Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Česte greške kod čišćenja: Rizik su za zdravlje i otežavaju posao

Česte greške kod čišćenja: Rizik su za zdravlje i otežavaju posao

Na primjer, miješanje izbjeljivača i amonijaka može ima strašne posljedice. Smjesa proizvodi plinove koji uzrokuju kronične respiratorne probleme, a udisanje takvih plinova može čak biti fatalno

VIDEO

To nema veze sa snagom i trudom koje ćete uložiti u čišćenje, niti s vremenom koje ćete provesti u takvim zadacima. Zapravo, sve se svodi na to koristite li proizvode za čišćenje na ispravan način, piše Rd.

POGLEDAJTE VIDEO: Trikovi za čišćenje doma

Pokretanje videa...

čišćenje 00:58

Ako to nije slučaj, mogli bite imati nekoliko problema. U najboljem slučaju, otežat ćete si posao. U najgorem, možete ugroziti zdravlje ili oštetiti proizvod koji pokušavate očistiti. Stoga su stručnjaci identificirali koja sredstva za čišćenje najčešće pogrešno koristite i što biste trebali raditi umjesto toga.

1. Izbjeljivač i amonijak

Dakako, riječ o uobičajenim sredstvima za čišćenje, no to ne znači da nisu opasna. Najčešća i najveća greška koju možete napraviti je ako ih ne koristite u sobi koja se prozračuje.

- Oni stvaraju plinove i pare koji mogu iritirati dišni sustav, uzrokovati glavobolju i voditi do alergijskih reakcija - upozorava Dave Cusick iz House Methoda.

Sredstva za čišćenje složite na vrata - tako štedite na prostoru
Sredstva za čišćenje složite na vrata - tako štedite na prostoru

- Zato je važno držati vrata i prozore široko otvorenima tijekom čišćenja, a u zatvorenim prostorima ove opasne kemikalije valja izbjegavati - kazao je on.

Upozorava i kako miješanje izbjeljivača i amonijaka može ima strašne posljedice.

- Smjesa proizvodi plinove koji uzrokuju kronične respiratorne probleme, a udisanje takvih plinova može čak biti fatalno. Uvijek čitajte uputstva na pakiranju i izbjegavajte nezgode sa spremnicima takvih tekućima - savjetovao je on.

Još jedna pogreška je ako koristite ove kemikalije na predmetima na kojima to ne biste trebali.

- Mnogi misle da izbjeljivač mogu koristiti na svemu u kupaonici, no to nije točno, no on je korozivan na metalu. To znači da slavine, cijevi, glave tuševa, ručke i i slični predmeti neće dobro reagirati na izbjeljivač - ističe James Scott, osnivač tvrtke za čišćenje Dappir iz Miamija.

2. Višenamjenska sredstva za čišćenje

Svi volimo učinkovitost, no ako koristite samo jedno sredstvo za sve predmete koje čistite, stvarate dugačku listu problema.

- Iako se neki proizvodi reklamiraju kao višenamjenski, takvi zapravo ne postoje. Neka područja u kući zahtijevaju specifična sredstva za čišćenje, kao što je to, primjerice, granitna podloga, drveni namještaj ili površina uređaja. Ako koristite kemikalije koje nisu namijenjene tim površinama, možete ih oštetiti - kaže Cusick.

Namirnice koje će učiniti vaš dom čistim: Banana, riža, čaj...
Namirnice koje će učiniti vaš dom čistim: Banana, riža, čaj...

Savjetuje da na pozadini bočice pročitate deklaraciju kako biste vidjeli za koje je površine namijenjena, a koje valja izbjegavati. U suprotnom, mogli biste uništiti skupe predmete poput nehrđajućih vrata hladnjaka.

3. Voda

Parketi i drveni podovi su skupa investicija, a zadnje što želite učiniti jest oštetiti ih.

- U većini slučajeva voda je bezopasna. No kad je riječ o drvenim podovima, to ne može biti dalje od istine. Previše vode na drvenom podu upit će seu materijal i uzrokovati napuhavanje drveta. Možda se to neće primijetiti odmah, ali ako dulje vrijeme koristite previše vode na drvenim podovima, to će stvoriti trajnu štetu - kaže Scott.

