Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Brze, jeftine i fine marinade pretvorit će jelo u poslasticu

Brze, jeftine i fine marinade pretvorit će  jelo u poslasticu
1

Aromatična piletina: Piletinu je najčešće dovoljno marinirati četiri sata kako bi meso upilo sve mirise, a prethodno napravljena začinska smjesa štedi vaše vrijeme

Uz dobru kombinaciju začina i piletina sa žara može postati vrhunsko jelo bogato okusima. A zato je važno znati pravi omjer za pripremu aromatičnih marinada. Piletinu je najčešće dovoljno marinirati četiri sata kako bi meso upilo sve mirise. A ako vam se žuri, možete pripremiti začinsku smjesu, koju možete čuvati i tri mjeseca u zatvorenoj staklenoj posudi. 

Pomiješajte tri žlice mljevene paprike, žlicu smeđeg šećera, po dvije žličice češnjaka u prahu i mljevenoga kima, po žličicu soli, sušenog origana i papra te četvrtinu žličice kajenskog papra. Pomiješajte sve sastojke pa na pola kile piletine bez kosti ili na 700 g s kostima utrljajte dvije žlice pripremljenog začina. Ostavite je na sobnoj temperaturi 15 min prije roštiljanja ili je prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najviše 24 sata. Ta je smjesa izvrsna i za rebarca, odreske te ribu. Volite li limun, pomiješajte žlicu ribane limunove kore, po tri žlice limunova soka i maslinova ulja, četiri zgnječena režnja češnjaka, žlicu crnog papra i pola žličice soli. Piletinu marinirajte u hladnjaku četiri sata.

Marokanska marinada

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 2 žlice mljevenoga kima, 2 žlice mljevene paprike, 2 žlice šećera, 2 žlice svježeg limunova soka, 2 mljevena režnja češnjaka, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, 1/4 žličice cimeta

Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Pola kile piletine bez kosti ili 750 g s kostima marinirajte s 1/3 šalice marinade. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku od 4 do 12 sati. Ova je marinada dobra i za ribu, ali nju nemojte marinirati dulje od pola sata.

Karipska marinada

Sastojci: 2 žličice sušene majčine dušice, 2 žličice soli, 2 žličice papra, 2 žličice češnjaka u prahu, 1 žličica cimeta, 1 žličica mljevenoga korijandra, 1 žličica mljevenog đumbira, 3/4 žličice kajenskog papra, 1/2 žličice mljevenoga muškatnog oraščića

Priprema: Pomiješajte sve sastojke. Na pola kile piletine bez kosti ili na 700 g s kostima utrljajte dvije žlice smjese. Ostavite je na sobnoj temperaturi 15 min prije pripreme ili prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku najviše 24 sata. Gotovu piletinu prelijte limunovim sokom.

Pikantna marinada od naranče

Sastojci: 1 žlica ribane narančine kore, 2 žlice svježeg narančina soka ili vinskog octa ili biljnog ulja, 1 žlica koncentrata rajčice, 1 žlica čilija u prahu, 1/2 žličice sušenog origana, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke pa u marinadu dodajte pola kile piletine bez kosti ili kilu s kostima. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku četiri sata.

Marinada od crnog vina

Sastojci: 3 žlice crnog vina ili crnoga vinskog octa, 3 žlice biljnog ulja, 4 zgnječena režnja češnjaka, 1 žlica dijonskog senfa, 2 usitnjena lovorova lista, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke te dodajte pola kile piletine bez kosti ili kilu s kostima. Pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku četiri sata.

Tangy

Pomiješajte po 2 žlice jabučnog octa, jabučnog soka i biljnog ulja, po žličicu majčine dušice i senfa te po 1/2 žličice soli i papra. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara za blagdane pogledajte u našem detaljnom vodiču. Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti
'Ostavio sam ženu zbog mlađe, evo zašto sam na kraju požalio'
ISKRENA PRIČA

'Ostavio sam ženu zbog mlađe, evo zašto sam na kraju požalio'

Mark (44) nikada nije mislio da će postati klišej – sredovječni muškarac koji ostavlja suprugu zbog mlađe žene, vjerujući da time unaprjeđuje svoj život. No dogodilo mu se upravo to...