Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Čajevi od maslačka i sokovi od kupusa i celera čiste vašu jetru

Čajevi od maslačka i sokovi od kupusa i celera čiste vašu jetru

Osjećate li manjak energije i umor, organizam vam šalje signale da je vrijeme za detoksikaciju, kaže Maja Žalac, ing. agronomije i fitoaromaterapeutkinja iz savjetovališta Prirodni kutak

VIDEO

U hladnije dane manje se krećemo, slabije smo izloženi suncu i sintezi vitamina D, hrana je teža i masnija, što opterećuje organizam, osobito jetru, slabi imunitet, pogoršava raspoloženje, izaziva čak i depresiju.

Detoksikacijom očistite tijelo od nakupljenih otrova i toksina
Detoksikacijom očistite tijelo od nakupljenih otrova i toksina

Sve to počinje već u jesen pa je korisno odmah započeti s detoks programom, kojim ćete organizam polako pripremiti za te izazove. Tako obnavljate jetru, bubrege, crijeva, limfu, pluća i ostale organe, kaže Žalac. Detoks program, dodaje, trebao bi trajati minimalno tri tjedna, a može trajati i do šest tjedana (40 dana), a uz prilagođenu prehranu svakodnevno bi trebalo vježbati za poboljšanje protoka cirkulacije, koja putem limfnog sustava sudjeluje u detoksikaciji.

- Pravilna prehrana uvijek prati sezonsko voće i povrće. Tako u jesen treba jesti sve vrsta buča (pečene, u obliku krem juha i pirea, u varivima), tikvice, jabuke, dinje, grožđe, mandarine, naranče, grejp, kiselo zelje, grahorice...

Bitno je jesti raznoliko i raznobojno, a dobar izbor su povrtne juhe i smoothieji od voća i povrća. Povrtne juhe pružaju vam sve važne nutrijente, vitamine i minerale te tekućinu, a kako su sve namirnice lagano kuhane, lako se probavljaju i ne opterećuju probavu.

Dodati im možete fine i zdrave začine, poput kurkume, đumbira i papra, koji potiču probavu i imaju protuupalna svojstva, kaže sugovornica. Dodaje da je važno izbjegavati industrijski prerađenu hranu, puno šećera, gazirana pića i grickalice.

A kad umor i manjak energije prate i usporena probava, povremene mučnine, problemi s kožom (svrbež i žućkasti ten) te bolovi u području trbuha, ispod desnog rebrenog luka, to može biti znak da je i jetra preopterećena.

Kako je riječ o organu važnom upravo za eliminaciju toksina iz organizma, u detoks programu dobro je staviti naglasak na čišćenje i obnavljanje jetre. Uvrstite u prehranu tamnozeleno lisnato povrće bogato klorofilom i antioksidantima koji djeluju kao “čistači” jetre. Korisno je i sve gorko povrće (artičoka, cikorija, radič, rikula, maslačak, brokula, kupus, kelj, cvjetača), koje sadrži glukozinolate, koji povećaju sposobnost jetre da neutralizira toksine.

Trikovi koji će vam pomoći u čišćenju okućnice ove jeseni
Trikovi koji će vam pomoći u čišćenju okućnice ove jeseni

Korjenasto povrće (mrkva, celer, cikla, peršin) također sadrži niz nutrijenata koji pojačavaju djelovanje enzima bitnih za eliminaciju toksina iz jetre. Jedite i svježe voće poput jabuka i krušaka te citruse zbog C vitamina, koji potiče proizvodnju žuči, a time otapanje i eliminaciju otpadnih tvari.

487101018

- Za poticanje rada i čišćenje jetre korisni su čajevi od maslačka, čička, artičoke, sikavice i pirike, a za detoksikaciju i poticanje rada limfnog sustava odlične su i masaže eteričnim uljima.

Tu spadaju čempres, bor, cedar, bobice borovice, ružmarin, limun, naranča. A najjednostavniji način za kućnu upotrebu je piling cijelog tijela s morskom solju koju ste pomiješali s eteričnim uljima. Tako se potiče cirkulacija, protok limfe, a koža postaje meka i nježna - kaže ing. Žalac.

Zeleni sok za detoksikaciju jetre

Narežite oko 125 grama svježeg kupusa, 25 grama celera, 250 grama krušaka i komadić đumbira (oko 2 cm). Prebacite u blender i prelijte s 500 mililitara vode. Dodajte sok od jednog limuna i 4-5 listova svježe metvice. Blendajte oko jedne minute i popijte čašu natašte, prije doručka, a ostatak tijekom dana.

Napitak za čišćenje jetre

Za sok od limuna koji čisti jetru pripremite 3 limuna, 1 šalicu nasjeckanog peršina, 5 stručaka celera, 6 šalica vode i 1 korijen đumbira (oko 2 centimetra). Iscijedite limun, prebacite sok u blender i dodajte peršin, celer i očišćeni đumbir pa izmiksajte. Dodajte vodu i ponovno izmiksajte. Pijte po dvije čaše ovog napitka tri puta dnevno, prije obroka.

Piling za poticanje cirkulacije limfe

Od dvije do tri žlice krupne morske soli pomiješajte sa žlicom hladnoprešanog maslinova ili još bolje sezamova ulja te od dvije do tri kapi eteričnog ulja, primjerice ružmarina, limuna i cedra. Time lagano istrljajte tijelo prije tuširanja. Piling se preporučuje raditi dva puta tjedno, a ako više volite kupke, istu mješavinu možete rastopiti u kadi tople vode, kaže fitoaromaterapeutkinja Maja Žalac.

Jesenska krem juha od brokule, mrkve i cvjetače ispire toksine

Očistite pola brokule sa stabljikom, pola cvjetače, komadić celera i dvije mrkve. Stavite brokulu, mrkvu i celer u lonac kipuće vode. Kad omekšaju, dodajte cvjetiće cvjetače te na kraju začine - sol, papar, kurkumu, đumbir i češnjak te malo maslinova ulja. Kad povrće omekša, malo ohladite pa štapnim mikserom sve dobro izmiksajte da dobijete kremastu juhu.

Za detoks se svakodnevno pije i sirutka

Sirutka sadrži obilje proteina, vitamina i minerala, kao što su vitamin B2, B6, B12, C i K, zatim važne minerale kalcij, magnezij i kalij. Tijekom detoksikacijske dijete svakodnevno unesite između pola i jedne litre sirutke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara