Obavijesti

Lifestyle

Komentari 63

Božićni ugođaj uz mirisne, fine i šarene blagdanske kolačiće

Božićni ugođaj uz mirisne, fine i šarene blagdanske kolačiće
5

Po kolačima se blagdan poznaje, a Božić je uvijek mirisao po kolačićima u koje se dodaju namirnice što se za tu prigodu čuvaju cijelu godinu - orasi, bademi, čokolada

VIDEO

Sitni su kolači uvijek bili najvažniji “ukras” blagdanskog stola. U doba kad nije bilo hladnjaka niti skupih namirnica, žene su od onoga što su imale u kućanstvu spremale najbolje što su mogle. I danas su mnogima jedan od najdražih simbola Božića upravo kolačići. Naše su bake i majke počinjale s pripremama za taj kršćanima najdraži blagdan već potkraj studenoga. Naime neki  kolači postaju prhkiji i ukusniji što dulje stoje. 

Takvi su različiti medenjaci, paprenjaci, zvjezdice, srca i mirisne kiflice u svim svojim pojavnim varijantama.  U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske kao i u Slavoniji nije bilo blagdana, Božića posebno, bez gibanice koja se nadijevala orasima i makom. Ali taj je kolač bio uvijek više od deserta jer se posluživao i kao slatki dodatak doručku i kao užina. Mnogi su se prhki kolačići  umakali u čokoladu da bi za Božić bili posebniji, a to su mirisni trenuci koji su uvijek privukli male pomagače željne lizanja kreme s prstića u kuhinji.  

Dok su se na kopnenom dijelu Hrvatske  sladili kiflicama, žarbo ploškama, medenjacima, biskupskim kruhom, mađaricama... oni bliži moru nisu mogli zamisliti ovo doba godine bez fritula i kroštula, smokvenjaka, raviola punjenih bademima, mandulata... i sličnih delicija s namirnicama po kojima nepogrešivo prepoznamo podneblje. Danas više nije tako i u mnogim se kućama više ne peku kolači nego donose kući gotovi. Tada, dakako, nema onog zamamnog mirisa koji ispunjava kuću kao najljepša najava slasti koje dolaze s Božićem. 

Ali kolač nije uvijek pitanje umijeća nego i malo volje koja, imamo li samo malo strpljenja slijediti recept, urodi katkad neočekivano dobrim rezultatima.  Najjednostavniji recept ide ovako: otopite pločicu tamne čokolade na pari. Na plitak lim za pečenje položite masni papir za pečenje. Uzmite žličicu otopljene čokolade i napravite na pripremljenom papiru krug od čokolade i tako dok ne potrošite svu. Po još mekoj čokoladi posipajte komadiće različitog suhog voća, oraha, badema, pistacija, što više vrsta bit će zanimljivije. Pustite da se čokoladne ploškice stegnu na suhom i hladnom mjestu  pa ih onda poslužite i uživajte u svim dražima blagdana.   

Čupave praline s čokoladom i bademima

Sastojci: 250 g badema, 100 g tamne čokolade, 250 g šećera, 1 dl vode

Priprema: 

1. Bademe kratko blanširajte da im se lakše oguli kožica, a potom ih popržite na suho u tavi, da puste miris. Potom ih nasjeckajte na prutiće. 

Od šećera i vode skuhajte sirup koji mora biti gust poput  meda. U taj sirup dodajte čokoladu i miješajte dok se posve rastopi. Na kraju primiješajte i popržene i nasjeckane bademe. Dobro izmiješajte da se smjesa izjednači. 

2. Jednom čajnom  žličicom grabite hrpice, drugom oblikujte puslice i slažite ih na mastan papir ili na pladanj koji ste prethodno premazali uljem ili samo isplahnuli hladnom vodom da se ne bi zalijepile. Odložite ih na suho i hladno mjesto da se dobro stegnu. Kad se posve stegnu i ohlade, slažite ih u ukrasne papirnate košarice i složite na pladanj za posluživanje. 

3. Umjesto badema,  za praline možete iskoristiti lješnjake, pistacije ili orahe, a umjesto tamne čokolade umiješajte bijelu ili mliječnu. 

Šarmantni prhki borići

Sastojci: 250 g margarina, 400 g mekog brašna,  sok jednog limuna, 15 dag šećera, 1 vrećica vanilin-šećera, pekmez, 5 dag tamne čokolade, 5 dag bijele čokolade, 2 žlice margarina

Priprema: 

1. Prosijte brašno kroz sito i stavite ga u veću posudu. Od brašna, vanilin šećera, margarina, šećera i limunova soka umijesite tijesto. Kad se dobro povežu svi sastojci, tijesto razvaljajte i izrežite kalupima zvjezdice različitih veličina. Zvjezdice poslažite u lim za pečenje obložen masnim papirom i pecite ih na 180-200 stupnjeva, dok se lijepo zažute, ali pazite da ne posmeđe. Pečene su kad im vrhovi požute. 

2. Tamnu čokoladu otopite sa žlicom vode i žlicom margarina na pari. Jednako napravite s bijelom čokoladom. Kad se kolačići ohlade, ukrasite im rubove glazurom od tamne čokolade ili onom od bijele. 

3. Uzmite najveću zvjezdicu i na sredinu joj stavite malo pekmeza te preko nje pritisnite malo manju. Najveće neka budu na dnu, a najmanje na vrhu. Vrh “borića” premažite glazurom i ukrasite bombončićem.

Rolada s kremom od čokolade

Sastojci: 5 jaja, 100 g šećera, 150 g oštrog brašna, 250 g maslaca, 5 žlica šećera u prahu, 60 g čokolade za kuhanje

Priprema: 

1. Ugrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Žumanjke miksajte sa šećerom dok smjesa posvijetli. Bjelanjke istucite u što čvršći snijeg. Tada u smjesu žutanjaka dodajte brašno, žlicu po žlicu, stalno miksajući. Dodajte snijeg i polako ga umiješajte u smjesu sa žutanjcima. 

2. Lim za pečenje premažite maslacem te na njega stavite papir za pečenje da se papir zalijepi, te izlijte na njega smjesu za biskvit. Pecite 12-15 minuta, dok poprimi zlatnosmeđu boju.

3. Izvadite iz pećnice, okrenite naopako, odlijepite papir, opet okrenite i zarolajte još toplu uz pomoć kuhinjske krpe. Maslac miksajte sa šećerom i rastopljenom čokoladom. Time premažite biskvit i ukrasite.

Čokoladne kuglice s prošekom

Sastojci: 300 g petit beurre keksa, 100 g čokolade za kuhanje,  100 g maslaca, 180 g šećera, 1 jaje, 50 g kakaa, 2 žlice trešnjevače, višnjevače, prošeka ili ruma, čokolada u prahu za uvaljati gotove kuglice

Priprema: 

1. Kekse sameljite ili ih usitnite u mužaru. Za zdraviju varijantu kolača odaberite neke integralne kekse prema izboru. Mikserom pjenasto izmiješajte maslac koji ste pustili da se zagrije na sobnu temperaturu. Dodajte mu šećer i sve skupa dobro promiješajte. Smjesi primiješajte i jedno jaje te otopljenu čokoladu, kakao, odabrani alkohol i na kraju dodajte usitnjene kekse.  Smjesu dobro izmiješajte da se svi sastojci dobro prožmu.   

2. Od dobivene smjese koja se dobro povezala, vlažnim rukama uzimajte malo po malo i među dlanovima oblikujte kuglice veličine oraha. Svaku gotovu kuglicu uvaljajte u čokoladu u prahu. Ako želite raznovrsnije kuglice, dio ih uvaljajte u kokosovo brašno ili  mljevene orahe.

3. Prije posluživanja ostavite kuglice jedan dan u hladnjaku da se dobro stegnu. Stavite ih potom u ukrasne papirnate košarice za posluživanje i složite na pladanj.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja