Uz malo mašte i fondanta izradite šumske gljive ili likove od marcipana te ukrasite bajkovite blagdanske rolade. Pronađite inspiraciju za vječni blagdanski kolač
Božićni panj - najfiniji kolač koji čuva tradiciju od zaborava
Snježno drvo
Sastojci: 8 jaja, 14 žlica šećera, 8 žlica brašna, 2 žlice kakaa, 1/2 praška za pecivo; Krema: 125 g maslaca, 125 g mascarponea, 125 g šećera u prahu, 4 dl mlijeka, 4 žlice brašna, naranča, 3 dl vrhnja za šlag, 100 g čokolade za kuhanje
Priprema: Pjenasto miješajte šećer i žumanjke dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga naizmjence s brašnom pomiješanim s praškom za pecivo. Sve lagano kuhačom umiješajte u kompaktnu smjesu. Lim obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pola smjese izlijte na papir, a u drugu polovicu umiješajte kakao. Prelijte ga preko svijetle smjese, a zatim vilicom izmiješajte smjesu kako bi rolada ispala šarena. Stavite je u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta.
U mlijeku skuhajte brašno da dobijete gustu kremu, a zatim pustite da se ohladi. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer te dodajte mascarpone i kuhanu kremu od brašna. Ulijte narančin sok i sve još jedanput dobro izmiješajte. Pečeni biskvit prebacite na ubrus posut šećerom u prahu pa s njime savijte u roladu. Kad se ohladi, odmotajte je, maknite ubrus i premažite biskvit pripremljenom kremom. Malo kreme ostavite kako biste spojili “grane”. Zamotajte nadjeveni biskvit i razrežite ukoso na tri-četiri dijela. Posložite ga u panj s granama te ga premažite tučenim vrhnjem. Rastopite čokoladu na pari. Na krajeve ukrasnom vrećicom nanesite u krugovima red šlaga i čokolade. Izvucite ih čačkalicom. Vilicom prođite kroz šlag i ukrasite panj.
Rolada s pekmezom od marelica
Sastojci: 6 jaja, 120 g šećera, 100 g mljevenih badema, 4 žlice brašna, 2 žlice čokolade u prahu; Krema: 5 jabuka, omot praška za puding od vanilije, 4 dl mlijeka, 100 g šećera, 3 žlice marmelade od marelice; Glazura: 150 g čokolade za kuhanje, žlica maslaca
Priprema: Žumanjke i šećer miješajte dok ne dobijete gustu, svijetlu i pjenastu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte čokoladu u prahu, snijeg od bjelanjaka te jednu po jednu žlicu brašna i mljevenih badema. Sve lagano sjedinite. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim obložite papirom za pečenje. Premažite ga maslacem. Izlijte smjesu na papir i pecite 15-ak minuta. Jabuke ogulite, izribajte i pirjajte sa šećerom u pire. Pasirajte ga štapnim mikserom i ostavite neka se hladi.
Stavite kuhati mlijeko za puding. Pečeni biskvit oprezno izvadite iz lima i prebacite na krpu posutu šećerom u prahu. S krpom ga savijte u roladu. Ostavite neka se ohladi. Skuhajte puding prema uputama na omotu. Kad se ohladi, umiješajte pjenasto umućeni maslac i pire od jabuka. Odmotajte roladu, maknite krpu te cijelu površinu biskvita premažite marmeladom i kremom. Polako ga zarolajte da se biskvit i nadjev spoje. Na pari rastopite čokoladu i dodajte listiće maslaca. Premažite roladu i ukrasite gljivama od fondanta.
Čokoladna rolada
Sastojci: 4 žumanjka, 100 g šećera, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 4 bjelanjka, žlica kakaa; Krema: 4 žumanjka, 150 g šećera, 160g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 60 g otopljene čokolade, 0,5 dl trešnjevače, dl vode, 4 žlice šećera
Priprema: Žumanjke i šećer miješajte električnim mikserom dok se volumen ne udvostruči. Zatim dodajte maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu. Pri kraju umiješajte vaniliju. Odvojite dio kreme. U nju umiješajte čokoladu koju ste rastopili na pari. Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite žumanjke sa 75 g šećera dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Bjelanjke istucite s preostalim šećerom u čvrsti snijeg.
Umiješajte prosijano i škrobno brašno. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite biskvit 15-ak minuta. Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gusti umak pa umiješajte trešnjevaču. Stavite pečeni biskvit na radnu površinu. Maknite papir. Prebacite biskvit na čisti papir, natopite ga sirupom od šećera i trešnjevače. Premažite ga bijelom kremom i savijte ga po dužoj strani kako bi rolada bila što deblja. Odrežite s obiju strana dvije ploške ukoso. Stavite ih na roladu. Čokoladnom kremom premažite panj i “kvrge” na panju. Čitavom dužinom išarajte ga crtama izvučenim vilicom.
Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute.