uspjeli su zamijetiti i snimiti samo četiri puta, a ondje je čak 8000 nadzornih postaja i više od milijun i pol dana snimki kamerama.

Treba gledati širu sliku

Profesor Samuel Turvey iz Udruge zoologa Londona, koji nije sudjelovao u studiji, smatra da se borba za očuvanje vrsta u Kini i drugdje često temeljila na zaštiti staništa specifične "vodeće vrste", što je koristilo i regionalnoj biološkoj raznolikosti. To se odnosilo na divovske pande u središnjoj Kini i na gibone u Hainanu.

"Rezultat takvog pristupa je značajan oporavak nekih važnih životinjskih vrsta, no u sklopu nastojanja da se očuva biološka raznolikost nekog područja mora se voditi računa i o ljudskoj aktivnosti na široj razini ekosustava jer bi u suprotnome ostale vrste mogle odande nestati", smatra prof. Turvey. 

Promjene vremena mogu biti jako opasne: Naučite se zaštititi
Promjene vremena mogu biti jako opasne: Naučite se zaštititi

U sklopu studije znanstvenici su analizirali podatke sa 73 zaštićena područja, uključujući 66 prirodnih rezervata u kojima žive pande.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Ecology and Evolution. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno