Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Čarobna mjesta u svijetu koja treba posjetiti jednom u životu

Čarobna mjesta u svijetu koja treba posjetiti jednom u životu

Naš planet je čudesno mjesto, a pojedine pejzaže nije dovoljno doživjeti samo na fotografijama ili snimkama te je osobni posjet poseban doživljaj. P

VIDEO

Mnogi ljudi vole putovanja i imaju svoju listu mjesta koje bi voljeli posjetiti u životu. Prijedlozi koje donosi Tips'n'Tricks mogli bi vam pomoći da lakše odaberete destinacije koje će vas osvojiti jedinstvenom ljepotom.

POGLEDAJTE VIDEO: Putovanja Ane Bakran

Pokretanje videa...

01:37

1. Bagan (Mjanmar)

Bagan kojeg još zovu i Dolina 10.000 hramova drevni je grad koji je bio središte kraljevstva Bagan od otprilike 1044. do 1287. Vladari Bagana naručili su izgradnju preko 5000 vjerskih spomenika na ravnicama. Više od 2000 ih se i danas može vidjeti, u različitim stanjima. Najbolji način da doživite ljepotu ovog grada je iz zraka, balonom na vrući zrak.

2. Dugine planine (Kina)

Ove prekrasne šarene planine u Kini nisu pobojane. Oni su rezultat prirodnih geoloških procesa. Željezo i minerali u tragovima u pješčaniku uzrok su duginog izgleda planina, po čemu su i dobile nadimak. To je nadrealni prizor i podsjetnik koliko naš planet može biti lijep. Sličan pejzaž doživjet ćete i ako odete u Vinicuncu u Peru.

Prirodni fenomeni i čarobna mjesta u Hrvatskoj koja vrijedi svakako pogledati ovog ljeta
Prirodni fenomeni i čarobna mjesta u Hrvatskoj koja vrijedi svakako pogledati ovog ljeta

3. Santorini (Grčka)

Ovaj slikoviti otok u Grčkoj najpoznatiji je po svojoj arhitekturi koju karakteriziraju bijeli zidovi i plave kupole. To je vrlo popularna destinacija za medeni mjesec. Kada ste ovdje, svakako posjetite plažu Perissa, čiji je vulkanski pijesak izrazito tamne boje, što čini dubok kontrast s tirkizno plavim morem.

4. Bora Bora (Pacifik)

Ovaj poznati tropski otok u južnom Pacifiku vrlo je popularno odredište za odmor. Britanski istraživač iz 18. stoljeća James Cook nazvao je Bora Boru "biserom Pacifika". Na ovom otoku ćete pronaći luksuzna ljetovališta, sunčano nebo, toplu vodu i ljubazno mještane.

5. Bali (Indonezija)

Prema turističkoj web stranici otoka, to je čaroban spoj kulture, ljudi, aktivnosti, vremena, kulinarskih užitaka, noćnog života i prekrasnog smještaja. To je savršeno odredište za odmor.

6. Nacionalni park šuma Zhangjiajie (Kina)

Pejzaž u nacionalnom parku šume Zhangjiajie u Kini izgleda kao da dolazi ravno iz znanstveno-fantastičnog filma. Možda izgleda poznato jer je to bila jedna od inspiracija za svijet hit filma Jamesa Camerona iz 2009. godine. Prirodne strukture nalik na stupove rezultat su prirodne erozije.

Romantika, sunce i pijesak: Top 10 najljepših plaža na svijetu za godišnji odmor kao iz bajke
Romantika, sunce i pijesak: Top 10 najljepših plaža na svijetu za godišnji odmor kao iz bajke

7. Špilja Waitomo Glowworm (Novi Zeland)

Špilja Waitomo Glowworm među najpoznatijim je prirodnim atrakcijama na Novom Zelandu. Špilja je ispunjena tisućama svjetlećih crva koji stvaraju nevjerojatan spektakl svjetlosti. Turistički vodiči koji vas mogu odvesti u ovu čarobnu galaksiju na zemlji kažu da su izravni potomci poglavice Maora koji je izvorno otkrio špilju.

8. Kanjon Antilopa (SAD)

Kanjon Antilopa je na području indijanskog plemena Navaha u Arizoni. Navaho naziv za kanjon je Tsé bighánílíní, što znači mjesto gdje voda teče kroz stijene. Nastala je erozijom pješčenjaka, uslijed naglih poplava. S vremenom je voda izgladila sve tvrde rubove i nastali su karakteristični oblici.

Sedam ideja kako stvoriti nova prijateljstva na putovanjima
Sedam ideja kako stvoriti nova prijateljstva na putovanjima

9. Stonehenge (Engleska)

Vjeruje se da je ovaj prapovijesni spomenik pronađen u Engleskoj izgrađen između 3000. i 2000. godine prije Krista. To je jedna od najpoznatijih znamenitosti na svijetu i zakonom je zaštićen spomenik od 1882. Povjesničari još nisu sigurni kojoj je svrsi služio. Većina vjeruje da je to moglo biti groblje.

Stonhenge kao ilustracija keltskog horoskopa

10. Kineski zid (Kina)

Naravno, popis zanimljivih mjesta diljem svijeta nije potpun bez Kineskog zida. Za razliku od uvriježenog vjerovanja, nažalost ne možete ga vidjeti iz svemira, no ipak ga vrijedi posjetiti dok ste na Zemlji. Izgrađen je kao utvrda za zaštitu Kine od napada raznih nomadskih skupina iz euroazijske stepe.

Doznajemo: Gdje se nalaze najfotogeničnija mjesta na svijetu i kako do njih doći
Doznajemo: Gdje se nalaze najfotogeničnija mjesta na svijetu i kako do njih doći

11. Vrata pakla (Turkmenistan)

Plinski krater Darvaza, poznat i kao Vrata pakla jedinstveno je mjesto na svijetu. Prilikom kopanja plina, tlo se urušilo u vrtaču i počeo je curiti plin metan. U želji da ga obuzdaju, sovjetski geolozi su zapalili plin kako bi spriječili njegovo širenje. Neprekidno gori od 1971. U siječnju 2022. predsjednik Berdymukhamedov je javno izjavio da je potrebno pronaći metodu za gašenje požara kako bi se mogli suzbiti učinci na okoliš i javno zdravlje.

12. Veliko prizmatično vrelo (SAD)

Ovo je najveći termalni izvor vode u Sjedinjenim Državama i treći po veličini na svijetu. Nalazi se u Nacionalnom parku Yellowstone. Geolozi su ga otkrili 1871. godine i dali mu ime Grand Prismatic Spring zbog obojenosti izvora. Boje su dugine, koje također možete dobiti bliještanjem bijele svjetlosti kroz prizmu.

Nevjerojatni planet: 50 mjesta koja oduzimaju dah ljepotom ili vrlo neobičnim izgledom
Nevjerojatni planet: 50 mjesta koja oduzimaju dah ljepotom ili vrlo neobičnim izgledom

13. Nasir al-Mulk džamija (Iran)

Ovu džamiju u Iranu zovu još i Ružičasta džamija, a poznata je po velikom ukrasnom staklu u boji. Svjetlo je važan dio mnogih džamija, jer je glavni simbol Boga u islamu. Vitraji džamije stvaraju tapiseriju lijepih boja na podu molitvene dvorane.

14. Taj Mahal (Indija)

Taj Mahal, divovski mauzolej od bijelog mramora u Indiji, gradili su od 1631. i 1648. po narudžbi Mogulskog cara Shah Jahana. Sagrađen je u spomen na carevu omiljenu suprugu, Mumtaz Mahal. Smatra se jednim od remekdjela islamske umjetnosti u Indiji i arhitekturi u cjelini.

Dreamstime

15. Vrtovi uz zaljev (Singapur)

Ovaj park prirode dio je planova Singapura za podizanje kvalitete života poboljšanjem količine zelenila i prirode u gradu. Od tada je postao popularna turistička atrakcija. Sadrži 18 superstabala visine od 25 do 50 metara. Posjetitelji mogu prošetati šetnicom između dva veća drveta s kojih mogu uživati u panoramskom pogledu na vrtove.

16. Petra (Jordan)

Petra, koja je svojim stanovnicima izvorno bila poznata kao Raqmu, povijesni je grad u Jordanu koji je uklesan na brežuljku od pješčenjaka. Područje oko njega naseljeno je od 7000 godina prije Krista. Nalazi se u neravnom, planinskom pustinjskom području i najvjerojatnije su na tom mjestu planirali hram kad su započeli gradnju. Bio je zaboravljen stotinama godina, ali ga je europski putnik ponovno otkrio početkom 1800-ih.

Fotolia
U Nacionalnom parku Olympic vrijeme kao da je odavno stalo
U Nacionalnom parku Olympic vrijeme kao da je odavno stalo

17. Machu Picchu (Peru)

Ove ruševine Inka iz 15. stoljeća napuštene su u 16. stoljeću i ponovno otkrivene 1866. Nalazi se usred tropske planinske šume, 2430 m iznad razine mora. Pješačenje do gradskih ruševina traje četiri dana, ali vlakom možete stići brže. Visoko na obroncima Anda, to je jedan od najljepših podsjetnika na Carstvo Inka.

18. Kawachi Fuji Gardens (Japan)

Možda ste već vidjeli slike ovog slikovitog vrta u Japanu. Nalazi se u gradu Kitakyushu i turisti ga rado posjećuju te jedva čekaju prošetati ispod poznatih ljubičastih, plavih i bijelih cvjetnih lukova. U ovim vrtovima pronaći ćete dva cvjetna tunela od kojih je svaki dugačak oko 100 metara, s 22 različite vrste glicinije.

19. Paro Taktsang (Butan)

Također poznat kao Tigrovo gnijezdo, Paro Taktsang u Butanu je tibetanski budistički samostan na litici. U glavnoj zgradi kompleksa 1998. godine izbio je požar koji je uništio mnoge vrijedne slike, artefakte i kipove. Na svu sreću, oštećenom samostanu je uspjelo vratiti stari sjaj. Ako ikada budete u Butanu, ne zaboravite posjetiti ovaj prekrasni samostan!

Život u faveli Ria de Janeira - činjenice koje sigurno niste znali
Život u faveli Ria de Janeira - činjenice koje sigurno niste znali

20. Mramorne špilje (Čile)

Ove špilje nalaze se u Patagoniji, na jugu Čilea. Ovo prirodno čudo nastalo je erozijom vode prije više od 6000 godina. Špilje, koje su u potpunosti izrađene od mramora, mijenjaju boje ovisno o količini svjetlosti i vodostaju. To znači da ih možete posjetiti više puta i svaki put doživjeti drugačiji prizor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti