Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Brzi test stiže kući i otkriva prijeti li vam rak - odazovite se

Brzi test stiže kući i otkriva prijeti li vam rak - odazovite se
1

Svi ljudi od 50. do 74. godine na adresu dobivaju poziv i test koji otkriva skrivenu krv u stolici. Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola

VIDEO

U ukupnom broju novooboljelih od raka u Hrvatskoj 15 posto muškaraca i 13 posto žena oboli od raka debelog crijeva.  
Godišnje ima 3000 novooboljelih, a u više od polovice bolest se već proširila. Rak debelog crijeva drugi je uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola (u muškarca poslije raka pluća, a u žena poslije raka dojke). Rak debelog crijeva razvija se sporo, tijekom više godina. No otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa), odnosno predstadija raka debelog crijeva, može se spriječiti nastanak bolesti. 

- Najčešća metoda ranog otkrivanja je pregled stolice na golim okom nevidljivu i skrivenu krv, što je često prvi znak bolesti debelog crijeva ili nastanka polipa. Test je jednostavan, lako se izvodi, a pozitivan je u 50 do 90 posto oboljelih. Rano otkrivanje, isto tako, smanjuje potrebu za velikim kirurškim zahvatima, pa mnoge osobe izbjegnu kolostomu (umjetno napravljen otvor na trbušnoj stjenci na koju se spoji crijevo te stolica izlazi u plastičnu vrećicu, koju bolesnik treba mijenjati) - govori dr. Nataša Antoljak, spec. epidemiolog iz HZJZ-a. 

Dodaje da su rizični čimbenici za rak debelog crijeva nepravilna prehrana, nasljeđe, polipi debelog crijeva i dugotrajni ulcerozni kolitis. Polipi debelog crijeva i rani rak debelog crijeva ne moraju imati simptome. Zato je probirni program izuzetno važan. U Hrvatskoj se od 2008. provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Kao i u drugim europskim zemljama, program je namijenjen ljudima od 50. do 74. godine. Usmjeren je poboljšanju i otkrivanju raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti te smanjenju smrtnosti.

Iz Zavoda za javno zdravstvo svake dvije godine pozivaju sve građani od 50. do navršene 74. godine na pregled stolice na nevidljivu krv. Poziv sadrži informativni letak i povratnu kuvertu s plaćenim odgovorom. Na poleđini pisma poziva nalazi se “Pristanak za uključivanje u Program”. Nakon što pozitivno odgovorite i povratnom kuvertom pristanete na test, na adresu dobivate kuvertu s tri testna kartona za nanošenje uzoraka stolice. On se nakon uzorkovanja poštom šalju u priloženoj povratnoj kuverti na očitanje u pripadajući zavod za javno zdravstvo. 

Dreamstime

- Sve ljude s pozitivnim nalazom pozivaju na kolonoskopski pregled radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici i istodobno uklanjanje polipa. Poziv sadržava uputu za pripremu (čišćenje crijeva) te kupovnicu koja služi za besplatno preuzimanje sredstva za čišćenje crijeva u ljekarni - kaže dr. Antoljak.  

  • Znakovi raka Dugo nema simptoma, a u kasnijoj frazi simptomi su najčešće krvarenje, proljev, zatvor, učestalo pražnjenje crijeva, mogu se pojaviti bolni grčevi, kolike, a stolica može biti pomiješana s krvlju, gubitak željeza (anemija), vlažni plinovi i umor. 
  • Strašna statistika U Hrvatskoj se rak debelog crijeva ne otkriva rano. Samo 18 posto bolesnika ima rak u početnoj fazi, u 29 posto slučajeva rak se proširio u limfne čvorove, a u 17 posto slučajeva je metastazirao. U 36 posto slučajeva ne zna se stadij proširenosti bolesti. 

Kolonoskopija gotovo 100 posto otkriva i male promjene u crijevu

Ako liječnik posumnja na karcinom, potreban je pregled završnog dijela debelog crijeva prstom (digitorektalni pregled). Izvodi ga liječnik opće prakse. Zatim dolazi kolonoskopski pregled, koji u gotovo 100 posto otkriva i male promjene u debelom crijevu, a moguće je uzimanje biopsija i uklanjanje polipa. Moguć je i UZV pregled, koji otkriva metastaze na jetri. 

Izbjegavajte prerađevine od crvenog mesa

Sjedilački život, prehrana bogata mastima i crvenim prerađenim dimljenim mesom te pušenje i izloženost duhanskom dimu remete rad crijeva, pa se štetni sadržaj u njima dulje zadržava i oštećuje sluznicu. Ona s vremenom sve teže obnavlja i štiti te se razvijaju različite bolesti, uključujući tumore. Zato je važna prehrana bogata vlaknima (povrće, voće i mahunarke) jer izaziva veću masu stolice, a pokreti crijeva su brži, zbog čega se moguće kancerogene tvari razrjeđuju, njihov dodir sa sluznicom crijeva je kraći i brža je eliminacija iz crijeva.

Crni podaci: Rastu pojavnost i smrtnost 

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućim trendom rasta. Bilježi se i porast smrtnosti, a smatra se da će u razvijenim zemljama od raka debelog crijeva tijekom života oboljeti približno 4,6 posto muškaraca i 3,2 posto žena. 

U pomoć stižu vitamini A, C i E te kalcij i selen

Zaštitno na debelo crijevo mogu djelovati, piše na stranicama Hrvatske lige protiv raka, vitamini A, C i E te kalcij i selen u hrani. Prema rezultatima 18 kliničkih studija, vitamin D smanjuje rizik od raka debelog crijeva za čak 33 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje