Obavijesti

Lifestyle

Komentari 85

Bum-bum vježbanje - HIIT trening skida masti s trbuha

Bum-bum vježbanje - HIIT trening skida masti s trbuha
1

Znanstvenici sa Sveučilišta Nicosia na Cipru otkrili su kako je HIIT trening pravi “protuotrov” za viceralnu mast i idealan za smanjenje obujma struka

VIDEO

Masnoća u trbušnoj šupljini ili visceralna mast posebno se teško topi i najpredanijom dijetom te vježbanjem. Visceralno masno tkivo ne samo da nadima trbuh, nego je najopasnija vrsta masti jer okružuje unutarnje organe i povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, inzulinske rezistencije, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka.

No znanstvenici sa Sveučilišta Nicosia na Cipru otkrili su kako je HIIT trening pravi “protuotrov” za viceralnu mast i idealan za smanjenje obujma struka. Ispitanici su vježbali četiri puta tjedno. Jedna je grupa odradila četiri kardio i treninga snage u teretani, dok je druga grupa odradila dva kombinirana kardio treninga i treninga snage te uz to dva HIIT treninga.

Ispostavilo se da je HIIT grupa izgubila više kilograma i više centimetara u struku te visceralno masno tkivo. Ova vrsta visokointenzivnog treninga, osim što sagorijeva više masnoća, povećava kondiciju, poboljšava krvni tlak i povećava mišićnu aktivnost. 

- HIIT trening ne traje dulje od 20-ak minuta, a prilagoditi se može početnim i naprednim vježbačima. HIIT sistem treninga možemo provoditi na različite načine, poput kružnih treninga s težinom vlastitog tijela ili uz vanjsko opterećenje, izmjenom sprintova i hodanja ili laganog trčanja, kombiniranjem visoko intenzivnih kardio vježbi i vježbi snage - kaže prof. kineziologije Iva Vratić Cindrić iz Sportiva Centra. 

- Ono što je bitno je da u periodu rada date sve od sebe, a odmor zapravo služi kako bi se tijelo oporavilo za idući interval u kojem se opet maksimalno angažirate. Ovaj tip treninga ipak se ne preporučuje pretilim osobama i onima s respiratornim i kardiovaskularnim problemima - zaključuje Vratić Cindrić.  

  • Sistem koji vas tjera da jače trenirate Radite li u kratkim intervalima, osjećat ćete se puno ‘lakše’ i manje umorno. Intervali su trik kojim ćete se natjerati na ‘pravi’ trening zato što će vam se činiti - puno lakšim. 
  • Malo vježbe pa malo odmora Omjer izvođenja vježbe i odmora između vježbi obično je 1:1, a to bi značilo da minutu vježbate i minutu odmarate.  
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 85
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa