Obavijesti

Lifestyle

Komentari 24

Božićni panj - najfiniji kolač koji čuva tradiciju od zaborava

Božićni panj - najfiniji kolač koji čuva tradiciju od zaborava
3

Uz malo mašte i fondanta izradite šumske gljive ili likove od marcipana te ukrasite bajkovite blagdanske rolade. Pronađite inspiraciju za vječni blagdanski kolač

VIDEO

Snježno drvo

Sastojci: 8 jaja, 14 žlica šećera, 8 žlica brašna, 2 žlice kakaa, 1/2 praška za pecivo; Krema: 125 g maslaca, 125 g mascarponea, 125 g šećera u prahu, 4 dl mlijeka, 4 žlice brašna, naranča, 3 dl vrhnja za šlag, 100 g čokolade za kuhanje

Priprema: Pjenasto miješajte šećer i žumanjke dok ne dobijete gustu i svijetlu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dodajte ga naizmjence s brašnom pomiješanim s praškom za pecivo. Sve lagano kuhačom umiješajte u kompaktnu smjesu. Lim obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 200°C. Pola smjese izlijte na papir, a u drugu polovicu umiješajte kakao. Prelijte ga preko svijetle smjese, a zatim vilicom izmiješajte smjesu kako bi rolada ispala šarena. Stavite je u zagrijanu pećnicu i pecite 15 minuta. 

U mlijeku skuhajte brašno da dobijete gustu kremu, a zatim pustite da se ohladi. Pjenasto izmiješajte maslac i šećer te dodajte mascarpone i kuhanu kremu od brašna. Ulijte narančin sok i sve još jedanput dobro izmiješajte. Pečeni biskvit prebacite na ubrus posut šećerom u prahu pa s njime savijte u roladu. Kad se ohladi, odmotajte je, maknite ubrus i premažite biskvit pripremljenom kremom. Malo kreme ostavite kako biste spojili “grane”. Zamotajte nadjeveni biskvit i razrežite ukoso na tri-četiri dijela. Posložite ga u panj s granama te ga premažite tučenim vrhnjem. Rastopite čokoladu na pari. Na krajeve ukrasnom vrećicom nanesite u krugovima red šlaga i čokolade. Izvucite ih čačkalicom. Vilicom prođite kroz šlag i ukrasite panj.

Dreamstime

Rolada s pekmezom od marelica 

Sastojci: 6 jaja, 120 g šećera, 100 g mljevenih badema, 4 žlice brašna, 2 žlice čokolade u prahu; Krema: 5 jabuka, omot praška za puding od vanilije, 4 dl mlijeka, 100 g šećera, 3 žlice marmelade od marelice; Glazura: 150 g čokolade za kuhanje, žlica maslaca

Priprema: Žumanjke i šećer miješajte dok ne dobijete gustu, svijetlu i pjenastu smjesu. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte čokoladu u prahu, snijeg od bjelanjaka te jednu po jednu žlicu brašna i mljevenih badema. Sve lagano sjedinite. Zagrijte pećnicu na 200°C. Lim obložite papirom za pečenje. Premažite ga maslacem. Izlijte smjesu na papir i pecite 15-ak minuta. Jabuke ogulite, izribajte i pirjajte sa šećerom u pire. Pasirajte ga štapnim mikserom i ostavite neka se hladi. 

Stavite kuhati mlijeko za puding. Pečeni biskvit oprezno izvadite iz lima i prebacite na krpu posutu šećerom u prahu. S krpom ga savijte u roladu. Ostavite neka se ohladi. Skuhajte puding prema uputama na omotu. Kad se ohladi, umiješajte pjenasto umućeni maslac i pire od jabuka. Odmotajte roladu, maknite krpu te cijelu površinu biskvita premažite marmeladom i kremom. Polako ga zarolajte da se biskvit i nadjev spoje. Na pari rastopite čokoladu i dodajte listiće maslaca. Premažite roladu i ukrasite gljivama od fondanta. 

Čokoladna rolada 

Sastojci: 4 žumanjka, 100 g šećera, 50 g brašna, 50 g škrobnog brašna, 4 bjelanjka, žlica kakaa; Krema: 4 žumanjka, 150 g šećera, 160g maslaca, žličica ekstrakta vanilije, 60 g otopljene čokolade, 0,5 dl trešnjevače, dl vode, 4 žlice šećera

Dreamstime

Priprema: Žumanjke i šećer miješajte električnim mikserom dok se volumen ne udvostruči. Zatim dodajte maslac i nastavite miksati dok ne dobijete glatku kremu. Pri kraju umiješajte vaniliju. Odvojite dio kreme. U nju umiješajte čokoladu koju ste rastopili na pari. Za biskvit odvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite žumanjke sa 75 g šećera dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Bjelanjke istucite s preostalim šećerom u čvrsti snijeg. 

Umiješajte prosijano i škrobno brašno. Lim obložite papirom za pečenje i premažite tanko maslacem. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite biskvit 15-ak minuta. Zagrijte vodu i šećer dok ne dobijete gusti umak pa umiješajte trešnjevaču. Stavite pečeni biskvit na radnu površinu. Maknite papir. Prebacite biskvit na čisti papir, natopite ga sirupom od šećera i trešnjevače. Premažite ga bijelom kremom i savijte ga po dužoj strani kako bi rolada bila što deblja. Odrežite s obiju strana dvije ploške ukoso. Stavite ih na roladu. Čokoladnom kremom premažite panj i “kvrge” na panju. Čitavom dužinom išarajte ga crtama izvučenim vilicom. 

Članak je preuzet iz gastromagazina Skuhatćute. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu
Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije
OD 19. DO 25. SVIBNJA

Veliki tjedni horoskop: Ribe će se svađati s partnerom, a Vage napokon srediti financije

Škorpione čeka tjedan povećanih napora, iscrpljenja i stresa, a ni koncentracija im neće biti najbolja. Djevice će briljirati u trgovačkim i novinarskim poslovima