Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Brački ‘Divji pijat’ je u izboru za najbolju kuharicu na svijetu

Brački ‘Divji pijat’ je u izboru za najbolju kuharicu na svijetu
6

Dalmatinsko bilje učenici su brali u polju i kraj puta, radili jela i pića pa ‘skuhali’ autohtonu kuharicu. Osim variva, juha, bruschetta i raviola, iz ove gastro radionice izašao je koktel od motra, koji su nazvali Trtajun

VIDEO

Tijekom projekta Divlji pijat bolski su srednjoškolci sudjelovali u radionicama “Hodam, učim, berem, jedem!”.

Pritom su obilazili naselje i okolicu u potrazi za jestivim divljim biljem pa su na kulinarskim radionicama od samoniklih bračkih biljaka slagali jela te mućkali koktele i pića koja vuku korijen iz otočne tradicije. Iz radionica je nastala i knjiga “Divlji pijat”, koja je pobijedila u dvije kategorije na prestižnom natjecanju Gourmand World Cookbook Awards, te se tako kvalificirala za nadmetanje za najbolju kuharicu svijeta 2020. godine.

- Danas 90 posto hrane u svijetu putuje više od 2000 kilometara od uzgoja do stola, a projekt Divlji pijat želi popularizirati hranu koju beremo na putu do škole, tik do našeg doma, uz obližnju plažu te je pripremamo s ljubavlju. Projektom smo željeli potvrditi da mediteranska prehrana nije samo skupina namirnica nego tehnika uzgoja hrane, održivi ekosustav, način pripreme i blagovanja... Zapravo određeni stil života. Željeli smo i turistima, a prije svega domaćem svijetu, pokazati da je na menije bračkih lokala moguće uvrstiti lokalnu, autohtonu hranu izvan okvira osrednjih ugostiteljskih objekata koji nude zamrznute namirnice po basnoslovnim cijenama, a da je to isplativo - priča Ada Seferagić, voditeljica projekta, profesorica biologije i kemije te ugostiteljskog stručnog predmeta Poznavanje robe i prehrana u Bolu.

Morate kušati: Ovaj je hrvatski burger u 50 najboljih iz Europe
Morate kušati: Ovaj je hrvatski burger u 50 najboljih iz Europe

Na radionicama “Hodam, učim, berem, jedem!”, pronalazili smo u kamenu tik do mora, u poljima, neugledne, ali izuzetno zdrave biljke koje se u narodu zovu divje zeje ili mišanca. Mladima su one manje znane, pa ovaj projekt želi popularizirati upravo taj manje poznati segment pučke dalmatinske kuhinje – kaže.

Podno Vidove gore te na terenima oko Murvice i Svete Lucije učenici su brali dvadesetak vrsta samoniklog bilja, kao što su divlja mrkva, blitva, luk, rikula, koromač i šparoga. U košarama su se našle prilipuša, ušac, brmbečica, žutenica, kostrič, tušt, štavelj, kozja brada, kravlja gubica, pivčić.... Učenici su ih naučili prepoznavati, učili njihova ljekovita i nutricionistička svojstva te koji je dio biljke iskoristiv u prehrani. Kasnije su s mišancom spremali juhe, domaću tjesteninu, bruschette, raviole, salate, quiche, a uz pomoć Mateje Domitrović, članice žirija kulinarskog showa “3, 2, 1 kuhaj”, od samoniklog bračkog bilja spremali su variva, popečke, pizze i omlete.

- Učenici koji su sudjelovali u projektu razgovarali su sa svojim djedovima i bakama o tome koje su biljke brali ili još beru, o jelima koja su spremali od mišance u prošlosti... Nisu izostavili ni drevno samoniklo povrće motar (petrovac), opjevan u drami “Kralj Lear” Williama Shakespearea, hranu bogova u antičkim mitovima, pa su ga ovog ljeta brali i marinirali te naučili od njega praviti koktel.

Znate li po čemu se razlikuju dalmatinski i istarski pršuti?
Znate li po čemu se razlikuju dalmatinski i istarski pršuti?

- Motar se nalazi tik uz more, u škrapama, aromatična je okusa, žestoko naprašen morem. Izvornu verziju koktela osmislio je Damir Klisurić, koktel-majstor i miksolog, a mi smo ga, kao pravi Bračani, napravili s jeftinijim sastojcima i dali mu ime Trtajun – dodala je.

Prvo izdanje “Divjeg pijata” tiskano je u 550 komada, od kojih su ostali rijetki primjerci jer knjige su od Srednje škole Bol otkupili hoteli, turističke zajednice i knjižnice.

- Za objavu knjige dobili smo 10.000 kn od Ministarstva kulture, a podržala nas je i lokalna zajednica donacijama. Imamo puno planova, projekt se nastavlja i razvija, a smislila sam i nove recepte - kaže profesorica i dodaje da je Turistička zajednica grada Bola uvrstila njihove aktivnosti u program za iduću sezonu te da škola program promovira i na gastro manifestacijama.

RECEPTI:

Salata od mišance i slanutka

SASTOJCI: 400 g mišance, 250 g kuhanog slanutka (može i iz konzerve), 3 divlja luka (Medvjeđi luk), maslinovo ulje, ocat, sol, papar

PRIPREMA: Mišanca se skuha, pomiješa s kuhanim slanutkom i divljim lukom. Začinite maslinovim uljem i octom. Posolite i popaprite po ukusu.

Pole od krumpira - brzo, fino i prvenstveno jednostavno jelo
Pole od krumpira - brzo, fino i prvenstveno jednostavno jelo

Bruschetti s mišancom

PRIPREMA: Kriške kruha dobro utrljajte prerezanim divljim lukom i premažite maslinovim uljem. Kratko zapecite u pećnici na 180°C. Skuhanu mišancu pomiješajte sa sirnim namazom i začinite po želji (sol, papar, mljevena crvena paprika, senf ili češnjak). Izmiješajte štapnim mikserom u glatku smjesu. Kriške kruha premažite namazom, stavite nekoliko kapara i pospite s malo dimljene paprike. Možete dodati i sjemenke. Ponovno zapecite na nekoliko minuta.

Domaći ravioli s mišancom

SASTOJCI: Tijesto za raviole: 2 jaja i 200 grama brašna

NADJEV: 250 grama skuhane i ocijeđene mišance, 125 grama svježeg sira, 50 grama ribanog parmezana, sol i papar

PRIPREMA: Umijesite tijesto tako da ne bude prečvrsto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite na toplom 30 minuta. Skuhajte mišancu i dobro ocijedite. U zdjelu stavite svježi sir, ribani parmezan te sol i papar po želji. Dobro promiješajte da se sastojci sjedine. Iscijeđenu mišancu usitnite i dodajte u smjesu. Sve dobro promiješajte. Tijesto propustite kroz stroj za tjesteninu i izradite široke pravokutne trake od pola centimetra. Na sredinu trakice dodajte nadjev, poprskajte mlakom vodom te preklopite drugom polovicom tijesta. Ravioli se kuhaju od 2 do 3 minute.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

Ivan Šarić i Zenzacija 03:46
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'
PROBLEMI S VELIČINOM

'Grudi su mi toliko ogromne da me mnogi ljudi mrze zbog njih'

Ukrajinka tvrdi da su joj njezine velike grudi broj 30 HH cijeli život stvarale probleme. U školi su ju maltretirali, ne može vježbati osnovne kardio vježbe, a umjesto da bude učiteljica radi putem interneta

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'