Lifestyle

Komentari 4

Brojite kalorije? To je loš način za obuzdavanje apetita i dijetu

Trenerica i influencerica Lucy Mountain savjetuje ljude da za dijetu nije dobro bojati kalorije i odricati se hrane koju inače jedemo. Napominje da je važno pripremiti obilan doručak

Vraćanje zdravoj rutini u novoj godini moglo bi vas natjerati da budno pazite što jedete. Bez obzira, nemojte opsesivno brojiti kalorije koje pojedete svaki dan. Ako ste spremni usvojiti jednu novu zdravu naviku, preporuka je da to svakako bude umjerenost. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Stroge dijete mogle bi samo stvoriti problem i frustraciju te vas navesti da na kraju posustanete i vratite se staroj navici prejedanja. 

- Odricanje omiljene hrane u određenom periodu samo radi gubitka kilograma najnezdravija je odluka koju možete donijeti - kaže Lucy Mountain, kondicijska trenerica.

Lucy je na svom Instagram profilu objavila da pokušaj izbjegavanja određene vrste hrane može biti iscrpljujuće te stvoriti nepotreban stres. 

- Provela sam veliki dio dvadesetih godina brinući se o vrstama hrane koje bi mogla jest i one koje ne bi smjela jesti - kaže trenerica. 

Na Instagramu objavljuje grafičke prikaze hrane te njihovu kalorijsku vrijednost. Naglašava da brojanje kalorija nikoga nigdje ne dovodi. Nedavno je objavila post koji je sakupio 10 tisuća lajkova. Govorio je o hranjivoj vrijednosti ugljikohidrata te napisala da oni nisu neprijatelj dijetama.

Ona smatra da su ugljikohidrati već dugo ograničeni u popularnim dijetama što je dovelo do mnogih dezinformacija o njihovoj vrijednosti u inače uravnoteženoj prehrani. 

- Bilo koji nutricionist reći će vam da se značajna količina ugljikohidrata može naći u namirnicama koje su bogate hranjivim sastojcima poput kvinoje, cjelovitih žitarica, zobi i u mahunarkama. Mnogi zaboravljaju da većina hrane sadrži ugljikohidrate u nekom obliku. Neki su hranjiviji od drugih, a neki ukusniji od drugih. Zajedničko je da nam svi daju energiju - kaže Lucy

U svojim objavama, ona poziva ljude da obroke ne bi trebali gledati samo u nutritivnim vrijednostima. Njezini savjeti za mršavljenje ne uključuju brojanje kalorija i izbjegavanje namirnica, već umjerenu prehranu. Ona savjetuje da pripremite obilan doručak te uključite proteine u većinu obroka, ne odustajete od tjestenine, svoj tanjur napunite s tri vrste povrća te da se potpuno ne odričete se slatkog ili bilo čega što vas čini sretnim, a na crnoj je listi 'nezdrave' hrane, piše Good Housekeeping. 

- Ne zaboravite da svaka hrana ima nešto pozitivno. Važno je da ne pretjerujete - zaključuje. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci