Lifestyle

Komentari 1

Bucmasti muškarci nekad su bili ideal ljepote, danas su to mišići

Bucmasti muškarci nekad su bili ideal ljepote, danas su to mišići

Predodžba savršenog ljudskog tijela stalno se mijenja i ovisi o nizu faktora, a vrlo je vjerojatno kako će tako biti i u budućnosti. Ideal muškog tijela se pak značajno promijenio unazad samo 150 godina

Faktori poput fizičkih predispozicija za posao, dostupnost hrane te kulturološki trendovi imali su utjecaja na način kako promatramo oblik ljudskog tijela, piše IFLScience.

POGLEDAJTE VIDEO: Tajne tijela: Zašto se znojimo

U budućnosti, putovanja u svemir ili spajanje ljudskog tkiva sa strojevima faktori su koji bi mogli utjecati na neke nove idealne proporcije tijela.

Umjetnik Nickolay Lamm uložio je mnogo truda u razumijevanje ideala kad je riječ o ženskom tijelu te u kojoj se mjeri on razlikuje od stvarnosti.

Odlučio je i promatrati kako Amerikanci doživljavaju muško tijelo i u kojoj se mjeri ideal ljepote mijenjao s vremenom. Zato je počeo prikupljati fotografije koje prikazuju muško tijelo od 1870. do danas. Potom je stvorio modele koji su pokazali kako se oblik tijela mijenjao s vremenom.

Naravno, generalizirani prikazi nisu odraz svačijeg ukusa. Ovaj se projekt fokusirao na oblik tijela i nije se bavio drugim karakteristikama poput boje kože, oblika lica ili boje kose.

No ilustracije svakako pomažu pokazati kako se tijekom 150 godina mijenjala ljudska predodžba o tome kako treba izgledati savršeno tijelo.

1870.

Pretjerana tjelesna težina je u kasnom 19. stoljeću bila odraz imućnosti jer je pokazivala da takav pojedinac ima dovoljno hrane. Na fotografiji su prikazani članovi "Fat Man's Cluba" tj. Kluba za debele muškarce u Connecticutu 1894. godine. Klub su osnovali 1866. i članovi su morali težiti najmanje 90 kilograma. Ideja o osnivanju takvog kluba je postala vrlo popularna i brzo se proširila diljem SAD-a.

1930.

Do tad se višak kilograma već počeo pripisivati nižim društvenim klasama. Novi ideal ljepote postali su holivudski glumci koji su morali biti sitni kako bi na kameri izgledali dobro. Zato je ideal postalo prosječno tijelo koje nije pretjerano mišićavo.

1960.

Do kraja šezdesetih novi kulturološki val je počeo odbacivati izgled koji su povezivali sa korporativnim main streamom. Novi ideal postali su dugokosi i iznimno mršavi rock pjevači.

1980.

Naglu popularnost doživljava mišićavo isklesano tijelo iz teretane sa pretjeranom muskulaturom. Main stream je postao bodybuilding, a u središtu interesa su akcijski junaci sa velikim mišićima.

1990.

Do kraja ovog razdoblja iz mode su izašli snažni mišićavi momci i u središte stila se vratio prosječni muškarac. Cilj je bio izgledati kao svakodnevni zaposleni muškarac koji ne mora pumpati mišiće.

Danas

Ideal se nije previše udaljio od ideala iz devedesetih, a to znači da idealnim muškim tijelom smatramo mršave i pomalo mišićave muškarce.

Ovisno o stanju u kojem se svijet nalazi, ideali će se mijenjati i u budućnosti. Ideal uvijek odskače od prosječnog stvarnog muškog i ženskog tijela, a nove tehnologije koje će nam postati dostupne također će možda imati ulogu u određivanju našeg izgleda.

Najčitaniji članci