Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Često ste ljuti? Donosimo 12 načina kako da se 'ohladite'...

Često ste ljuti? Donosimo 12 načina kako da se 'ohladite'...

Briga o sebi i uredne životne navike ključni da bismo se, kad se jednom i naljutimo, mogli 'rashladiti'. Terapeutkinja Shockey-Pope preporučuje i da si posvetimo što više vremena koje ćemo dobro iskoristiti

VIDEO

Bez obzira upada li vam netko na sastanku konstantno u riječ, jesu li vam (opet) rekli da za sada neće biti ništa od povišice( a nikad se još niste toliko naradili) ili vas je partner ostavio kad ste ga najviše trebali, vjerojatno i sada dok o svemu tome razmišljate možete osjetiti kako vam lagano 'kipi'... 

No jesu li doživljavanje ljutnje i jasno pokazivanje bijesa baš najbolji načini da 'krenete dalje', pitaju se na portalu BuzzFeed
Ljutnju se isplati pokazati kad je njen razlog neka nepravda, pa ćemo možda ljutnjom utjecati da se nepravda i ispravi. To je potvrdila i psihijatrica dr. Lauren Appio prema kojoj nam ljutnja 'daje energiju da se, u ime pravde, izborimo za sebe ili druge'. 

- Ljutnja je prirodna emocija i nema potrebe da taj osjećaj sami sebi zamjeramo - rekla je dr. Appio. No u odnosima s drugim ljudima koje razvijamo i njegujemo često postoji i bolji način za izraziti se od ljutnje i bijesa. Kako je jednom prilikom rekao slavni američki novelist, autor Toni Morrison (odnosno Nobelovka Chloe Anthony Wofford koja stoji iza pseudonima Toni Morrison i koju se smatra jednom od najznačajnijih književnica današnjice), 'ljutnja je emocija koja paralizira'. 

- Ljuti ne možete ništa raditi kako treba. Ljudi misle da se radi o nekom plemenitom, uzvišenom i strastvenom osjećaju. Ja ne mislim da je išta od toga. Čini čovjeka bespomoćnim - zaključila je dr. Appio.

Zato kad drugi put osjetite da vas obuzima osjećaj ljutnje, prije nego vas 'ponese' isprobajte neku od tehnika koje preporučili stručnjaci.

unhappy anger woman with hands up looking at camera.

1. Upitajte se je li razumno to kako se osjećate

U trenutku kad vam je glava 'pred eksplozijom' nije lako zastati i udahnuti par puta, te se zapitati zašto ste stvarno ljuti - a možda se uspijete smiriti i prije nego pokažete osjećaje. 

- Prije nego pokušate otkloniti ljutnju, zapitajte se od čega dolazi - savjetovala je dr. Appio i preporučila da se u takvom trenutku zapitamo bi li bilo opravdano da je netko drugi ljut u istoj situaciji. Ako je odgovor 'da', u redu je i da smo sami ljuti. Ovakvo nam vrednovanje pomaže da lakše realno sagledamo situaciju u kojoj smo se našli, objasnila je dr. Appio.

2. Razmislite je li vam ljutnja 'zamaskirala' druge emocije

Mnogi su od nas skloni osjećajem ljutnje ili bijesa prikriti 'manje uzdignute' emocije poput straha, boli ili posramljenosti.

- Skoncentrirajte se na ono što osjećate i duboko dišite - savjetuje dr. Appio i objašnjava kako u ovoj 'vježbi' treba na glas nabrajati druge emocije, koje su vjerojatno pravi uzrok tome da smo ljuti. 

A jednom kad ono što osjećate nazovete pravim imenom, zatomit ćete i bijes koji je samo prikrivao druge stvari. 

Man with anger

3. Odite u drugu prostoriju

U svojoj knjizi 'Osnove upravljanja bijesa: Naučite se nositi s agresijom' terapeutkinja Anita Avedian preporučuje da, kad osjetite ljutnju, promijenite okolinu. 

- Izađite iz sobe, prošetajte uokolo i maknite se iz situacije koja vas živcira a onda pokušajte sa savjetima 1 i 2 - kaže. Objasnila je da šetnja u tim trenucima pomaže jer tijelo u pokretu luči endorfin, hormon sreće koji umanjuje bol i bolna iskustva. No kako dodaje, ako ste bili usred svađe s drugom osobom nemojte 'autistično' napustiti prostoriju; recite da trebate malo vremena za sebe i za koliko ćete se vratiti, a onda se toga i pridržavajte. 

7 savjeta za zadovoljstvo žene: Kako do višestrukih orgazama
7 savjeta za zadovoljstvo žene: Kako do višestrukih orgazama

4. Konzultirajte se sa svojim 'unutarnjim djetetom'

Psihologinja dr. Margaret Paul objasnila je da osjećaj ljutnje prema nekome može biti i pokazatelj da se u nekoj situaciji ne znate dobro pobrinuti za sebe. Zato će vam, kaže, razgovor s 'djetetom u sebi' pomoći da se smirite, ali i shvatite što vas točno ljuti te da prema sebi budete bolji.

- Zamislite da je onaj dio vas koji je ljut zapravo dijete prema kojemu imate izljev bijesa, ali ono traži i brigu. Razgovarajte s tim djetetom, neka vam pomogne shvatiti zašto ste ljuti ili što zapravo sebi zamjerate - savjetovala je.

Stress and anger, angry upset man with head pressure and smoke coming out from his head

5. Naučite prepoznati kad ste ljuti a da toga niste ni svjesni

Jeste li se ikad 'istresli' na nekog tako da ste sami sebe začudili svojim ponašanjem? Vjerojatno još niste naučili fizičke znakove kojima vam tijelo govori da ste pod stresom. 

- Mnogi ni ne znaju da su ljuti dok preburno ne odreagiraju - objasnila je dr. Sari Chait i preporučila da, kad osjetite da ćete burno reagirati, radije ne napravite ništa.

- Zapitajte se možete li uopće u određenim situacijama zadržati normalan pogled na stvari ili imate 'tunelski vid'. A ako shvatite da ljutnja s vama upravlja, odite iz prostorije i smirite se - rekla je.

6. Riješite se tenzije u tijelu

Budući da većina nas osjeti fizičke manifestacije ljutnje, u tom se trenutku mogu iskontrolirati.

Napnite dio po dio tijela i ostanite tako pet sekundi prije nego ga opet opustite. Usredotočite se na ramena, ruke, šake i stopala. Pomoći će vam da se fizički riješite tenzija, ali i da prestanete biti ljuti. 

unhappy anger woman with hands up looking at camera.

7. Ublažite svađu šalom 

Je li vam se kad dogodilo da se svađate s partnerom, frustrirani ste i ljuti, a on odjednom kaže neku glupost, nešto smiješno čemu se oboje počnete smijati kao ludi. Naravno da vam navala smijeha neće trebati kada raspravljate o nečem bitnom, ali svakako dobro dođe kod banalnih svađa. Zato pogledajte neki video koji vas nasmijava i zabavlja i pokušajte što češće stvari 'okrenuti na šalu'. 

8. Provjerite sa sobom

Terapeutkinja Patrice Douglas napominje kako ne smijemo dopustiti da nas osjećaj ljutnje 'ponese' pa da, obično bez potrebe, otvoreno pokažemo da smo ljuti. Samo jer mnogo toga shvaćamo preosobno.

10. Napišite pismo

Kako kaže Avedian, pisanje pisma nekom s kim smo se posvađali je itekako dobra terapija. Ona smatra da je baš pisanje pisma koje nećemo poslati konstruktivan način na koji se možemo nositi s osjećajima. Napominje samo da ga pišemo rukom na papir, a ne na kompjuter u obliku e maila koji bismo onda slučajno mogli poslati.

Anger woman showing hand stop sign

11. Pustite si glazbu

Odličan način da maknemo od sebe negativne emocije poput ljutnje je, kako kaže terapeutkinja Sherry Shockey-Pope, slušanje glazbe - i to pogotovo one za koju su nam vezane neke lijepe uspomene.

- Glazba izaziva u nama brojne emocije i transformira nas - rekla je Pope i dodala kako 'u jednom trenu možemo repati, a već u drugom slušati Beyonce i osjećati potpuno drugačije stvari. Pope je objasnila i kako pjesme s brzinom od 60 do 80 beatova (udaraca) u minuti smiruju tijelo, zbog čega preporučuje snimanje playliste s tim ritmom koju si možemo pustiti na kraju teškog dana. 

12. Brinite o sebi

 Ako previše radite, iscrpljeni ste, ne jedete kako treba, ne vježbate i ne provodite vrijeme s onima koji vas vole i podržavaju, teško ćete se osjećati dobro. Zato terapeutkinja Shockey-Pope ističe kako su briga o sebi i uredne životne navike ključni da bismo se, kad se jednom i naljutimo, mogli 'rashladiti'. Preporučuje i da si posvetimo što više vremena koje ćemo dobro iskoristiti, ali i da mijenjamo stvari koje nas čine nezadovoljnima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života