Barefoot girl doing house cleaning using microfiber wet mop pad

4. Sredstva za čišćenje kupaonice

Svi volimo brze rezultate, no Scott kaže da je to nemoguće postići kad je riječ o sredstvima za čišćenje.

- Kad govorimo o čišćenju kupaonice, gotovo svaki proizvod valja ostaviti da djeluje najmanje pet do deset minuta. Vidio sam vrlo malo proizvoda koji to ne zahtijevaju. Ne samo da nećete ukloniti prljavštinu, nego nećete ni dezinficirati površinu - upozorava Scott.

Sredstva za čišćenje povezana su s razvojem astme kod djece
Sredstva za čišćenje povezana su s razvojem astme kod djece

5. Sredstva za pranje stakla

Što više sredstva koristite, rezultati će biti bolji, zar ne? Ne! Scott kaže da pretjerujući u količini sredstva za pranje prozora zapravo otežavate posao.

- Ogledala i stakla su među najzahvalnijim stvarima za čišćenje. No ponekad može biti frustrirajuće ukloniti baš svaku mrlju. One se ponekad javljaju zbog prljavštine, no najčešće je to zbog korištenja previše tekućine za pranje prozora. Lako je pomisliti da će površina biti čišća ako koristite više sredstva, no kad je riječ o staklima i ogledalima imajte na umu da je manje zapravo više - ističe Scott.

6. Prašak za rublje

Pranje rublja je posao kojem nikad nema kraja, a u konačnici, nitko ne želi hodati u prljavom rublju. Zato mnogi misle da čine dobro ako dodaju više deterdženta.

- Svi vole miris svježe opranog veša pa će rado dodati više praška ili tekućeg deterdženta. No to je kontraproduktivno. Višak deterdženta gomila se na odjeći i unutrašnjosti perilice. Tijekom vremena to će rezultirati neugodnim mirisom o smanjiti učinkovitost pranja - upozorava Scott.

Napravite sami eko sredstva za čišćenje i osvježavanje doma
Napravite sami eko sredstva za čišćenje i osvježavanje doma

7. Sredstvo za čišćenje pećnice

Nužno je svako toliko očistiti pećnicu, no Scott kaže da je jednako važno pravilno koristiti sredstva za čišćenje. Pojedini snažni sprejevi odlični su, ali zahtijevaju oprez.

- Sredstva za čišćenje pećnice us među najsnažnijim sredstvima na bazi kiselina. Nužno je izbjegavati zagrijavanje pećnice tijekom čišćenja jer to može rezultirati trajnom štetom - kaže Scott.

Usto, pojašnjava da treba posebno biti oprezan s pojedinim osjetljivijim dijelovima pećnice, kao i izbjegavati doticaj sredstava za čišćenje s kožom jer to može izazvati bolne kemijske opekline.

8. Ocat

- Ocat je odlično sredstvo za čišćenje, osobito kad je riječ o uklanjanju neugodnih mirisa i zapečene prljavštine. No uvijek valja biti prazan kad ga se koristi na površinama poput granita i mramora. Ocat je snažna kiselina i može ostaviti trajne mrlje na prirodnom kamenu - upozorava Cusick.

Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje
Sredstva za čišćenje: Skupa ili jeftina - jednako skidaju mrlje

Kaže i da se ocat ne smije miješati sa izbjeljivačem, a ukoliko ga miješate sa drugim sredstvima za čišćenje, istražite možete li tu mješavinu koristiti na površinama koje želite očistiti.

9. Previše sredstava u isto vrijeme

Ponekad u želji da očistimo površinu, možete napraviti nepopravljivu štetu.

- Izbjegavajte koristiti jedan proizvod za drugim kako biste dobili brže rezultate i držite se uputa o preporučenim količinama. Neka sredstva za čišćenje su presnažna i mogli biste oštetiti materijal na koji ih nanosite - zaključio je Cusick.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'