Lifestyle

Komentari 53

Morate kušati: Ovaj je hrvatski burger u 50 najboljih iz Europe

Morate kušati: Ovaj je hrvatski burger u 50 najboljih iz Europe

Burgeri su gastronomski hit posljednjih godina, a na posljednjem izboru onih najukusnijih iz Europe našao se i Mason Burgers & Stuff iz Pule koji sadrži umak od marelice, pekmez od karameliziranog luka...

Svježe meso, pecivo i puno umaka - to bi trebalo biti to što čini savršen burger? Baš i ne, jer se umijeće spravljanja ovog naizgled jednostavnog gurmanskog specijaliteta uzdiglo na jednu sasvim novu razinu, kombiniranja naizgled nespojivih okusa, egzotičnih sastojaka i zanimljivih prezentacija.

Oni najbolji burgeri su obično tako lijepi da nam ih je žao pojesti, a svi specijalni burgeri imaju neki svoj poseban sastojaka koji ih razlikuje od drugih, kaže portal Big Seven Travel koji je sastavio popis 50 najboljih burgera u Europi.

Među njima se našao i hrvatski adut, visokopozicionirani burger iz nagrađivanog restorana Mason Burgers & Stuff iz Pule, koji je na 28. mjestu ljestvice. Njega odlikuje zanimljiva kombinacija sastojaka koju čini umak od marelice, pekmez od karameliziranog luka, dimljena juneća pljeskavica, istarski sir te drugi lokalni sastojci.

'Mislite da ste ste probali gurmanski burger? Razmislite ponovo jer malo mjesta može se usporediti s Mason Burgers & Stuffom, nagrađivanim hrvatskim burger barom', piše Big Seven Travel. 

U prvih top 5 nalaze se burgeri Sad Man’s Tongue Bar & Bistro iz Praga, Burger and Beyond iz Londona, Goiko Grill u španjolskoj Valenciji, VLND Burger iz estonskog Tallina te Flippin' Burgers iz švedskog Stockholma.

Ostale burgere na top listi provjerite ovdje.

Tajne najsočnijih burgera kod kuće

Za najsočniji burger prvo ide umak, salata pa tek onda meso, savjetuju stručnjaci u njegovoj pripremi. Začine je najbolje dodavati tijekom same termičke obrade, a pljeskavicu treba ispeći medium rare. 

Cilj je dobiti hrskavu površinu mesa, a istodobno sačuvati sočnost i bogatstvo vrhunskog mesa. Važno da se pljeskavica ne prepeče ili isuši. Sa soli i paprom začinite vanjsku površinu pljeskavice, a ne smjesu. Tako ćete si zajamčiti najbolji okus konačnog proizvoda.

Sir se stavlja na pljeskavicu dok se meso još peče kako bi se savršeno povezala ova dva neizostavna sastojka. Što se tiče salate, nije pametno stavljati cijele listove jer će meso po njoj skliziti, a najbolje ju je staviti u obliku trakica kao prvi sloj na pecivu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci